Hasznos tanács

Gépkocsik regisztrációja

Ha új autót veszünk, vagy elköltözünk, vagy a kocsi gazdát cserél, külföldről hozzuk be, netalán a régi járművön valamilyen jelentős átalakítást hajtanak végre, azt jelenteni kell a lakhely szerint illetékes rendőrségen. Összeállításunkban a kocsik regisztrálásával kapcsolatban próbálunk hasznos útmutatóval szolgálni.
ÚJ SZÓ ONLINE

2013. május 23. 19:00

ÚJ SZÓ-ÖSSZEFOGLALÓ

Szlovákiában minden kocsinak szerepelnie kell a gépjármű-nyilvántartásban. Azt a gépjárművet, amelyet még nem vettek nyilvántartásba, 15 napon belül kell személyesen bejelenteni attól számítva, hogy valakinek a tulajdonába került. Több tulajdonos esetében a rendőrségnek nem kötelessége megvizsgálni, hogy a többi társtulajdonos beleegyezett-e a kocsi regisztrálásába vagy a kért változtatások elvégzésébe.

A rendőrök csak azt ellenőrzik, a bejegyzést kérő személy hogyan tett szert a járműre, minden szükséges okmányt felmutatott-e, s azok rendben vannak-e, megkötötték-e a kötelező biztosítást. Ezenkívül megvizsgálják a kocsit, összehasonlítják az előterjesztett iratokban feltüntetett adatokat a jármű tényleges állapotával. A vállalati kocsikat abban a hivatalban kell nyilvántartásba venni, mely a cégjegyzékben megadott székhely szerint illetékes.

A kocsit mindig a tulajdonosnak kell bejelentenie – ha erre személyesen nincs lehetőség, hiteles meghatalmazással rendelkező személy is megteheti. A forgalmi engedélyben fel kell tüntetni, ki lesz a jármű üzembentartója – ilyen csak egy személy lehet. Tulajdonos olyan 15 évesnél idősebb polgár lehet, akinek nem korlátozták cselekvőképességét.

A gépjármű regisztrálásakor a rendőrség ad hatósági rendszámot, a nyilvántartásba vételt beírják a forgalmi engedélybe, és a tulajdonos által meghatározott üzembentartónak (a kettő lehet ugyanaz a személy) kiállítja a forgalmi engedélyt, valamint átadják a rendszámtáblát. Természetesen mindez pénzbe kerül.

Eredetileg Magyarországhoz hasonlóan Szlovákiában is tervezték a regisztrációs adó bevezetését, ami az Európai Unióban magyar specialitásnak számít, sehol máshol nem létezik ilyen adófajta. Szlovákiában adó helyett regisztrációs illetéket kell fizetni – akkor is, ha először regisztrálják a kocsit, és akkor is, ha valamilyen adatot módosítani kell. Az illeték összege a motor teljesítményétől és attól függ, milyen adatmódosításról van szó. (sza)

Önnek ajánljuk

Andruskó Zoltán vallomása szerint egy gútai cég is kenőpénzt fizetett egy smeres miniszternek

Nagyítóval keresik a jó szakmunkásokat

Örömjáték a deszkákon

Prešov–Sporting kézilabdameccs a tévében

Feladták az első ligát a gútai kézisek

Összezárultak a hangszálai

Legfrissebb galériák
Olvasta már?

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!