Hasznos tanács

Gépkocsik regisztrációja

Ha új autót veszünk, vagy elköltözünk, vagy a kocsi gazdát cserél, külföldről hozzuk be, netalán a régi járművön valamilyen jelentős átalakítást hajtanak végre, azt jelenteni kell a lakhely szerint illetékes rendőrségen. Összeállításunkban a kocsik regisztrálásával kapcsolatban próbálunk hasznos útmutatóval szolgálni.
ÚJ SZÓ ONLINE

2013. május 23. 19:00

ÚJ SZÓ-ÖSSZEFOGLALÓ

Szlovákiában minden kocsinak szerepelnie kell a gépjármű-nyilvántartásban. Azt a gépjárművet, amelyet még nem vettek nyilvántartásba, 15 napon belül kell személyesen bejelenteni attól számítva, hogy valakinek a tulajdonába került. Több tulajdonos esetében a rendőrségnek nem kötelessége megvizsgálni, hogy a többi társtulajdonos beleegyezett-e a kocsi regisztrálásába vagy a kért változtatások elvégzésébe.

A rendőrök csak azt ellenőrzik, a bejegyzést kérő személy hogyan tett szert a járműre, minden szükséges okmányt felmutatott-e, s azok rendben vannak-e, megkötötték-e a kötelező biztosítást. Ezenkívül megvizsgálják a kocsit, összehasonlítják az előterjesztett iratokban feltüntetett adatokat a jármű tényleges állapotával. A vállalati kocsikat abban a hivatalban kell nyilvántartásba venni, mely a cégjegyzékben megadott székhely szerint illetékes.

A kocsit mindig a tulajdonosnak kell bejelentenie – ha erre személyesen nincs lehetőség, hiteles meghatalmazással rendelkező személy is megteheti. A forgalmi engedélyben fel kell tüntetni, ki lesz a jármű üzembentartója – ilyen csak egy személy lehet. Tulajdonos olyan 15 évesnél idősebb polgár lehet, akinek nem korlátozták cselekvőképességét.

A gépjármű regisztrálásakor a rendőrség ad hatósági rendszámot, a nyilvántartásba vételt beírják a forgalmi engedélybe, és a tulajdonos által meghatározott üzembentartónak (a kettő lehet ugyanaz a személy) kiállítja a forgalmi engedélyt, valamint átadják a rendszámtáblát. Természetesen mindez pénzbe kerül.

Eredetileg Magyarországhoz hasonlóan Szlovákiában is tervezték a regisztrációs adó bevezetését, ami az Európai Unióban magyar specialitásnak számít, sehol máshol nem létezik ilyen adófajta. Szlovákiában adó helyett regisztrációs illetéket kell fizetni – akkor is, ha először regisztrálják a kocsit, és akkor is, ha valamilyen adatot módosítani kell. Az illeték összege a motor teljesítményétől és attól függ, milyen adatmódosításról van szó. (sza)

Támogassa az ujszo.com-ot

Nehéz időkben van a legnagyobb szükség gyors, megbízható tájékoztatásra. Jövőnkről, biztonságunkról, egészségünkről csak hiteles információk birtokában dönthetünk. Az ujszo.com ezért dolgozik. A gazdaság megroppanásával ugyanakkor hirdetési bevételeink csökkennek.

Ahhoz, hogy továbbra is fontos információkkal tudjuk segíteni olvasóink döntéseit, nélkülözhetetlen marad a szerkesztőség alapos, összehangolt munkájának fenntartása. Hisszük, hogy most van a legnagyobb szükség ránk.

Ezért kérjük olvasóinkat, ha lehetőségük van rá, támogassák az ujszo.com működését. Számítunk Önökre! Önök is számíthatnak ránk! Ha támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra! Köszönjük.

Támogatom
Önnek ajánljuk
orvossag

A pszichés zavarok zömét nem is kezelik

sport a tv-ben3

Darts és cseh bajnokik a tévében

Storck sajtó

Storck: „A szurkolókkal együtt akarom ünnepelni a kupagyőzelmet”

kézmosás szappan

Koronavírus - A hagyományos szappan vagy az alkoholos gél a jobb?

Igor Matovič

Matovič trianoni megemlékezésre hívta a szlovákiai magyarokat

Komárom

Újra iskolapadban az Eötvös sulisok

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.