Hasznos tanács

Fontos tudnivalók a szociális és az egészségbiztosításról

Tízből kilenc vállalkozó a minimális kivetési alapból fizeti a biztosítási díjat. A minimális és maximális kivetési alapot július 1-jével nem szokták felülbírálni – az mindig januárban módosul, és utána egész évben változatlan.
ÚJ SZÓ-ÖSSZEÁLLÍTÁS

2020. július 4. 16:30

biztosítás
- Fotó: pixabay

A vállalkozók kötelező szociális biztosítását képezi a beteg-, öregségi és rokkantsági nyugdíjbiztosítás, valamint a hozzájárulás a szolidaritási tartalékalapba. Az összes biztosításnak saját kulcsa van, amelyet a kivetési alap bizonyos százalékaként határoznak meg. Az egyes összegeket a legközelebbi centre, lefelé kerekítik, és a végén összeadják.

A kivetési alapot úgy határozzák meg, hogy a vállalkozásból befolyt bevételt megemelik a befizetett biztosítási díjjal, és az így kapott összeg adóalapjának az arányos részét elosztják az ún. vállalkozói konstanssal, aminek az értéke 1,486. Az arányos rész az adóalap egy hónapra jutó része. Aki egész évben vállalkozott, 12-vel oszt.

A minimális kivetési alap a tavalyelőtti havi átlagkereset 50 százalékának megfelelő olyan legkisebb összeg, melyből kiszámíthatják a vállalkozó járulékterhét, azaz hogy mennyit kell elvezetnie a szociális és az egészségbiztosítóba. Idén ez 506,50 euró, a belőle kiszámított minimális társadalombiztosítási díj pedig 167,89 euró. Az egyéni vállalkozók ennél kevesebbet nem vezethetnek el az Szociális Biztosítóba.

A maximális kivetési alap a tavalyelőtti (idén a 2018. évi) havi átlagkereset hétszerese, azaz 7091 euró. Ebből kifolyólag a vállalkozók esetében a legmagasabb havi biztosítási díj 2350,66 euró.

Azok a vállalkozók, akik a minimális kivetési alapból fizetik a járulékokat, és a múlt évi bevételeik alapján is csak a minimumot kell elvezetniük, továbbra is akkora biztosítási díjat fognak átutalni a biztosító számlájára, amekkorát június végéig térítettek.

Mikortól változnak a járulékterhek?

2020. július 4. 16:00

Mikortól változnak a járulékterhek?

Egészségbiztosítás

Az egyéni vállalkozók egészségbiztosítási járuléka nem függ össze az adóbevallással, az összeg egész évben változatlan. A biztosítási díj év elején, januárban szokott módosulni, éspedig az előző évre vonatkozó elszámolás alapján. A vállalkozók a kivetési alap 14%-ának megfelelő egészségbiztosítást fizetnek, az egészségkárosodottak pedig csak 7%-ot. A végösszeget a legközelebbi centre, felfelé kerekítik. Az egyéni vállalkozók attól a naptól kezdve kötelesek járulékokat befizetni az egészségbiztosítóba, amikor önálló kereső tevékenységet folytató személlyé váltak, vagyis amikor bejelentették a vállalkozásukat. Vannak kivételek is, például a diákoknak, a nyugdíjasoknak, az anyasági szabadságon levőknek nem kell semmit fizetniük. Az egészségbiztosítás esetében ugyanaz a kivetési alap – 506,50 euró – érvényes, mint a társadalombiztosítás esetében, és ennek a 14%-át, azaz 70,91 eurót kell átutalni. Az egészségkárosodott vállalkozók legkevesebb 35,45 eurót fizetnek havonta. Az éves elszámolás elvégzése után az év elején az egészségbiztosító a vállalkozókat mindig levélben tájékoztatja a biztosítási díj új összegéről.

Bejelentési kötelezettség

Noha a Szociális Biztosító már hivatalból automatikusan nyomon követi, kinek alakul ki és szűnik meg a járulékfizetési kötelezettsége, bizonyos esetekben a vállalkozóknak továbbra is megmaradt a bejelentési kötelességük. Például ha valaki felfüggeszti a vállalkozását (felfüggeszti a tevékenységét, börtönbe vonul, anyasági és gyermekgondozási szabadságra megy), akkor azt 30 napon belül jelentenie kell a biztosítóban. Ezenkívül mindenféle adatváltoztatásról 8 napon belül tájékoztatni kell (név, lakhely).

Érdemes odafigyelni, hogy a biztosítási díj befizetésekor mindenki helyes adatokat adjon meg, mert a vállalkozók alapvető kötelességei közé tartozik az is, hogy a kifizetett biztosítási díjat jól azonosítsa, azaz a szükséges azonosító jeleket (variabilný+špecifický symbol) hibátlanul tüntesse fel. A kötelességek elmulasztása vagy megsértése esetén 16 596,96 euróig terjedő bírság szabható ki.

(sza)

Támogassa az ujszo.com-ot

Rengeteg hírrel bombáznak minket különböző portálok, s nem könnyű felismerni a valódi- és álhíreket. Ezért is fontos, hogy olyan weboldalakról tájékozódjunk, amelyek megbízható, korrekt információkat nyújtanak.

Az ujszo.com szerkesztőségében minden nap azért dolgozunk, hogy Önök kizárólag ellenőrzött, valós híreket kapjanak weboldalunkon. Ennek biztosítása meglehetősen költséges. Mi viszont szeretnénk, hogy minden kedves olvasónk hozzájuthasson az ellenőrzött információkhoz, ez azonban az Önök anyagi segítsége nélkül hosszú távon nem lehetséges.

Ezért kérjük olvasóinkat, hogy járuljanak hozzá az ujszo.com működéséhez. Számítunk Önökre. Önök is számíthatnak ránk.

Ha támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra. Köszönjük.

Támogatom
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk
koronavírusteszt

Karantén alá helyezett óvoda Galántán, rendezvénystop Diószegen

barack gyümölcs

Jól elszállt a gyümölcsök ára

A zsinagóga melletti téren álló emlékmű

Hét különleges program a Menóra 2020 fesztiválon

Mindegy mikor, csak jöjjenek, foglaljanak a turisták…

Jó hír! Szinte bármikor foglalhatunk, mindig van akciós ár

koronavírus

Koronavírus: 49 új eset volt szerdán

bb

Hárman megsérültek egy balesetben a D1-esen

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.