Mintegy 60 támogatás összege emelkedik

euró pénz

Csaknem 30 euróval nő a gyes, 23 euróval pedig az adóbónusz. Az utóbbi összege januártól még feljebb kúszhat: kerek 100 euróra, és a családi pótlék is holnaptól a tervezett 1,94 helyett végül 4,12 euróval, januártól pedig ideális esetben további 10 euróval emelkedik. A különböző szociális juttatások valorizálása a létminimum alakulásával függ össze – ez alól kivétel a családi pótlék, ami ezúttal politikai akarat kérdése.

Hosszú idő után idén érezhetően nagyobb mértékben nő a létminimum összege. Volt olyan év, amikor egyáltalán nem valorizálták a szegénységi küszöböt, sőt fennállt a veszély, hogy csökkentik a létminimum összegét, amire végül nem került sor, csak szinten tartották. Tavaly mindössze 3 eurós emelés volt, idén ezt 16,36 euróval toldják meg.

A szegénységi küszöböt minden évben július 1-jei dátummal szokták felülbírálni, miközben a Statisztikai Hivatal adataiból indulnak ki. Először megállapítják az alacsony bevételű természetes személyekre vonatkozó nettó jövedelem első negyedévben mért emelkedésének a koefficiensét, amivel megszorozzák a létminimum június 30-áig érvényes összegeit, és júliustól az új összegek lépnek hatályba. Ha a koefficiens értéke 1 vagy annál kisebb, nem alkalmazzák a létminimumról szóló jogszabályba foglalt valorizációs módszert, és abban az évben nem módosul a létminimum összege. Idén 1,075-ös koefficienssel számoltak, ami 7,5%-os emelést jelent, vagyis a létminimum összege egy felnőtt személynek 218,06-ról 234,42 euróra nő. A közösen elbírált személynél a létminimum összege 152,12-ről 163,53 euróra, az eltartott, kiskorú gyermeknél pedig 99,46-ról 107,03 euróra emelkedik.

60 támogatás módosul

A létminimum mintegy 60 állami támogatás összegére van hatással – vagyis július 1-jétől azok is automatikusan módosulnak. Némelyik már a nyártól emelkedik, és van, amit csak 2023. január 1-jei dátummal számolnak át.

Júliustól valorizálják a minimális tartásdíjat, a munkaerőpiacon végrehajtott aktív intézkedésekkel összefüggő hozzájárulásokat, a fiatal felnőtt önállósodását elősegítő támogatást, a nevelőszülőknél lévő gyermekkel kapcsolatos különböző hozzájárulásokat (a nevelőszülők kiadásait, a kiskorú gyermek lakhatási és étkezési költségeit, zsebpénzt, a tárgyi ajándékok értékét), a kiskorú édesanyának jóváhagyható segélyt, a reszocializációs hozzájárulásokat stb.

Ösztöndíj és adóbónusz

Ugyancsak a létminimummal függ össze a szociális ösztöndíj nagysága. A közép-, tanonc- és főiskolák diákjainak szokták jóváhagyni, a konkrét összeg függ az előmeneteltől, valamint attól is, a diák milyen messze lakik az oktatási intézménytől, miközben az ösztöndíj felső határa a létminimum 50 százaléka, azaz szeptembertől a középiskolások számára 53,52 euró. A főiskolások esetében is fontos szempont az előmenetel, valamint a lakhely és az iskola közötti távolság, illetve a jogosultság elbírálásakor a kiindulópont a család összbevétele, a létminimum összegéhez viszonyított, egy főre jutó jövedelem.

Változik a gyermek után járó havi adóbónusz összege is. Június 30-áig 6 éven aluli gyermek esetében 47,14 euró, 6–15 év közöttiek után 43,60 euró, idősebb gyermek után pedig 23,57 euró járt. Július 1-jétől már csak két összegű lesz az adóbónusz: a 15 évnél kisebb gyermekek után 70 euró, a nagyobbak után 40 euró illeti meg a szülőket. Januártól további emelést helyeztek kilátásba: a 15 évnél fiatalabbak után 100 euró, a 15 évnél idősebbek után 50 euró járhat.

Januártól változik

Jövő év elejétől az adóalap adómentes része – ami a létminimum 21-szerese – 4922,82 euró lesz évente (410,24 euró havonta). A szociális ügyi hivatalok 2023 januárjától mintegy 21-28 euróval nagyobb összegű gyermekgondozási segélyt folyósítanak majd. Az a szülő, aki a gyes előtt nem volt jogosult anyasági támogatásra, januártól 301 euró gyest fog kapni a jelenlegi 280 euró helyett. Az a szülő pedig, akinek folyósítottak anyasági támogatást, az újévtől 412,60 euró gyesre számíthat a jelenlegi 383,80 euró helyett.

Családi pótlék

A családi pótlék összege rendszerint januártól szokott változni. Az elfogadott törvénymódosítás értelmében a családok azonban már júniusban a megszokott 25,88 euró helyett 100 eurót kaptak gyermekenként, ugyanis a politikusok egyszeri 74,12 eurós kiegészítést hagytak jóvá minden gyermek számára. Mivel most mindenki megkapta a 100 eurót, idén szeptemberben az iskoláskorú gyermekek szülei már nem számíthatnak a beiskolázással összefüggő többletkiadások kompenzálására nyújtott egyszeri támogatásra, az most biztosan elmarad. A családi pótléknak az eredeti valorizációs képlet szerint holnaptól 27,82 euróra kellett volna változnia, a parlament múlt heti döntése alapján azonban július 1-jétől 30 euró lesz, az újévtől pedig 40 euró. Ugyanakkor a január 1-jei emelés még bizonytalan, mert Zuzana Čaputová államfő már jelezte, valószínűleg felülbíráltatja az Alkotmánybírósággal az intézkedést bevezető jogszabályt, mely a gyermekek szabadidős foglalkozására felhasználható havi 60 eurós támogatást is tartalmazza. A politikusok azt is szeretnék elérni, hogy ezentúl a családi pótlék összegére a létminimum ne legyen hatással, hanem szükség szerint azonnal módosíthassák kormányrendelettel.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!