Értéke a megvalósított ötletnek van

A legtöbb vállalkozás egyszemélyes cégként indul, és a tulajdonos eleinte mindent saját kezűleg csinál

Sok sikeres vállalkozás alapja a jó ötlet, egyesek szerint ez a legértékesebb és legfontosabb dolog. Csakhogy az ötlet önmagában nem elég, azzal nem jár semmilyen kockázat. Szükség van egy talpraesett, vállalkozó szellemű emberre, aki az elképzelést valóra váltja. Igazi értéke ugyanis csak a megvalósított ötletnek van.

Egy szervezet legfontosabb részét a benne tevékenykedő emberek alkotják. A csapat egyes tagjai határozzák meg a siker szintjét. A legtöbb vállalkozás egyszemélyes cégként indul. A tulajdonos saját maga találja ki a terméket, személyesen intézkedik, ő állítja össze a pénzügyi és vállalkozói tervet, egyedül csinálja a marketinget, talán még saját kezűleg gyártja, majd értékesíti a termékeket is. Eleinte ez működhet, ám ha a vállalkozás gyarapodni akar, a tulajdonos mégsem végezhet mindent egyedül, munkatársakat kell felvennie. Hogyan találja meg a megfelelő embereket? Meghirdeti a betöltendő pozíciókat, és a jelentkezőkkel elbeszélget. Elég kétperces interjúkat csinálni, naponta akár 50 pályázót meg lehet hallgatni. Minél nagyobb a választék, annál nagyobb az esélye, hogy sikerül megfelelő személyeket találni. A beszélgetések során a teljesítményre és az eredményre kell összpontosítani. A kevésbé rátermett jelölt rendszerint sokat beszél a semmiről, tényeket nem közöl. Ha sikerül tehetséges munkatársat találni, előbb-utóbb elér valamit, az ügyetlen pedig majd kifogásokat keres.

Piackutatás

Mielőtt vállalkozásba fogunk, fel kell mérni, hogy az általunk kínált termékre szükség van-e. „Vannak olyan vállalkozó szellemű emberek, akik a végsőkig tökéletesítenek egy terméket,melyetaztánsenkinemakar megvenni. Ennektöbbokaislehet. Az áru lehet túlságosan innovatív, nem kelti fel az érdeklődést, esetleg túl drága” – mutatott rá a Business Cloude tanácsadó portál elemzése. A szakemberekszerintahhoz,hogymeg lehessenhatározniacélcsoportotésaz ideális árat, fel kell mérni a piacot. „Ebből a szempontból egyes vállalkozók saját magukra jelentenek kockázatot, mert olyan terméket alkottak, amelyik csak nekik tetszik. Jó közvélemény-kutatás nélkül nem lehet hatékony a marketing sem” – vélik a Business Cloude elemzői.

Érdekes

Biztosítsuk a vállalkozásunkat!

Mindegyik vállalkozás sikeres akar lenni, de vannak olyan váratlan események és kockázatok, amelyek veszélyeztethetik a vállalat működését, az alkalmazottak és a családjaik megélhetését. Az anyagi kockázatokkal szemben tanácsos biztosítást kötni. u Minden cég számára elengedhetetlen a vagyona – a járművek, a telephely, a termelőeszközök, üzlethelyiségek, készletek stb. – biztosítása. A vállalkozások felelősek azért, amit végeznek, valamint az alkalmazottaikért és a szolgáltatásokért is, ezért tanácsos felelősségbiztosítást kötni. u A vállalkozók számára fontos a munkatársak épsége, egészsége és lojalitása. Egyesek a jó munkaerőt sokszor nem is a magasabb fizetéssel próbálják megtartani, hanem a lojalitásuk gyakran béren kívüli eszközökkel növelhető. Ilyen például a szolgáltatói egészségbiztosítás, a csoportos élet- és balesetbiztosítás, a különféle lojalitási programok.

