Hasznos tanács

Kössünk covidos utasbiztosítást!

A nyári szabadságok már második éve a koronavírus-járvány árnyékában zajlanak – a pandémia világszerte bonyolítja az utazást és a zavartalan pihenést. A kialakult helyzetre a biztosítók is reagáltak: mielőtt külföldre megyünk, tanácsos a Covid-19-re is vonatkozó utasbiztosítást kötni.
ÚJ SZÓ-ÖSSZEFOGLALÓ

2021. július 24. 15:46

koronavírus utazás
A gyermekes családoknak ajánlott felelősségbiztosítást kötni. - TASR-felvétel

A hónapokig tartó korlátozások után az emberek ki vannak éhezve a külföldi kirándulásokra. A külügyminisztérium bevezette az ún. utazási szemafort, mely szerint vannak biztonságosabb és kevésbé biztonságos országok. Noha a járványügyi szakértők továbbra sem igazán ajánlják a külföldi utakat, sokan megkockáztatják a kiutazást, miközben egyre többet hallani a fenyegető harmadik hullámról és a koronavírus különböző mutációiról is, így sokan bizonytalanok. Mi lesz, ha egy biztonságosnak tartott zöld országban mégis megfertőződünk, és ott kell karanténba vonulni, vagy közvetlenül a kirándulás előtt kapjuk el a Covidot?

Covidos csomagok

A szlovákiai biztosítók rugalmasan reagáltak a járványhelyzetre: a hagyományos termékeikbe belefoglalták a koronavírust is. Sőt, pár társaság a korábbi termékeit még a kockázatosnak minősített országokra is kiterjesztette. Például az AXA utasbiztosítása idáig különböző szintű fedezetet nyújtó, többféle csomagban volt elérhető, és a legszélesebb fedezetet nyújtó Excelent csomagba tette a koronavírussal összefüggő váratlan kiadások térítését is. Vagyis az esetleges gyógykezelés költségeit bővítették a Coviddal összefüggő kiadásokkal azokban a térségekben is, melyek kockázatosnak minősülnek, kivétel Kanada, az USA és Mexikó.

Az Union újdonsággal, a Pandemic nevű kiegészítő biztosítással rukkolt elő, mely kimondottan a járványszerű betegséggel járó kiadásokat fedezi. Ezzel kiegészíthető az Union összes terméke, és így az esetleges kiadásokat a rizikós országokban is fedezik. A gyógykezelésen kívül térítik a kényszerkaranténnal és a hazatéréssel összefüggő költségeket is.

A többi biztosító

A legtöbb biztosító a külügyminisztérium által rendszeresen aktualizált utazási szemaforból indul ki az egyes országok biztonságosságának a megítélésekor, és ha zöld országban betegszünk meg, a szokványos egészségügyi problémákon kívül a Coviddal kapcsolatos gyógykezelés, tesztelés, karantén és asszisztenciaszolgálat költségeit is térítik. Az utasbiztosításból kifizethetjük az útlemondási illetéket, ha a kirándulást pozitív teszteredmény vagy elrendelt karantén miatt kell visszamondani.Ez érvényes akkor is, ha a biztosítottal egy háztartásban élő személy vagy az utastársa nem tud a Covid miatt utazni. Továbbá, az utasbiztosításból fedezhetőek a külföldről való idő előtti hazatéréssel vagy az azzal összefüggő költségek, hogy a tervezettnél néhány nappal később megyünk kirándulni, ha ennek oka a Covid-19- betegség vagy az elrendelt karantén.

Mit csináljunk, ha külföldön eltűnik az úti okmányunk?

2021. július 24. 18:30

Mit csináljunk, ha külföldön eltűnik az úti okmányunk?

Betegellátás

Külföldön az egészségügyi szolgáltatásokat ugyanolyan feltételekkel vehetjük igénybe, mint a szóban forgó ország lakosai, a szlovák biztosító mindig az ott érvényes szabályok szerint téríti a költségeket. Ugyanakkor az egészségügyi ellátás szabályozása mindenhol más, egy-egy kezelés ára között óriási különbségek lehetnek. A szlovák egészségügyi rendszer szolgáltatásai általában olcsóbbak a legtöbb európai országéinál, és előfordulhat, hogy valahol a költségek negyedét-harmadát önrész címén ki kell fizetni, ami egy kisebb műtét esetében is drága mulatság lehet. Ha például az olasz tengerpartnál napallergiás tünetekkel orvoshoz szállítanak, biztosítás híján a kezelésért 180 eurót számlázhatnak. Ha Görögországban felszökik a vérnyomásunk, az egészségügyi ellátás akár 250 euróba kerülhet. A nyári szabadságok idején az egyik leggyakoribb betegség, amellyel külföldön orvoshoz szoktak fordulni, a napszúrás. A külföldi turistaközpontokban melegebb van, és elég fél óra megfelelő védelem nélkül, máris napszúrást kaphatunk. A másik leggyakoribb diagnózis a különböző csípések, illetve a kisebb balesetek, úszás közben a tengerben elszenvedett sérülések. Gyakoriak a hasmenések és a gyomorproblémák is. Az európai biztosítási kártya feljogosít orvosi ellátásra az EU-ban, és a biztosító megtéríti a külföldi kezelés költségeit, megfelelő utasbiztosítás esetén azonban semmit sem kell fizetnünk.

