Hasznos tanács

Gépkocsik regisztrációja

Ha új autót veszünk, vagy elköltözünk, vagy a kocsi gazdát cserél, külföldről hozzuk be, netalán a régi járművön valamilyen jelentős átalakítást hajtanak végre, azt jelenteni kell a lakhely szerint illetékes rendőrségen. Összeállításunkban a kocsik regisztrálásával kapcsolatban próbálunk hasznos útmutatóval szolgálni.
ÚJ SZÓ ONLINE

2013. május 23. 19:00

ÚJ SZÓ-ÖSSZEFOGLALÓ

Szlovákiában minden kocsinak szerepelnie kell a gépjármű-nyilvántartásban. Azt a gépjárművet, amelyet még nem vettek nyilvántartásba, 15 napon belül kell személyesen bejelenteni attól számítva, hogy valakinek a tulajdonába került. Több tulajdonos esetében a rendőrségnek nem kötelessége megvizsgálni, hogy a többi társtulajdonos beleegyezett-e a kocsi regisztrálásába vagy a kért változtatások elvégzésébe.

A rendőrök csak azt ellenőrzik, a bejegyzést kérő személy hogyan tett szert a járműre, minden szükséges okmányt felmutatott-e, s azok rendben vannak-e, megkötötték-e a kötelező biztosítást. Ezenkívül megvizsgálják a kocsit, összehasonlítják az előterjesztett iratokban feltüntetett adatokat a jármű tényleges állapotával. A vállalati kocsikat abban a hivatalban kell nyilvántartásba venni, mely a cégjegyzékben megadott székhely szerint illetékes.

A kocsit mindig a tulajdonosnak kell bejelentenie – ha erre személyesen nincs lehetőség, hiteles meghatalmazással rendelkező személy is megteheti. A forgalmi engedélyben fel kell tüntetni, ki lesz a jármű üzembentartója – ilyen csak egy személy lehet. Tulajdonos olyan 15 évesnél idősebb polgár lehet, akinek nem korlátozták cselekvőképességét.

A gépjármű regisztrálásakor a rendőrség ad hatósági rendszámot, a nyilvántartásba vételt beírják a forgalmi engedélybe, és a tulajdonos által meghatározott üzembentartónak (a kettő lehet ugyanaz a személy) kiállítja a forgalmi engedélyt, valamint átadják a rendszámtáblát. Természetesen mindez pénzbe kerül.

Eredetileg Magyarországhoz hasonlóan Szlovákiában is tervezték a regisztrációs adó bevezetését, ami az Európai Unióban magyar specialitásnak számít, sehol máshol nem létezik ilyen adófajta. Szlovákiában adó helyett regisztrációs illetéket kell fizetni – akkor is, ha először regisztrálják a kocsit, és akkor is, ha valamilyen adatot módosítani kell. Az illeték összege a motor teljesítményétől és attól függ, milyen adatmódosításról van szó. (sza)

Önnek ajánljuk

Volzová: Sokáig haboztam, hogy egyáltalán utazzak-e Szlovákiába

Kočner az adóhivatalban is befolyást akart

Veszélyben a mobiltelefonok és a SIM-kártyák 

Fico: Óriási rá az esély, hogy megválasztjuk a hiányzó alkotmánybíró-jelölteket

Čaputová New Yorkban részt vesz az ENSZ Közgyűlésén és a klímacsúcson is

A kenyér mint kapaszkodó

Legfrissebb galériák
Olvasta már?