Befektetések

A pénzügyek terén két gyakori rizikó van. Az egyik az értelmetlenül, jó piackutatás nélkül elköltött pénz, amely a vállalkozás kezdetétől rendelkezésre áll befektetés céljából. A másik kockázati tényező a teljes pénzhiány. Előfordul, hogy egy projekt azért sikertelen, mert nincs miből finanszírozni. Ha nincs elég pénzeszközünk, befektetőt kell találni. Ehhez pedig teljesíteni kell néhány kulcsfontosságú dolgot: fel kell mutatni egy jó csapatot, egy átgondolt marketingstratégiát, a piackutatásunk eredményét és egy értelmes pénzügyi tervet. Aki megfelelő időt és energiát fordít egy jó üzleti terv kidolgozására, előbb-utóbb talál befektetőt.

Változó stratégiák

Ha már sikerült felfuttatni a vállalkozást, helyesen kidolgozott stratégiával rendelkezik, jó csapat állt össze, kiváló minőségű termékeket és szolgáltatásokat nyújtanak, és azokat elfogadható áron lehet értékesíteni, gyakran az a komoly probléma alakul ki, hogy a tulajdonosok hirtelen hajlamosak változtatni azon, ami működik, éspedig azért, hogy tovább javítsanak rajta. „Végtelenül sok rossz út létezik, de csak egyetlen jó. Statisztikailag kicsi a valószínűsége, hogy sikerül eltalálni a jó utat, ezért nem tanácsos megváltoztatni azt, ami működik!” – figyelmeztet a Business Cloude csapata. Állításukat konkrét példán szemléltetik: egy étteremben reggeli menüt kínálnak kávéval, és hirtelen a tulajdonos úgy dönt, kipróbálja a cateringet is. Ha jól csinálja, akkor több lesz a bevétele. Sajnos, a tulajdonosok többsége ezután hajlamos úgy dönteni, hogy a reggeli menüt törli, és csak a cateringre fog összpontosítani. Szakértőkszerintezrossz döntés, és a dolog nagy valószínűséggel nem fog működni. Az újításokat mindig a meglevő tevékenységekbe kell beépíteni, és ne hagyjuk abba azt, ami működik!

Érdekes

A kockázatok megelőzése és a következmények enyhítése

A vállalkozói kockázatok jelentős része megelőzhető, illetve a következmények mérsékelhetők.

Az alábbiakban a piacesprofit.hu szakportál segítségével ezzel kapcsolatban adunk néhány tippet.

Személyiségfejlesztés

A kezdő és a befutott vállalkozók számára egyaránt fontos, hogy folyamatosan képezzék magukat, fejlesszék a személyiségüket. Ez a siker titka. A befolyásos emberek többsége állítja, sokat olvasnak és művelik magukat. Elég 5–15 perc naponta, a fő, hogy rendszeres legyen – ideális esetben egész életen át tart.

Józan paraszti ész

Sokan azt hiszik, józanul gondolkodnak. Mindenki rendelkezik „józan paraszti ésszel”, de csak kevesen használják. Tanácsos egyszerűségre törekedni: az egyszerű dolgok működnek, mert ott nincs minek elromlania. Ez nemcsak a gépek, hanem a termékek és a szolgáltatások esetében is érvényes.

Lean management

A lean management, vagyis az ún. „karcsúsított gyártás” egyre jobban terjedő szemlélet, mely a cél, a folyamat és az emberek tiszteletének a hármas egységén alapszik. Fő kérdése: hogyan lehet a vevő számára a lehető legnagyobb értéket előállítani a lehető legkisebb erőforrás, idő, energia és erőfeszítés felhasználásával? A lean szervezet felismeri, hogy a vevő számára mi jelent értéket, és annak állandó növelésére törekszik, miközben a veszteség mértéke nulla. A szemlélet összefügg a józan paraszti ésszel, de főleg arról szól, hogy nem kell mindent fölöslegesen összekombinálni, hanem inkább takarékoskodjunk, ahol csak lehet – pénzzel, alapanyaggal, idővel egyaránt. Tévhit, hogy a lean csak a gyártásban alkalmazható. Minden vállalatnál, minden folyamatban kipróbálható.