A biztosítás tartalma

Az utasbiztosítás általában az egészségügyi ellátáson kívül az utazással, turizmussal, munkával összefüggő egyéb eseményeket is magába foglalja – azaz legtöbbször baleset-, felelősség-, sztornó- és poggyászbiztosítás is egyben. A felelősségbiztosítást sokan alábecsülik. Olyan esetben nyújt védelmet, amikor figyelmetlenség következtében kárt okozunk egy harmadik személynek, intézménynek, múzeumnak. Főleg gyermekes családoknak ajánlott. A sztornóbiztosítást is főleg azok szokták igénybe venni, akik gyerekekkel utaznak, ugyanis előfordult már, hogy a pici gyermek hirtelen megbetegedése miatt el kellett halasztani a kirándulást. A poggyászbiztosítás főleg akkor ajánlott, ha értékes sporteszközöket, elektronikai cikkeket, videókamerát viszünk magunkkal, ha repülővel vagy autóval utazunk. A biztosító egyfajta kártérítést ad az ellopott tárgyakért, de csak akkor, ha a tolvajnak „akadályt kellett leküzdenie”, és erről a rendőrségen is készült jegyzőkönyv.

Kizáró okok

Ahány biztosító, annyi szabályzat, ajánlat létezik, általánosságban azonban leszögezhető: a biztosítást utólag, visszamenőleges hatállyal nem lehet megkötni, a védelem az ország elhagyásától a hazaérkezésig tart, és a biztosítók próbálják csökkenteni a kockázatukat. Létezik néhány klasszikus kizáró ok, amikor a biztosítók nem fizetnek, vagy eleve nem is kötik meg a szerződést. Ide tartozik a nukleáris sugárzás, háború, súlyosan ittas állapot vagy kábítószer hatása miatt keletkezett károk. Nem – vagy csak pótdíj ellenében – biztosítják a versenyszerű sportolást, az extrém sportokat, a búvárkodást. A poggyászbiztosításnál ki szokták zárni a kockázatból a nemesfémeket, gyűjteményeket, a nagyon értékes tárgyakat.

(sza)

Támogassa az ujszo.com-ot

Az elmúlt időszakban arra kértük olvasóinkat, járuljanak hozzá az ujszo.com működéséhez annak érdekében, hogy a jelentős költségekkel járó hiteles, megbízható hírszolgáltatást hosszú távon biztosítani tudjuk.

Köszönjük a pozitív fogadtatást. Jó érzés tudni, milyen sokan tartják fontosnak a független, magyar nyelvű újságírás fennmaradását Dél-Szlovákiában, és milyen sokan szeretik az Új Szót.

A beérkezett támogatások lehetővé tették, hogy új munkatárssal bővítsük az ujszo.com professzionális csapatát, fejlesszük szolgáltatásainkat, növeljük az ügyeletben töltött órák számát. Nagyszerű eredmény ez olyan gazdasági környezetben, ahol a fejlesztések helyett a költségek visszafogása került sok helyen célkeresztbe.

Hálásak vagyunk eddigi támogatásaikért, és kérjük, továbbra is segítsék az ujszo.com fejlesztését. Számítunk Önökre. Önök is számíthatnak ránk.

Ha támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra. Köszönjük.

Támogatom
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk
Párkánynak ez volt az igazi rendszerváltás

Párkánynak ez volt az igazi rendszerváltás

DAC k

ÉLŐ: FC DAC 1904 – FC Spartak Trnava

Vladimír Lengvarský

Lengvarský előrebocsátotta a járványellenes intézkedések szigorítását

Németország választás

A németek 36,5 százaléka szavazott kora délutánig a parlamenti választáson

Digitális emlékezet – Magyar bakák csehszlovák uniformisban

Digitális emlékezet – Magyar bakák csehszlovák uniformisban

Zuzana Čaputová

Továbbra is Čaputová a legmegbízhatóbb politikus, már Kollárnál is többen hisznek Ficónak

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.