Hasznos tanács

Már igényelhető a támogatás

Az október közepén bevezetett járványellenes intézkedések negatívan érintették a vállalkozókat, főleg a vendéglátóiparban és az idegenforgalomban dolgozókat. A kormány elsősegélycsomagot hagyott jóvá – megemelték a még tavasszal elfogadott támogatások összegét. Az igényeket november 1-jétől lehet benyújtani.
ÚJ SZÓ-ÖSSZEFOGLALÓ

2020. november 8. 15:00

pénz euró
- TASR/AP-felvétel

A világjárvány miatt több cég került szorult helyzetbe, ezért a munkahelyek és a foglalkoztatottság megtartása érdekében a kormány még tavasszal segélyprogramot indított. A munkaadók, az egyéni vállalkozók és a karantén miatt jövedelem nélkül maradt polgárok állami támogatásért folyamodhattak, ennek ellenére sok vállalkozás megszűnt, többen munkanélkülivé váltak. Az október második felében elrendelt lezárás (lockdown) és a szigorú járványellenes intézkedések bevezetése után többen jelezték: azok likvidálhatják őket. Ezt megelőzendő a kabinet pár hete újabb segélycsomagot hagyott jóvá.

Munkaadók

Dotációért folyamodhatnak azok a munkaadók – köztük a másokat is foglalkoztató egyéni vállalkozók –, akik kénytelenek voltak bezárni vagy beszüntetni a termelést, viszont szeretnék megtartani a munkahelyeket – ez esetben a támogatás az alkalmazottak bérköltségeinek a fedezésére fordítható. Egy-egy alkalmazottra mostantól már nem az adott dolgozó bruttó átlagbérének, hanem a rá fordított teljes havi bérköltségnek (celková cena práce) a 80 százalékát igényelhetik az államtól, legfeljebb azonban alkalmazottanként 1100 eurót. Azok is támogatásért folyamodhatnak, akiknek adóhátralékuk van, illetve tartoznak a Szociális Biztosítónak, az egészségbiztosítónak vagy a munkaügyi hivatalnak, és jóváhagytak számukra törlesztési naptárat. A csökkentett munkaidőben (kurzarbeit) merített havi összeg felső határa 880 euróról ugyancsak 1100 euróra emelkedett.

Bérleti díjra is intézhető dotáció

Azok a vállalkozók, akik a járvány miatt bezártak, miután megegyeztek az ingatlan tulajdonosával, akitől az üzleti helyiségeiket bérlik, kérhetnek állami támogatást bérleti díjra. Eredetileg ezt a fajta segítségnyújtást novemberben már be akarták szüntetni, de a dotáció egyelőre májusig megmarad. Egy vállalkozó akkora dotációt kaphat az államtól, amekkora összeget az ingatlan tulajdonosa hajlandó elengedni a bérleti díjból, legfeljebb a teljes összeg 50%-át.

Kurzarbeit

A német eredetű kifejezés lényegében csökkentett munkaidőt jelent. Akkor szokott hatályba lépni, ha a cégnek nincs elég megbízása a személyzet teljes munkaidős foglalkoztatására. Ilyen esetekben a költségmegtakarítás érdekében vagy elbocsátják a munkavállalókat, vagy annak érdekében, hogy a cég ne veszítse el a szakembereit, bevezethetik a csökkentett munkaidőt, amely célja az elbocsátások megakadályozása. A csökkentett munkaidőre jellemző, hogy a rendelkezésre álló munkát az összes alkalmazott között osztják szét, és természetesen csökkentett bért kapnak.

Egyéni vállalkozók

Anyagi segítséget igényelhetnek azok az egyéni vállalkozók és egyszemélyes kft.-k, akiknek a korlátozások miatt nincs bevételük. Akik ebbe a csoportba tartoznak, forgalomcsökkenés és bevételkiesés címén kaphatnak támogatást. Akiknek 20%-kal csökkent a forgalmuk, azok az első hullám alatt 180, novembertől pedig 270 eurós hozzájárulásra jogosultak. Akiknél 40%-os a csökkenés, korábban 300 euróra, novembertől 450 euróra számíthatnak. 60%-os csökkenésnél 420 euró járt, november 1-jétől 630 euró igényelhető. 80% feletti forgalomcsökkenésnél pedig a korábbi 540 euró helyett 810 eurót hagyhatnak jóvá. Összességében a kormány a támogatások 1,5-szörös emelését hagyta jóvá.

A forgalomcsökkenés mértékét úgy határozzák meg, hogy a forgalmat egyrészt összehasonlítják az előző év hasonló időszakával, másrészt összevetik az egy-két hónappal korábbi állapottal. Az egyéni vállalkozók és az egyszemélyes kft.-k a bevételkiesésért korábban 210 eurós kompenzációra, mostantól havi 315 eurós támogatásra számíthatnak.

01

Állami támogatás

A járvány második hulláma alatt az állami támogatás jelentős részét – 100 millió eurót – az idegenforgalom kapja: éttermek, szállodák, panziók, akvaparkok, fürdők, idegenvezetők, az állatkertek, természeti rezervátumok vagy botanikus kertek üzemeltetői igényelhetik. Az intézkedés a vidámparkokra, múzeumokra, történelmi műemlékekre, a felvonók üzemeltetőire is vonatkozik. Támogatásért azok az intézmények folyamodhatnak, amelyek bevételei a 2019-es évhez képest több mint 40%-kal csökkentek, miközben megkaphatják az előző évi bevételük 4–10%-át.

