Hasznos tanács

Nyugdíjasok adóbevallása: visszaigényelhető a befizetett adó

A nyugdíj adómentes, ezért a nyugdíjasnak csak akkor kell adóbevallást készíteni, ha egyéb, adóköteles bevétele is volt, és meghaladta az 1901,67 eurót.
ÚJ SZÓ ONLINE

2017. március 23. 18:44

Sokan a nyugdíjba vonulásuk után is alkalmazottként dolgoznak, mert szükségük van pluszbevételre, és az öregségi nyugdíjasok munkavállalását semmi sem korlátozza. A korengedményes nyugdíjasokra már vonatkoznak bizonyos korlátozások, nekik választaniuk kell a munka és a nyugdíj közül, de vállalkozást ők is indíthatnak. Vannak, akik úgy próbálnak pluszpénzhez jutni, hogy albérlőt fogadnak, bérbe adják a lakásuk, házuk egy részét, gyakran csak egyetlen szobát. Annak, akinek a nyugdíjon kívül tavaly még 1901,67 eurónál több bevétele volt, adóbevallást kell készítenie. Aki rendes vagy megbízási szerződésre alkalmazottként dolgozott, kérhette munkaadóját, hogy végezze el helyette az éves adóelszámolást, s ha nem volt más bevétele, most nem kell adóbevallást kidolgoznia. Akinek a munkaadója nem készítette el az elszámolást, annak ezt most magának kell elvégeznie legkésőbb március 31-éig. 
Be kell vallani azt is, ha külföldi bevétele is volt, például ha a nyári hónapokban külföldi idénymunkát végzett. 
 
Előnyös a bevallás? 
A többi adózóhoz hasonlóan a nyugdíjasok is 2 nyomtatvány közül választhatnak. Az A típusú űrlapot választják azok, akiknek a nyugdíján és az alkalmazotti fizetésükön kívül nem volt más bevételük. A B típusú arra vonatkozik, akinek egyéb bevételforrása (is) volt – például nem pénzbeli nyeremény, bérbeadásból, ingatlan értékesítéséből vagy vállalkozásból származó jövedelem, értékpapírokból, részvényekből származó haszon stb. 
„Ha a nyugdíjban részesülő adózónak 2016-ban 1901,67 eurónál alacsonyabb jövedelme volt, nem köteles adóbevallást készíteni, ám ha a munkaadója a fizetéséből levont adóelőleget, előnyös lehet számára önkéntesen kitölteni az A típusú nyomtatványt. Minden bizonnyal adótúlfizetése van, amit az adóhivatal visszaad, ha az összeg magasabb 5 eurónál. Az 5 eurónál alacsonyabb adótúlfizetést nem lehet visszaigényelni” – tájékoztatott a központi adó- és vámhivatal. 
 
Igazolás a munkaadótól 
Csak egy adóbevallást kell kidolgoznia annak is, akinek év közben több állása volt, például többször vállalt alkalmi munkát (egy időben vagy egymás után). A nyomtatvány kitöltéséhez szükség van a munkaadó(k) igazolására arról, hogy tavaly mennyi volt a fizetése, és a bruttó bérből mennyi adót és járulékot vontak le. Ezt az igazolást mellékelni kell az adóbevalláshoz. Az űrlapon fel kell tünteti az összes munkáltató adatait. Aki tavaly több cégnél is dolgozott, előbb össze kell adnia, hogy összesen mennyit keresett, és a munkaadók összesen mennyi adót és járulékot vontak le. Azok az idősek, akiknek 2016-ban egész évben folyósítottak nyugdíjat, vagy visszamenőleg jóváhagyták számukra év elejétől, az adóbevallásban feltüntetik az egész évi járandóságuk összegét is – de nem a bevételek között a nyomtatvány V. részében, hanem az adóalap csökkentésére vonatkozó III. részben. Csak a rendes nyugdíjat kell bevallani, a karácsonyi nyugdíj-kiegészítést nem, arra ugyanis úgy tekintenek, mint egyfajta szociális segélyre, ami nem minősül saját jövedelemnek. Az adóbevalláshoz nem kell csatolni igazolást a nyugdíj nagyságáról. A járandóság összege annak a megítélése szempontjából fontos, hogy az adott személy jogosult-e valamilyen adómentes részre. 
 
Adóbónusz 
Ha a nyugdíjassal egy háztartásban él egy vagy több eltartott gyermek, érvényesítheti az adóbónuszt, de csak akkor, ha 2016-ban a nyugdíj mellett munkaszerződés alapján vagy vállalkozásból legkevesebb 2280 euró bevételre tett szert. Az adóbónusz összege 21,41 euró havonta, 256,92 euró évente. Ún. passzív bevételekre ezt a kedvezményt nem lehet érvényesíteni. Passzív bevételnek számít például a bérbeadásból, nem pénzbeli nyereményből, ingatlan eladásából, értékpapírokból származó jövedelem. A bérbeadásból származó hasznot 500 euróig nem kell bevallani, adózni is csak az 500 eurót meghaladó bérleti díjból kell. 
Az A és a B típusú nyomtatvány beszerezhető az adóhivatalban vagy papírboltokban, illetve letölthető az adóhivatal honlapjáról. A kitöltött űrlapokat elektronikusan, személyesen vagy postai úton kell legkésőbb március végéig eljuttatni az adóhatósághoz. 
 
Példa – nyugdíjasok adóbevallása 
Varga János a nyugdíj mellett néhány éve kiváltotta a vállalkozói engedélyét. Rá is érvényes: ha tavaly a vállalkozásából 1901,67 eurónál több bevétele volt, illetve ha adóveszteséget mutatott ki, akkor a bevétel nagyságától függetlenül is adóbevallást kell készítenie. 
Varga úr vállalkozóként B típusú nyomtatványt tölt ki. Először is el kell döntenie, a költségeit hogyan fogja érvényesíteni – a nem áfafizetők élhetnek az átalánykiadások lehetőségével, de kimutathatóak a ténylegesen igazolható kiadások is, például az illető adónyilvántartást vezet. Varga úr az átalánykiadásokat választotta. 
A vállalkozásból származó jövedelem aktív bevételnek minősül, melyből érvényesíthetők bizonyos adókedvezmények (az adózóra és a házastársára vonatkozó adómentes rész, adóbónusz). Varga János a vállalkozásából 2016-ban 5000 euró bevételre tett szert. Érvényesített 2000 euró átalánykiadást. Tavaly összesen 1000 euró szociális és egészségbiztosítási járulékot fizetett be. 2016-ban összesen 3600 euró öregségi nyugdíjat kapott. Az adóalapja 2000 euró (5000 – 2000 – 1000), melyet csökkenthet 203,33 euró (3 803,33 – 3 600) adómentes résszel, vagyis az adót 1796,67 euróból kell kiszámolnia. A 2016-os évre vonatkozóan 341,36 euró (1796,67 x 0,19) adót kell befizetnie. 
Szentgáli Anikó
Önnek ajánljuk

Rendszerváltás nálunk és más nemzeteknél

Hiába vezettek, végül simán kikaptak a szlovákok Horvátországban

Törésvonalak helyett cezúra

Frissítve

GALÉRIA: Több százezren tüntetnek Prágában a kormány ellen

KBS: a papok ne politizáljanak!

A kötelező óvodalátogatás célja 
a személyre szabott fejlesztés

Legfrissebb galériák
Olvasta már?

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!