Hasznos tanács

Mit csináljunk, ha külföldön eltűnik az úti okmányunk?

A külföldi kirándulás rémálommá válhat, ha üdülés közben elveszítjük vagy ellopják útlevelünket. Ez ellen is biztosíthatjuk magunkat: egyes utasbiztosítások az elvesztett úti okmányok pótlása során felmerülő költségeket is megtérítik, illetve jogi segítséget és tolmácsot biztosíthatnak.
ÚJ SZÓ-ÖSSZEFOGLALÓ

2021. július 24. 18:30

koronavírus utazás
- TASR-felvétel

Úti okmány nélkül nem tudunk hazajutni, a repülőgépre sem engednek felszállni, úgyhogy akár ellopták, akár elveszítettük, mihelyt észrevesszük, hogy eltűnt, haladéktalanul jelenteni kell a hatóságoknak. Aki ezt nem teszi meg, az kihágásnak minősülhet, ami akár 331 eurós bírsággal büntethető.

Jelentsük a rendőrségen!

Ha külföldön tűnnek el az iratok, első lépésként érdemes szólni a szállodai recepciósnak, majd azonnal el kell menni a helyi rendőrségre. A külügyminisztérium azt ajánlja, a rendőrségen kérjünk igazolást arról, hogy az okmányt ellopták vagy elveszítettük, illetve hogy a dolgot jelentettük, s erről jegyzőkönyv készült. Amennyiben ezt elutasítják, érdemes feljegyezni a rendőrőrs pontos címét, a dátumot és a pontos órát, amikor ott voltunk, illetve annak a személynek a nevét, beosztását, szolgálati azonosító számát, akivel beszéltünk.

Tájékoztassuk a konzult!

Miután felvettük a kapcsolatot a helyi rendőrséggel, azonnal telefonbeszélgetést kell kérni Szlovákia ottani külképviseletével, illetve ha abban az országban nincs, akkor bármelyik uniós tagállam nagykövetségével.„ A konzult tájékoztatni kell, mi történt, és a biztonság kedvéért érdemes azonnal lediktálni a személyi adatokat – nevet, születési dátumot, állandó lakhely címét –, hogy minél gyorsabban leellenőrizhessék a személyazonosságot. A szlovák külképviseleten helyi tolmácsok igénybevételét is ajánlhatják” – hívta fel a figyelmet a külügyi tárca. Ezt követően a külképviseletet személyesen is fel kell keresni, és számolni kell azzal, hogy másik városba kell utazni, ami újabb kiadásokkal járhat.

Kössünk covidos utasbiztosítást!

2021. július 24. 15:46

Kössünk covidos utasbiztosítást!

Hazatérési okmány

Mihelyt a konzul ellenőrizte az adatokat, gyorsan kiállítanak egy hazatérési okmányt. Ehhez szükség van 2 fényképre és a helyi rendőrség igazolására arról, hogy az ideiglenes dokumentum az eltűnt iratot helyettesíti. Ezenkívül jó, ha az adatok helyességét más irattal – jogosítvány, születési anyakönyvi kivonat stb. – is alá tudjuk támasztani. Ha ilyen nem áll a rendelkezésünkre, az ügyintézés elhúzódhat és drágulhat. Az egyszeri hazautazásra feljogosító útlevél csak arra szolgál, hogy a lehető legrövidebb útvonalon hazatérjünk, más úti célt – további kirándulást – nem lehet vele megvalósítani, ahhoz előbb itthon gyorsan új úti okmányt kell intézni. Az uniós országokra ez nem érvényes, hiszen oda már személyi igazolvánnyal is utazhatunk. Ha azt veszítjük el, akkor külföldön ideiglenes igazolványt állíthatnak ki.

