Mi legyen a „félresikerült” ajándékkal?

karácsonyi ajándék

Mi van, ha a karácsonyfa alatt nem tetszett az ajándék? Túl kicsi a pulóver, túl nagy a blúz, ilyen könyvünk már van, az új mixer nem működik… Mit csinálhatunk a félresikerült meglepetésekkel? Vissza lehet őket vinni az üzletbe? Ifj. Mészáros Lajos ezt a kérdést járja körül – olvasói levélre reagálva.

Olvasói levél

Cégünk minden évben szervez karácsonyi bulit, amely része egy kedves hagyomány is, amikor egy korábban véletlenszerűen kisorsolt másik kollégát ajándékozunk meg anélkül, hogy a megajándékozott tudná, kitől kap ajándékot. Az idei „titkos” ajándékozás közben arról beszélgettünk két kollégával, hogy mit tennénk egy nem tetsző ajándékkal. Az egyikük azt mondta, hogy ő ilyen ajándékot biztosan visszavinne, és váltig állította, hogy minden üzletnek kutya kötelessége visszavenni az ajándékot akár ok nélkül is, de akár azért is, mert az nem tetszik a tulajdonosának. Azóta is foglalkoztat a dolog, ezért meg szeretném kérdezni, hogy valóban elég lehet jogilag egy ajándék visszaváltáshoz az, hogy nem tetszik? És mi a helyzet az ok nélkül visszavitt ajándékkal – kötelessége az eladónak visszavenni?

Először is érdemes megjegyezni, hogy mire egy megvásárolt ajándék „célba ér”, két jogügylet is lezajlik: az első az adásvételi szerződés, amely alapján az ajándékozó mint vevő megveszi az ajándékot az eladótól, a második pedig az ajándékozási szerződés, amellyel az ajándékozó odaadja a megvásárolt ajándékot a megajándékozottnak, aki az átvétellel elfogadja és birtokába veszi azt. Ezt azért fontos tudatosítani, mert egy ajándék esetleges visszaváltása az első (tehát az adásvételi) szerződés megszüntetését (is) jelenti. Ez pedig csakis akkor lehetséges, ha ezt a törvény, bizonyos esetekben pedig az eladó belső szabályzata – akár bizonyos feltételek teljesítése mellett – megengedi.

Adott esetben a legfontosabb szempont, hogy különbséget kell tenni az interneten és a hagyományos „kőüzletekben” történő vásárlás közt, mivel a vásárlókat védő ún. fogyasztóvédelmi jogszabályok különbözően szabályozzák a két vásárlási módszert. Olvasónk kérdései szempontjából a vevő számára az internetes vásárlás tűnik kedvezőbbnek, ezt ugyanis külön szabályozza a Tt. 102/2014 sz. távértékesítésre vonatkozó fogyasztóvédelmi törvény (Tfvt.), amely szerint minden távúton kötött adásvételi szerződéstől akár indok nélkül is el lehet lépni a termék átvételétől számítódó 14 napon belül. Van tehát lehetőség az említett módon visszaadni az ajándékot, még ha a megajándékozottnak ezt a vevőn, tehát az ajándékozón keresztül is kell megtennie. Érdemes viszont minél előbb cselekedni, mert az említett 14 nap nem az ajándékozástól, hanem a vevő általi átvételtől számítódik.

Az üzletben, személyesen vásárolt ajándékoknál már bonyolultabb a helyzet, a bolti eladókra ugyanis nem a Tfvt., hanem az általános fogyasztóvédelmi jogszabályok (a Polgári Törvénykönyv és a Tt. 250/2007 sz. fogyasztóvédelmi törvény) vonatkoznak, amelyek nem tartalmaznak „automatikus” (akár ok nélküli) visszavételi kötelességet. Ennek ellenére léteznek üzletek, amelyek saját belső szabályzatukban bizonyos esetekben hajlandóak a termékek visszavételére, de ezek egyrészt biztosan nem minden esetre vonatkoznak (olyan esetre legalábbis szinte biztos nem, miszerint az ajándék „nem tetszett” a megajándékozottnak), másrészt pedig, ha egyáltalán lehetséges a visszavétel, az eladó biztosan megszab bizonyos feltételeket, amelyeket a sikeres visszaváltáshoz teljesíteni kell (ilyen pl. a számla felmutatása, amit ezért is meg kell őrizni). Érdemes ezért még vásárláskor érdeklődni, hogy esetleg visszavihető-e az adott termék, és ha igen, milyen feltételek mellett – ezeket az információkat ugyanis egy hagyományos üzletben is kötelesek közölni a vevővel.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Korábbi cikkek a témában

Ezt olvasta már?