Hogy nyaralás ne váljon rémálommá: milyen esetekben vagy jogosult kártérítésre?

4434539

Egy törölt járat, egy természeti katasztrófa a célállomáson vagy egy elveszett poggyász elronthatja a nyaralást. Mi a teendő ilyen esetekben, hogyan segít az utasbiztosítás, és mikor jogosult az ügyfél kártérítésre vagy kártalanításra? 

A nyaralás egyik kellemetlen komplikációja a hirtelen törölt járat. 

„Ha törölték a járatát, és a légitársaság nem tájékoztatta Önt legalább 14 nappal az indulás előtt, joga van kártérítésre” - mondta Ingrid Ludviková, az Európai Bizottság szlovákiai képviseletének munkatársa. 

A kártérítés összege 250 és 600 euró között mozog, a célállomás távolságától függően.

Műszaki hiba miatt lekésett járat vagy kedvezőtlen időjárási körülmények esetén a vészhelyzeti biztosítás segíthet. 

„Abban az esetben, ha az ügyfél vészhelyzet miatt lekési a repülőgép vagy más tömegközlekedési eszköz indulását, jogosult a külföldi tartózkodási helyére történő alternatív közlekedés utazási költségeinek megtérítésére” - tette hozzá Dupaľová Ksenzsighová, Union biztosító szóvivője.

A célállomáson bekövetkező természeti katasztrófa is kellemetlenné teheti a nyaralást. Az utazók ilyenkor kártérítést igényelhetnek a lemondási díjakért. 

„Ez akkor érvényes, ha Szlovákia kül- és európai ügyek minisztériuma hivatalos nyilatkozatot ad ki arról, hogy a természeti esemény miatt fokozott veszély áll fenn azon a tartózkodási helyen, ahová utazni akartak, és ezért nem ajánlott oda utazni” - magyarázta a szóvivő.

Azok a nyaralók is jogosultak kártérítésre, akiket már a nyaralásuk során érte a természeti katasztrófa, de ehhez kiegészítő vészhelyzeti biztosítással kell rendelkezniük. A biztosító megtérítheti a hazájukba való korai visszatéréssel kapcsolatos utazási költségeket, illetve a fel nem használt szállás és étkezés költségeit. Ha a biztosított ügyfél nem tud az eredeti időpontban hazajutni a természeti katasztrófa által érintett országból, akkor is jogosult legfeljebb 10 napos hosszabbításra.

Az utasbiztosítás a légitársaság által elveszített vagy késve kézbesített poggyász esetén is segíthet a nyaralóknak. Ebben az esetben a biztosított ügyfél kártérítésre jogosult, amelynek összege a poggyász késésének hosszától függ. Elveszett poggyásznak minősül az a poggyász, amelyet a légitársaság 21 napon belül nem szállít ki. Az elvesztést először az érintett fuvarozónak kell bejelenteni, aki felelős érte, és köteles kártérítést fizetni az ügyfélnek.

Az indulás előtt nem sokkal fellépő betegség szintén megnehezítheti a nyaralást. Ha az orvos nem javasolja az utazást, akkor az utasbiztosítás részeként igénybe vehető az útlemondási biztosítás.
Amennyiben az ügyfél mégis elutazik, és külföldön hirtelen romlik az állapota, a biztosító nem téríti meg a költségeket kórházi kezelés esetén. 

„Ennek oka, hogy a biztosítási ellátásból kizárják a már meglévő betegségek kezelési költségeit, amelyek kezelését már az utazás előtt megkezdték.” 

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?