Hasznos tanács

Ideiglenes változások az ügyintézés és az eljárások terén

A jelenlegi válsághelyzetben korlátozni kell a személyes érintkezést – ez különösen érvényes a súlyosan egészségkárosodottakra, akik a koronavírus szempontjából egyébként is veszélyeztetett csoportba tartoznak.
ÚJ SZÓ-ÖSSZEFOGLALÓ

2020. május 24. 17:21

biztosítási ügynök
- Képarchívum, illusztráció

A súlyosan egészségkárosodottak anyagi kompenzálásával kapcsolatos beadványokat jelenleg elektronikus úton is el lehet juttatni az illetékes szociális ügyi hivatalba, miközben hiteles elektronikus aláírásra nincs szükség, és nem ragaszkodnak ahhoz sem, hogy az eredeti dokumentumokat meghatározott időn belül fel kell mutatni. Jelenleg nem rendelnek el személyes találkozókat, a szakértők most nem mennek házhoz, hogy meggyőződjenek a hozzájárulásért folyamodó életkörülményeiről, egészségi állapotáról. A hivatal alkalmazottai csak a legfontosabb döntéseket küldik ajánlott levélben, egyébként e-mailben vagy közönséges levélben kommunikálnak.

Orvosi felülvizsgálat

A szociális ügyi hivatal orvosi felülvizsgáló bizottsága az előterjesztett dokumentumok alapján 30 napon belül szokta eldönteni, hogy egészségkárosodottról van-e szó, és megállapítják a funkciózavar mértékét (50%-os funkciózavar esetén már súlyosan egészségkárosodott személyről van szó). A szakvélemény tartalmazza a funkciózavarból adódó összes szociális következményt, rászorultságot és javaslatot arra, milyen támogatással kompenzálható ez az állapot. Miután valakit egészségkárosodottnak minősítenek, kap egy erről szóló igazolványt (szlovákul: preukaz ŤZP), amely különböző kedvezményekre jogosít fel, és kérhet valamilyen konkrét anyagi hozzájárulást. A koronavírus-járvány miatt jelenleg a támogatásért folyamodó egészségi állapotának a felülvizsgálata annak személyes jelenléte nélkül történik. A szociális körülmények elbírálása ugyancsak a támogatást igénylő távollétében zajlik. Szükség esetén telefonon vagy e-mailben érintkeznek.

Csúszik a felülbírálás

A korábban jóváhagyott anyagi hozzájárulásokat és az egészségkárosodottak bevételeit, anyagi helyzetét idén júliusban nem bírálják felül, hanem majd ha véget ér a válsághelyzet. Ha utólag kiderül, hogy valakinek időközben megváltozott az anyagi helyzete, és júliustól elveszítette jogosultságát a korábban jóváhagyott hozzájárulásra, visszamenőleg júliustól nem fogják visszakövetelni a jogtalanul kifizetett összeget, illetve az esetleges különbözetet. Majd ha elmúlik a válsághelyzet, 60 napon belül felülbírálják a jogosultságot.

Bővült a személyi asszisztensek köre

2020. május 24. 14:00

Bővült a személyi asszisztensek köre

Kitolták a határidőket

Aki segédeszköz vásárlására, lakása akadálymentesítésére igényelt támogatást, vagy parkolási igazolványt akart intézni, nem kell attól tartania, hogy kifut az időből, és a mostani korlátozások miatt nem képes tartani a határidőket, felmutatni a szükséges igazolásokat, számlákat, szerződéseket. Az aktuális ügyeket leállították, az ügyintézési határidők a járvány időszakával automatikusan kitolódnak. Ugyanakkor, aki szeretne minél hamarabb megkapni valamilyen hozzájárulást, és el tudja juttatni a hivatalba a szükséges iratokat, az ezt megteheti, a beadványát kötelesek elfogadni és a törvényes határidőkön belül elbírálni.

Milyen feltételek mellett hagyják jóvá a támogatást?

– az igénylő súlyosan egészségkárosodott személynek minősül,
– aszociális ügyi hivatal felülvizsgáló részlege javasol valamilyen anyagi támogatást,
– a támogatás konkrét összege függ az igénylő éves bevételeitől, vagyona összértékétől,
– az igénylő vagyonának értéke nem haladhatja meg a 39 833 eurót, – a támogatást külföldre nem folyósítják, – az ismételt támogatást egy hónapra visszamenőleg fizetik ki,
– a támogatást attól a hónaptól hagyják jóvá, amelyikben elkezdődött a jóváhagyási eljárás.

(sza)

Támogassa az ujszo.com-ot

Nehéz időkben van a legnagyobb szükség gyors, megbízható tájékoztatásra. Jövőnkről, biztonságunkról, egészségünkről csak hiteles információk birtokában dönthetünk. Az ujszo.com ezért dolgozik. A gazdaság megroppanásával ugyanakkor hirdetési bevételeink csökkennek.

Ahhoz, hogy továbbra is fontos információkkal tudjuk segíteni olvasóink döntéseit, nélkülözhetetlen marad a szerkesztőség alapos, összehangolt munkájának fenntartása. Hisszük, hogy most van a legnagyobb szükség ránk.

Ezért kérjük olvasóinkat, ha lehetőségük van rá, támogassák az ujszo.com működését. Számítunk Önökre! Önök is számíthatnak ránk! Ha támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra! Köszönjük.

Támogatom
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk
traktor

Zöld gázolaj: már lehet jelentkezni a programba

Pénteken kánikula várható az ország nagy részén, vasárnap lehűlés jön

sport a tv-ben 2

A Real Madrid és Stájer Nagydíj a tévében

Tornalja

Egy felújítás jegyzőkönyvének tanulságai

Szepe

Remek tavaszi szezont produkált Szépe János és csapata az NB I-ben

Kimi Räikkönen

Räikkönen örül Alonso visszatérésének

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.