Két hét fizetett apasági szabadság

Apasági szabadságra lesznek jogosultak a cseh férfiak

Novembertől két hétig az apukák is otthon maradhatnak újszülött gyermekükkel – az Európai Parlament erre vonatkozó irányelvét végre beépítették a szlovák törvényekbe is. Ez alatt az idő alatt a férfiak fizetett szabadságon lehetnek.

Az Európai Parlament irányelve az összes tagállamban kötelezővé tette az apasági szabadságot, az uniós előírás szerint az apukák minimum 10 napra jogosultak, ugyanakkor minden tagállam ennél hosszabb időszakot is lehetővé tehet. Szlovákia a 14 napos megoldást választotta. Az apasági szabadság nem kötelező, aki nem akar, nem él ezzel a lehetőséggel. Ezzel szemben például a skandináv országokban az apák számára kötelező egy ideig otthon maradni a csemetéjükkel. Külföldön idáig sem volt ritka, hogy az apa megy gyermekgondozási szabadságra az édesanya helyett, egyre több európai ország ösztönzi erre a férfiakat, és évről évre nálunk is nő a kisbabájukról gondoskodó férfiak száma.

Feltételek

Az apák az október végéig érvényes normák értelmében is elmehettek gyermekgondozási szabadságra, amely legfeljebb 28 hétig tarthat. Egyedülálló szülő esetében ez 31 hét, ha pedig ikrekről kell gondoskodni, akkor 37 hétig is otthon maradhat. Novemberig az apa leghamarabb a szülés után 6 héttel igényelhette az apasági-anyasági támogatás kifizetését, és egyszerre a két szülő nem részesülhetett a támogatásban ugyanazon gyermek után. Ha azonban két különböző gyermekről gondoskodtak – az anya az újszülött babáról, az apa pedig egy másikról –, egyszerre mindketten otthon lehettek, és mindkettőjüknek folyósíthatták a támogatást. Most november 1-jétől az apa már a baba megszületése utáni első hat hétben elmehet 14 nap apasági szabadságra, és ez alatt nem a munkaadójától kap bérpótlékot, hanem a Szociális Biztosító (SP) folyósít apasági támogatást. Az egyedüli feltétel, hogy a gyermek megszületése előtti két évben legalább 270 napig rendelkezett társadalombiztosítással. Vagyis az apákra ugyanolyan szabályok vonatkoznak, mint az édesanyákra: ők is csak akkor jogosultak anyasági támogatásra, ha a szülést megelőző két évben legalább 270 napot ledolgoztak. Egyébként az édesanya a szülés feltételezett dátuma előtt hat héttel mehet anyasági szabadságra, veszélyeztetett terhesség esetében az orvos által kiszámolt dátum előtt 8 héttel. A támogatást az SP 34, egyedülálló édesanya esetében 37 hétig folyósítja, aki pedig kettő vagy több gyermeket szült egyszerre, és legalább kettőről gondoskodik, 43 hétig jogosult a juttatásra.

Egyszerre két támogatás

Ha az apa úgy dönt, hogy a gyermek megszületése utáni hat héten belül otthon marad 14 napig, miközben az édesanya is anyasági szabadságon van, a Szociális Biztosító novembertől mindkettőjüknek folyósít anyagi támogatást. De csak két hétig, miközben továbbra is érvényes, hogy az édesapák összesen legfeljebb 28 hétig jogosultak az anyasági támogatásra. Ha ebből kimerítenek két hetet azonnal a baba megszületése után, később további 26 hétre jogosultak, de erre a 26 hétre ugyanaz érvényes, mint korábban, vagyis ez alatt az idő alatt az SP már csak az egyik szülőnek nyújt támogatást ugyanazon gyermek után. A 28 hét egyszerre is kivehető – ugyanolyan feltételek mellett, mint október végéig.

Ügyintézés

Az apasági-anyasági támogatást úgy kell elintézni, hogy a jogosult személy hivatalos kérvényt nyújt be a Szociális Biztosítóba. A „Žiadosť o materské” nevű nyomtatvány beszerezhető az SP bármelyik kirendeltségében. Ehhez már nem kell mellékelni a szülők írásos megállapodását arról, hogy ezentúl az apa gondoskodik a gyermekről.

Ha a gyermek külföldön született, és Szlovákia területén egyetlen anyakönyvi hivatalban sem vették nyilvántartásba, akkor csatolni kell a gyermek külföldi születési anyakönyvi kivonatának a másolatát, de nem kell hitelesíttetni.

Mellékelni lehet egy igazolást is a szociális ügyi hivataltól, hogy az anyának nem folyósítanak gyest, illetve hogy kérte a segély kifizetésének a leállítását még az előtt, hogy az apa átvállalta a gyermekről való gondoskodást. Noha a gyest az egész hónapra kifizetik, fontos, hogy a folyósítás leállítását még az összeg átutalásának a dátuma előtt kérvényezze.

További jogosultak

Ha az édesanya elhunyt, vagy ha az egészségi állapota nem teszi lehetővé a gyermekről való gondoskodást, a most életbe lépett törvénymódosítástól függetlenül az apa gondoskodhat az újszülöttről, és ilyen esetben anyasági támogatásban részesülhet. Ha a szülők nem éltek együtt, és az édesanya meghalt, s utána a gyermek az apa gondozásába kerül, akkor az apa felesége is vállalhatja a baba gondozását, és kaphat anyasági támogatást. Intézni ugyanúgy kell, mint az anyák számára, vagyis a munkaadó kitölti, majd postázza a megfelelő nyomtatványt az SP-be. Ha az apának folyósítják az anyasági támogatást, ez alatt az idő alatt az anyához hasonlóan nincs járulékfizetési kötelezettsége, vagyis a biztosítása nem szűnik meg, de járulékot nem fizet. Ha az apa utána gyesen lesz, azt is ugyanúgy kell intézni, mint az anyák számára. Nagymama hivatalosan nem mehet anyasági szabadságra, hacsak a bíróság nem ítélte az ő gondozásába a gyermeket.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!