Hasznos tanács

Ki jogosult minimálnyugdíjra?

A nyugdíjkorhatár elérése után azon öregségi, korengedményes és rokkantsági nyugdíjasok járandóságát egészítik ki a minimálnyugdíj szintjére, akik:
B. Szentgáli Anikó

2015. október 4. 17:46

- legalább 30 év minősített, beszámítható nyugdíjbiztosítási időszakkal rendelkeznek 
- az összes jóváhagyott nyugdíjtípus együttes összege alacsonyabb a minimálnyugdíjnál 
- igényelte az összes olyan nyugdíjfajtát, melyekre jogosult lehet (pl. a megözvegyült öregségi nyugdíjasnak el kell intéznie az özvegyi járandóságot is) 
 
Mit jelent a minősített nyugdíjbiztosítási időszak? 
 
Olyan beszámítható társadalombiztosítási időszakról van szó, melyet 
- az ügyfél 1993. január 1-je előtt szerzett (beszámítják a társadalombiztosítás összes napját) 
- az ügyfél 1993. január 1-je után szerzett (csak az abban a naptári évben szerzett biztosítási napokat számítják be, melyekért legalább 0,241 értékű személyi bérpont (osobný mzdový bod) jár, vagyis az éves bevétele legalább az átlagbér 24,1%-a volt). Az alábbi táblázat segít tájékozódni az egyes években beszámítható legalacsonyabb jövedelem kérdésében: A személyi bérpont értékére tekintet nélkül beszámítható minősített társadalmbiztosítási időszaknak számít a külföldön, vagyis az EUban vagy olyan EU-n kívüli országban szerzett biztosítási időszak is, amellyel Szlovákia szerződött a társadalombiztosításra vonatkozóan, illetve az abban az évben szerzett biztosítási időszak, amelyikben jóváhagyták a nyugdíjat, ezenkívül a rokkantsági nyugdíjra való jogosultság kialakulása és a nyugdíjkorhatár elérése közötti időszak. 
 
Mekkora a minimálnyugdíj összege? 
 
Először is megvizsgálják az idős személy össznyugdíját – a számára jóváhagyott összes nyugdíjtípus együttes összegét. Figyelembe veszik az öregségi, rokkantsági, részleges rokkantsági, özvegyi, szolgálati járandóságot, a 2. pillérből folyósított özvegyi és árvasági nyugdíjat, a külföldön jóváhagyott járandóságot. Rokkantsági nyugdíj esetében az összbevételbe beleszámítják a 2. pillérből folyósított öregségi és korengedményes járandóságot is. 30 év minősített biztosítási időszakért 269,50 euró minimálnyugdíj jár havonta, ami a létminimum 1,36-szorosának felel meg. 2015-ben a létminimum összege 198,09 euró. Minden egyes további, a 30 évet meghaladó minősített biztosítási időszakért a minimálnyugdíj 2, illetve 3 százalékponttal emelkedik – a 31-39. minősített időszakért 2 százalékponttal, a 40-iktől pedig 3 százalékponttal. 
 
A minimálnyugdíj összege 2015-ben és 2016-ban: Az idős személy nyugdíjbevételeit csak akkor egészítik ki a minimálnyugdíj összegéig, ha a neki folyósított valamennyi nyugdíjtípus együttes összege alacsonyabb, mint a minimálnyugdíj. Azt, hogy az adott személy járandóságát pontosan hány euróval egészítik ki, a nyugdíjbevétele és a minimálnyugdíj különbözeteként számítják ki: minimálnyugdíj – együttes nyugdíjbevétel = nyugdíjemelés összege. 
 
 
Támogassa az ujszo.com-ot

Rengeteg hírrel bombáznak minket különböző portálok, s nem könnyű felismerni a valódi- és álhíreket. Ezért is fontos, hogy olyan weboldalakról tájékozódjunk, amelyek megbízható, korrekt információkat nyújtanak.

Az ujszo.com szerkesztőségében minden nap azért dolgozunk, hogy Önök kizárólag ellenőrzött, valós híreket kapjanak weboldalunkon. Ennek biztosítása meglehetősen költséges. Mi viszont szeretnénk, hogy minden kedves olvasónk hozzájuthasson az ellenőrzött információkhoz, ez azonban az Önök anyagi segítsége nélkül hosszú távon nem lehetséges.

Ezért kérjük olvasóinkat, hogy járuljanak hozzá az ujszo.com működéséhez. Számítunk Önökre. Önök is számíthatnak ránk.

Ha támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra. Köszönjük.

Támogatom
Önnek ajánljuk
munkás k

A többség nem fogta vissza a béreket

koronavírus

A 40–49 éves korosztályból került ki legtöbb új fertőzött a héten

bakelit

Reneszánszukat élik a bakelit hanglemezek

Igor Matovič

Matovič szerint nyárra beoltják az EU felnőtt lakosságának 70 százalékát

kigyulladt autó

Érsekújvár – 70 centből 3 000 eurós kárt okozott „barátjának” a 22 éves férfi

drogterjesztő

Drogdílert fogtak el Pozsonyban

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.