Hasznos tanács

Milyen adómentes tételekkel csökkenthető az adóalap?

Módosult a jövedelemadóról szóló törvény: ezentúl máshogy, éspedig az adófizetők számára előnyösebb módon számolják ki az adómentes részt.
ÚJ SZÓ-ÖSSZEFOGLALÓ

2020. január 30. 16:00

adózás
- TASR-felvétel

Nem kell a teljes bevételünkből adózni: az adóalap a jövedelemadóról szóló törvényben meghatározott tételekkel csökkenthető.

1. Az adózóra vonatkozó adómentes rész

Az adómentes részt a létminimum időszerű összege alapján határozzák meg. Az új adótörvény szerint 2020tól az adómentes alap a létminimum 21-szeresére, azaz 4414,20 euróra emelkedett (a 2019 végéig hatályos norma szerint ez a létminimum 19,2-szerese volt). A mostani, év eleji adóelszámolás a 2019. évre vonatkozik, ezért ott még a létminimum 19,2-szeresének megfelelő adómentes résszel, azaz 3937,35 euróval számolnak, ugyanakkor az emelést mégiscsak megérezhetjük már idén is. Az adózóra vonatkozó tétel ugyanis egy dologban különbözik a többi adómentes résztől – éspedig abban, hogy havonta is lehet érvényesíteni. Aki él ezzel a lehetőséggel, az már a februári fizetésénél érezheti, hogy az éves adómentes rész 3937,35 helyett már 4414,20 euró, ami havonta 367,85 eurót jelent. Ez az összeg akkor érvényes, ha az éves adóalap nem lépi túl a létminimum 92,8-szorosát, ami 19 506,56 euró. Tavaly év végéig ez a létminimum 100-szorosa, azaz 20 507 euró volt.

Átlagon felüli fizetés esetében az adómentes rész fokozatosan csökken, és a következő képlettel számítják ki: (44,2 x létminimum) – (adóalap / 4). Minél magasabb jövedelme van valakinek, annál alacsonyabb adómentes részt tud leszámolni. Akinek az adóalapja eléri vagy meghaladja a 37 163,36 eurót, a teljes fizetéséből adózik. Ez olyanok esetében fordulhat elő, akik havi fizetése túlszárnyalja a 3000 eurót.

2. Házastársra vonatkozó adómentes rész

Ha az egyik házastársnak nagyon alacsony vagy egyáltalán nincs jövedelme – anyasági szabadságon vagy gyesen volt, egészségkárosult, gondozott valakit, munkanélküli volt stb. –, a másik csökkentheti az adóalapját a házastársra vonatkozó tétellel, de ennek az összege nem azonos az adózóra vonatkozó adómentes résszel. A házastársra vonatkozó adómentes rész kiszámolásának a módja szintén változott az új évtől – a konkrét összeg az adózó adóalapjától és attól függ, hogy a házastársnak mekkora volt a bevétele. Ha az adózó adóalapja alacsonyabb a létminimum 176,8-szorosánál (37 163,36 euró), és a házastársnak nem volt saját bevétele, akkor az adómentes rész a létminimum 19,2-szerese, azaz 4035,84 euró. Ha a házastársnak volt saját bevétele, de az kevesebb 4035,84 eurónál, akkor az adómentes rész ennek az összegnek és a saját bevételnek a különbözete. Ha a házastárs bevétele magasabb a létminimum 19,2-szeresénél, a rá vonatkozó adómentes rész nulla.

Ha az adózó adóalapja túllépi a létminimum 176,8-szorosát, és a házastársnak nem volt saját jövedelme, a rá vonatkozó adómentes rész a létminimum 63,4-szeresének és az adóalap negyedének a különbözete. Ha az eredmény kisebb nullánál, az adómentes rész nulla. Ha a házastársnak volt saját bevétele, akkor a létminimum 63,4szeresének és az adóalap negyedének a különbözetét csökkentik a házastárs bevételével. Ha az eredmény kisebb nullánál, az adómentes rész nulla.
Év közben nem érvényesíthető a házastársra vonatkozó adómentes rész, és az élettársak egyáltalán nem élhetnek ezzel a lehetőséggel.

3. Adóbónusz

Egyszerre csak az egyik szülő igényelheti. Az jogosult rá, akinek az éves adóköteles jövedelme eléri legalább a minimálbér 6-szorosát (3120 euró). Egész évben, havonta vagy egy összegben az adóelszámolás, illetve az adóbevallás elkészítése során érvényesíthető. Először abban a hónapban lehet kérni, amikor a gyermek megszületik, és legfeljebb 25 éves koráig jár. Összege jelenleg 22,17 euró havonta, illetve a 2019. április 1-jétől hatályos módosítás értelmében a hatévesnél kisebb gyermekek után az adóbónusz ennek a duplája, vagyis jelenleg 44,34 euró.

4. Önkéntes befizetések a nyugdíjbiztosítási rendszer 3. pillérébe

Akinek van kiegészítő nyugdíjbiztosítása, azaz a nyugdíjrendszer 3. pillérébe rendszeresen utal át bizonyos összeget, az ide befizetett tételekkel csökkenthető az adóalap – így összesen 180 eurót lehet leírni.

Kérjünk éves adóelszámolást!

2020. január 30. 13:24

Kérjünk éves adóelszámolást!

5. Alkalmazotti prémium

Akinek a bevétele tavaly a minimálbér határát súrolta, ún. alkalmazotti prémiumot kaphat. Ezt az állam fizeti, de nem jár automatikusan, hanem kérni kell az éves adóelszámolás, illetve az adóbevallás során. A kedvezményre csak az jogosult, aki az előző évben legalább 6 hónapig dolgozott Szlovákiában, és legalább a minimálbér 6-szorosának (3120 euró) megfelelő összeget keresett.

6. Gyógyfürdői kezelés költségei

2018-tól van lehetőség leírni az adóalapból a gyógyfürdői kezelés költségeit, de csak legfeljebb 50 eurót. Érvényesíthető akkor is, ha a kezelésen az adózó házastársa vagy eltartott gyermeke vett részt. Mindegyikük után 50 eurót írhat le, ha az adózó térítette a költségeket.

(sza)

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk
Dunaszerdahely

Oxfordi diplomával a pékségben

Érsek Árpád és Bárdos Gyula a stúdióbeszélgetés előtt még kedélyesen üdvözölték egymást, a vita során viszont már kevésbé találták a közös nevezőt.

Érsek–Bárdos-vita: kevés a közös pont

Robert Fico

Fico nem kíván egyebet, csak 2,99 százalékot a Hídnak

erős szél

Ismét sárga riasztást adtak ki az erős szél miatt

Diamond Princess

Koronavírus – Két szlovén állampolgár is megfertőződött a Diamond Princess üdülőhajón

villamos

Megnyitják az új villamospályát Pozsonyban

Legfrissebb galériák
Olvasta már?

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

Új Szó logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.