Hasznos tanács

Gépkocsik regisztrációja

Ha új autót veszünk, vagy elköltözünk, vagy a kocsi gazdát cserél, külföldről hozzuk be, netalán a régi járművön valamilyen jelentős átalakítást hajtanak végre, azt jelenteni kell a lakhely szerint illetékes rendőrségen. Összeállításunkban a kocsik regisztrálásával kapcsolatban próbálunk hasznos útmutatóval szolgálni.
ÚJ SZÓ ONLINE

2013. május 23. 19:00

ÚJ SZÓ-ÖSSZEFOGLALÓ

Szlovákiában minden kocsinak szerepelnie kell a gépjármű-nyilvántartásban. Azt a gépjárművet, amelyet még nem vettek nyilvántartásba, 15 napon belül kell személyesen bejelenteni attól számítva, hogy valakinek a tulajdonába került. Több tulajdonos esetében a rendőrségnek nem kötelessége megvizsgálni, hogy a többi társtulajdonos beleegyezett-e a kocsi regisztrálásába vagy a kért változtatások elvégzésébe.

A rendőrök csak azt ellenőrzik, a bejegyzést kérő személy hogyan tett szert a járműre, minden szükséges okmányt felmutatott-e, s azok rendben vannak-e, megkötötték-e a kötelező biztosítást. Ezenkívül megvizsgálják a kocsit, összehasonlítják az előterjesztett iratokban feltüntetett adatokat a jármű tényleges állapotával. A vállalati kocsikat abban a hivatalban kell nyilvántartásba venni, mely a cégjegyzékben megadott székhely szerint illetékes.

A kocsit mindig a tulajdonosnak kell bejelentenie – ha erre személyesen nincs lehetőség, hiteles meghatalmazással rendelkező személy is megteheti. A forgalmi engedélyben fel kell tüntetni, ki lesz a jármű üzembentartója – ilyen csak egy személy lehet. Tulajdonos olyan 15 évesnél idősebb polgár lehet, akinek nem korlátozták cselekvőképességét.

A gépjármű regisztrálásakor a rendőrség ad hatósági rendszámot, a nyilvántartásba vételt beírják a forgalmi engedélybe, és a tulajdonos által meghatározott üzembentartónak (a kettő lehet ugyanaz a személy) kiállítja a forgalmi engedélyt, valamint átadják a rendszámtáblát. Természetesen mindez pénzbe kerül.

Eredetileg Magyarországhoz hasonlóan Szlovákiában is tervezték a regisztrációs adó bevezetését, ami az Európai Unióban magyar specialitásnak számít, sehol máshol nem létezik ilyen adófajta. Szlovákiában adó helyett regisztrációs illetéket kell fizetni – akkor is, ha először regisztrálják a kocsit, és akkor is, ha valamilyen adatot módosítani kell. Az illeték összege a motor teljesítményétől és attól függ, milyen adatmódosításról van szó. (sza)

Támogassa az ujszo.com-ot

Rengeteg hírrel bombáznak minket különböző portálok, s nem könnyű felismerni a valódi- és álhíreket. Ezért is fontos, hogy olyan weboldalakról tájékozódjunk, amelyek megbízható, korrekt információkat nyújtanak.

Az ujszo.com szerkesztőségében minden nap azért dolgozunk, hogy Önök kizárólag ellenőrzött, valós híreket kapjanak weboldalunkon. Ennek biztosítása meglehetősen költséges. Mi viszont szeretnénk, hogy minden kedves olvasónk hozzájuthasson az ellenőrzött információkhoz, ez azonban az Önök anyagi segítsége nélkül hosszú távon nem lehetséges.

Ezért kérjük olvasóinkat, hogy járuljanak hozzá az ujszo.com működéséhez. Számítunk Önökre. Önök is számíthatnak ránk.

Ha támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra. Köszönjük.

Támogatom
Önnek ajánljuk
Marek Krajčí

Országos tesztelésre készül a kormány, de a részletek továbbra is homályosak

időjárás tél

Ha délelőtt nem havazik, délután már nem valószínű, hogy fog

Általános Egészségbiztosító

Mennyivel több járulékot kell elvezetni a biztosítókba?

jégcsap

Akár mínusz 25 fok is lehet szombatról vasárnapra virradó éjszaka

Marián Jaroš minden reggel megmártózik a patakban

Egy szál fürdőnadrágban a fagyos vízben

Mount Everest

Először mászták meg télen a világ második legmagasabb hegyét, a K2-t

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.