Hasznos tanács

Özvegyi nyugdíj lépésről lépésre

Pozsony | Az özvegyi nyugdíj nem automatikus, a Szociális Biztosító senkinek sem kezdi el hivatalból, "saját magától" folyósítani, hanem kérvényezni kell.
B. Szentgáli Anikó

2019. május 15. 13:08

1. Írásos kérvényt kell benyújtani a Szociális Biztosító állandó lakhely szerinti kirendeltségében. Ha az igénylő Szlovákiában nem rendelkezik állandó lakhellyel, kérvényét a biztosító központi irodájában nyújtja be. A nyugdíjat külföldre is folyósítják.

2. A kérvényhez mellékelni kell az összes szükséges dokumentumot:

- személyazonossági igazolvány vagy útlevél

- halotti bizonyítvány

- házassági anyakönyvi kivonat

- ha valamilyen bírósági ítélet vagy végrehajtói határozat alapján fizetési kötelezettsége van, nyugdíjkérelméhez csatolni kell az érvényes határozatot és egy igazolást az eddig törlesztett részletekről

Ha az elhunyt személy a haláláig nyugdíj mellett dolgozott is, a munkahelyéről el kell kérni a nyugdíj-biztosítási nyilvántartási lapot (evidenčný list dôchodkového zabezpečenia).

Ha az elhunyt személynek a haláláig nem folyósítottak semmilyen nyugdíjat, az özvegyi járandóság intézésekor a további iratokra is szükség van:

- igazolás az elhunyt iskolai végzettségéről (érettségi bizonyítvány, oklevél stb.)

- igazolás az elhunyt katonai szolgálatáról

- a gyerekek születési anyakönyvi kivonata

- igazolás az összes időszakról, amikor az elhunyt személy munkanélküli segélyt kapott, vagy egyáltalán szerepelt a nyilvántartásban

- hiteles dokumentum a munkaadó(k)tól arról, hogy az elhunyt mikortól meddig volt alkalmazott és hogy benne volt-e a nyugdíjbiztosítási rendszerben – a biztosítási időszak és a kivetési alap igazolásához szükség van a nyugdíjbiztosítási nyilvántartási lapra (evidenčný list dôchodkového zabezpečenia)

- ha az elhunyt személy 1990. május 1-je előtt olyan országban dolgozott, amellyel Szlovákia nem kötött szerződést a szociális biztosításról, fel kell mutatni egy igazolást az akkori munkaadótól, hogy mennyi ideig dolgozott nála.

3. A járadékra attól a naptól jogosult az igénylő, amikor a Szociális Biztosítóban első alkalommal benyújtotta a kérvényt.

4. A nyugdíjat készpénzben vagy banki átutalással fizetik ki. Ha nem kér más fizetési módot, bankszámlát kell nyitni, erről igazolást kell csatolni a nyugdíjkérvényhez.

5. Mindennemű változást 8 napon belül kell jelenteni a Szociális Biztosítónak.

 

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk

Rendszerváltás nálunk és más nemzeteknél

Hiába vezettek, végül simán kikaptak a szlovákok Horvátországban

Törésvonalak helyett cezúra

Frissítve

GALÉRIA: Több százezren tüntetnek Prágában a kormány ellen

KBS: a papok ne politizáljanak!

A kötelező óvodalátogatás célja 
a személyre szabott fejlesztés

Legfrissebb galériák
Olvasta már?

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!