Maradjunk lelkesek!

A vállalkozás elején óriási a lelkesedés, mely előbb-utóbb lelankad. A kérdés csak az, hogy erre hogyan készülünk fel. Néha teljesen váratlanul jön. Fontos, hogy legyen valaki, akire támaszkodhatunk, aki rendszeresen buzdít, motivál, noszogat, szükség esetén olykor erélyesebben ránk szól. Minden vállalkozásnál vannak rosszabb idők is, melyeket az említett ösztönző, erkölcsi támasz nélkül igazi pokolként élhetünk meg.

Belső vakság

A mindennapi operatív tennivalók mellett szinte minden szervezetben kialakul az ún. belső vakság. Bizonyos összefüggések észrevételéhez, stratégiai döntések meghozatalához bizonyos távolságra van szükség. Ezek hiányában a management képtelen észrevenni és a megfelelő perspektívából nézni az összefüggéseket. Nem könnyű egyszerre összpontosítani a fontos napi döntésekre és ugyanakkor minél szélesebb látószögből is ránézni a működésre. Ennek feloldására célszerű külső szakembert bevonni, aki biztosítja a szükséges friss, külső látásmódot.

Rugalmatlan működés

Komoly veszélyeket jelenthet, ha egy vállalkozás nem fordít kellő figyelmet arra, hogy reális helyzetértékelésen alapuló, rendszeresen újragondolt stratégia alapján a folyamatait, működését is felülvizsgálja, szükség esetén átalakítsa. A technika fejlődése új kommunikációs lehetőségeket teremt, az ügyfelek szokásai, igényei is változhatnak. Ezzel összhangban a belső kapacitásokat rugalmasan kell átalakítani.

Építsünk kapcsolatokat!

Egy üzlet sikere azon múlik, hányan ismerik valójában. Aki nem beszél ügyfelekkel és piaci szakértőkkel, rengeteg lehetőségtől esik el. Járjunk el kiállításokra, konferenciákra, terjesszük a cégünk jó hírét, ahol csak lehet! Sosem lehet tudni, honnan érkezik majd egy ügyfél vagy partner.

Információk

Az értelmes ötletek hatalmas fellendülést hozhatnak az üzletnek – és ugyanúgy meg is ölhetik, ha túl sok van belőlük. Visszajelzések (vagy a figyelembevételük) nélkül egy üzlet vakon repül a piacon. Ugyanakkor a túl sok visszajelzés bizonytalanná tesz, hiszen túl sok elvárásnak kellene általuk megfelelni. Tanácsos keresni néhány „nagy öreget” a piacon, akik építettek és működtettek már hasonló üzletet – nyilván rengeteg hasznos tanáccsal szolgálnak majd.

Bevételkiesés

Amikor valaki úgy dönt, vállalkozni fog, és szinte egyik napról a másikra felmond a munkahelyén, hogy megszervezhesse a saját cégét, óriási kockázatot vállal. Sokan érvelnek azzal, hogy van megtakarított pénzük, esetleg felvesznek hozzá valamilyen kölcsönt, és nyitnak egy kávézót, vagy abban az ágazatban fognak vállalkozni, melyben idáig dolgoztak. Annak a valószínűsége, hogy ez sikerül, kicsi, és főleg a családdal rendelkezők részéről felelőtlenség elzárni egy fontos bevételforrást. A vállalkozás elindítása rengeteg időt és energiát igényel, és a korábbi bevétel kiesése sokakra nem ösztönzőleg hat, hanem inkább stresszeli őket. A sikeres vállalkozók többsége esténként, munka után hetekig, hónapokig dolgozgat a vállalkozói tervén és a stratégián, és amikor mindent alaposan átgondolt, vág bele, de akkor nem 8 órát naponta, hanem éjt nappallá téve dolgozik. Aki az állása mellett képtelen kidolgozni a vállalkozói tervet, nem valószínű, hogy később képes lesz napi 16–20 órát dolgozni a megvalósításán.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!