Új iratot kell intézni

Miután hazatértünk, itthon új személyit vagy útlevelet kell intézni. Ha az irat külföldön való eltűnéséről csak idegen nyelvű igazolás létezik, ezt előbb le kell fordíttatni szlovákra. Az új okmányok kiállítását igénylő kérvényhez már nem kell papír fényképeket csatolni, elég a kitöltött kérvény, a régi okmány eltűnéséről szóló igazolás és a megfelelő értékű okmánybélyeg. „Ha valaki azért igényel új útlevelet, mert a régi tönkrement, elveszett, ellopták, megemelt illetéket kell fizetni. Ha először fordult elő, az egyébként kiszabható illeték kétszeresét kérik. Ha már másodszor lopták el vagy veszítette el, az egyébként szokványos illeték ötszörösébe kerül az új okmány. Ha pedig harmadszor (vagy még többször) fordul elő a dolog, a normális illeték tízszeresét kérik. Ha ilyen esetben gyorsított eljárással kér valaki új iratot, a 99 eurós okmánybélyeg helyett 990 euróra van szükség. Büntetést akkor nem kell fizetni, ha az útlevelet erőszakkal tulajdonították el, s erről rendőrségi jegyzőkönyv is készült. Ez esetben csak az egyébként is kiszabható illetéknek megfelelő okmánybélyeget kérik” – tájékoztatott a belügyi tárca. Az útlevelet 30 napon belül 33 euróért, az új személyi igazolványt 16,50 euróért állítják ki.

Védekezés a tolvajokkal szemben

  • A kirándulás előtt készítsünk fénymásolatot az útlevélről, személyi igazolványról, jogosítványról, s azt ne a többi irattal egy helyen tároljuk! 
  • Írjuk fel a szlovák külképviselet pontos címét és elérhetőségét abban az országban, ahová készülünk!
  • Vigyünk magunkkal két útlevél formátumú fényképet!
  • Az iratok eltűnését azonnal jelenteni kell a helyi rendőrségnek, s erről kérjünk igazolást!
  • Ne vigyünk sok készpénzt, inkább fizessünk bankkártyával! Indulás előtt írjuk fel azt a telefonszámot, amelyet a kártya elvesztésekor hívnunk kell. Ha a kártya eltűnik, minél hamarabb tiltsuk le az említett éjjel-nappal hívható telefonszámon!

(Forrás: külügyminisztérium)

(sza)

Támogassa az ujszo.com -ot

Úgy vagyunk az újságírással, mint a hivatásos zenészek: fellépünk naponta a „kőszínházban", elegáns ruhában a hűséges, bérletes közönségünk előtt, vagyis eljuttatjuk a postaládákba, árushelyekre nyomtatott napilapként a fizetős Új Szót. És mondhatjuk azt, hogy kiállunk a mélyen tisztelt publikum elé a korzón is, kicsit könnyedebben szórakoztatjuk, elgondolkodtatjuk a közönséget, érzelmeket kiváltva az erre járó tömegből. Ez az előadás pontosan olyan szenvedélyes, mint a kőszínházi fellépés, ugyanúgy sok munkával jár, mégis ingyenes. Ha tetszett, hálásan fogadjuk adományát, amit a jelképes hegedűtokba helyezhet. Eddigi felajánlásait is szívből köszönjük az új hangszerekhez, a zenekar bővítéséhez, a repertoár kiszélesítéséhez: az ujszo.com naprakész működtetéséhez.

Ha támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra. Köszönjük.

Támogatom
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk
Marek Krajčí Igor Matovič

Matovič: Lengvarský rosszabb miniszter Krajčínál, nem én választottam őt

Eduard Heger

Heger: Elképzelhetetlen, hogy ne valósuljanak meg a reformjaink

GALÉRIA: Perceken belül kezdődhet Orbán Viktor beszéde a Békemeneten
Frissítve

GALÉRIA: "Sok mindent kell megbeszélnünk ma délutánt" - kezdte beszédét Orbán Viktor

komárom

A csallóközi árterek „lényecskéi”

rendőrség

Halálos baleset: Vonat elé hajtott a 67 éves sofőr

matovic

Matovič komolyan feldühödött, és üzent Ficónak: Ez élethalálharc lesz!

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.