A kabinet a szabad foglalkozásúak – a művészek és sportolók – számára is jóváhagyott támogatást. Ha van munkaviszonyuk, és egyben önálló kereső tevékenységet is folytatnak, a dotációból levonják az alkalmazottként kapott nettó bérüket.

Mikortól lehet igényelni?

„Az állami segítséget már az októberi hónapra vonatkozólag lehet igényelni” – mondta Milan Krajniak munkaügyi miniszter. A kérvényeket november 1-jétől lehet benyújtani a vállalkozások székhelye szerint illetékes munkaügyi hivatalokhoz személyesen vagy e-mailben, illetve elektronikus úton a közlekedési minisztérium weboldalán vagy a www.pomahameludom.sk, illetve a www.neprepustaj.sk oldalon. A benyújtást követő 24 órán belül érkezik egy visszaigazolás a kérvény regisztrálásáról, majd a hivatalok elektronikus vagy postai úton elküldik a szerződést, amit aláírva vissza kell küldeni. A hivatalok az aláírt szerződés átvételét követő 24 órán belül folyósítják a támogatást. Az igénylőnek becsületbeli nyilatkozatot kell tennie a forgalomcsökkenésről, a bevételkiesésről, illetve a szorult helyzetéről. A támogatások jogosságát utólag ellenőrzik. Aki hamis adatok alapján jut dotációhoz, azt megbírságolják.

Tudnivalók:

1. Munkaadók és egyéni vállalkozók, akik ugyanazon intézkedés alapján ismételten igényelnek támogatást – az illetékes munkaügyi hivatalnak el kell küldeni az adott hónapra vonatkozó kimutatást (a nyomtatvány letölthető a www.pomahameludom. sk oldalról), melyen fel kell tüntetni a munkaügyi hivatallal kötött megállapodás számát.

 

2. Munkaadók és egyéni vállalkozók, akik most valamilyen másik intézkedés alapján vagy első alkalommal igényelnek támogatást – az illetékes munkaügyi hivatalnak el kell küldeni a kitöltött kérvényt és a havi kimutatást (a szükséges nyomtatványok letölthetők a www.pomahameludom. sk oldalról), miközben az űrlapok kitöltése előtt tanácsos áttanulmányozni a hozzájuk csatolt útmutatót, és az alapján megadni a kért adatokat.

 

3. Figyelem! Az 1. számú intézkedés keretében jóváhagyható támogatásért azok folyamodhatnak, akik a Közegészségügyi Hivatal döntése következtében vannak zárva. Ha már nincsenek kötelezően bezárva, meg kell változtatniuk az intézkedést, tehát valamilyen más címen kell dotációt kérniük. A munkaadók a 3. intézkedés keretében is módosíthatják a támogatást. Aki át akar térni a 3A intézkedésről a 3B-re (vagy fordítva), annak új kérvényt kell benyújtania, és ezzel egy időben tájékoztatnia kell a munkaügyi hivatalt az eredeti megállapodás felbontásáról. Van lehetőség arra is, hogy valaki a 3A és a 3B intézkedés alapján egyszerre kapjon segítséget, de más-más telephelyekre. A szeptemberre vonatkozó kérvényeket és kimutatásokat a 2-es számú intézkedés keretében október 31-éig lehetett benyújtani. Az 1-es és 3-as (3A, 3B) számú intézkedés keretében a benyújtási határidő november 30. Az október közepén jóváhagyott elsősegélycsomag keretében októberre is lehet támogatást kérni, a kérvényeket november 1-jétől fogadják.

(sza)

Támogassa az ujszo.com-ot

Rengeteg hírrel bombáznak minket különböző portálok, s nem könnyű felismerni a valódi- és álhíreket. Ezért is fontos, hogy olyan weboldalakról tájékozódjunk, amelyek megbízható, korrekt információkat nyújtanak.

Az ujszo.com szerkesztőségében minden nap azért dolgozunk, hogy Önök kizárólag ellenőrzött, valós híreket kapjanak weboldalunkon. Ennek biztosítása meglehetősen költséges. Mi viszont szeretnénk, hogy minden kedves olvasónk hozzájuthasson az ellenőrzött információkhoz, ez azonban az Önök anyagi segítsége nélkül hosszú távon nem lehetséges.

Ezért kérjük olvasóinkat, hogy járuljanak hozzá az ujszo.com működéséhez. Számítunk Önökre. Önök is számíthatnak ránk.

Ha támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra. Köszönjük.

Támogatom
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk
koronavírus

Koronavírus: 50 beteg elhunyt, kétezer fölött a fertőzöttek, háromezer fölött a gyógyultak száma

oasis

Oasis-album Liam nélkül

Slovnaft k

Egyre több pénzt kérnek az üzemanyagokért

koronavírus Magyarország

Koronavírus - Meghalt 93 beteg, 1569-cel nőtt a fertőzöttek száma Magyarországon

gólyafészek

A nap képe: korán érkezett gólya Rimaszécsen

Donald Trump

Határozatlan időre meghosszabbította Donald Trump fiókjának tiltását a YouTube

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.