Hasznos tanács

Előnyös állami hitel ifjú házasoknak

Pozsony | Júliustól ismét létezik az ifjú házasok kölcsöneként ismert állami támogatás – a 35 évnél fiatalabb házaspárok ingatlanvásárlás és -felújítás céljából előnyös kölcsönt vehetnek fel az Állami Lakásfejlesztési Alaptól (ŠFRB).
B. Szentgáli Anikó

2019. július 12. 10:00

Illusztráció - Fotó: pixabay

Az idősebbek még emlékezhetnek az ifjú házasoknak nyújtott előnyös állami hitelekre, amelyeknek köszönhetően könnyebben biztosíthattak maguknak saját lakást, vagy modernizálhatták otthonukat. Az év elején elfogadott törvénymódosítás július 1-jétől ismét bevezette ezt a támogatást.

Az előnyös hitelre vonatkozó kérvényt a 35 évnél fiatalabb párok a házasságkötéstől számított egy éven belül nyújthatják be az Állami Lakásfejlesztési Alaphoz. A kölcsönt új és öregebb lakás, családi ház vásárlására, illetve felújítására egyaránt felhasználhatják. Az utóbbi lehetőség vonzóvá teheti a kisebb falvakba költözést, ami elősegítheti a vidékfejlesztést, hiszen számos községben sok lakatlan családi ház található.

Célösszeg

A megvásárlandó lakás beszerzési ára legfeljebb 75 ezer euró lehet, és ennek a 75%-át előnyös állami hitel formájában lehet biztosítani úgy, hogy a kölcsön maximális összege 30 ezer euró lehet, aminek az első 15 ezer eurójára kedvezményes kamatot nyújtanak: a kamatláb mindössze 1%, és nem változik az egész futamidő alatt. A 15 ezer euró feletti összegre maximum 20 év futamidő és 2%-os éves kamat vonatkozhat. Három évesnél régebbi lakás esetében a beszerzési ár legfeljebb 50 ezer euró lehet. Felújítás, átalakítás esetén ugyancsak legfeljebb 30 ezer eurót lehet felvenni, 15 éves futamidővel, 1–2%-os kamatlábbal. Gyermek születése esetén 2 ezer, legfeljebb azonban 6 ezer eurót (maximum 3 gyerekre) engedhetnek el a visszafizetendő összegből.

Feltételek

A legfontosabb kritérium, hogy a kérvény benyújtásának pillanatában a házaspár 35 évnél fiatalabb, miközben mindkettejüknek teljesíteniük kell ezt a feltételt. Ugyancsak fontos megkötés, hogy a házasságkötésre az igény benyújtása előtt maximum 12 hónappal került sor. Továbbá, a házastársak együttes jövedelme nem haladhatja meg az átlagkereset 2,6-szorosát, ami jelenleg 2659,80 euró. A kedvezményes hitelt csak egyszer lehet felvenni. További megkötés, hogy a kiszemelt lakás alapterülete nem lépheti túl a 80 négyzetmétert – ebbe a lakható és nem lakható részek, az erkélyek és a teraszok egyaránt beszámítódnak. A ŠFRB tájékoztatása szerint családi ház esetében az alapterület lehet 120 négyzetméter, miközben ennek több mint a felének lakáscélokat kell szolgálnia. Ha a ház részét garázs is képezi, azt az alapterületbe nem számolják bele, az külön legfeljebb 25 négyzetméteres lehet. A hitelért a megvásárolt ingatlannal kell kezeskedni.

Ügyintézés

A hiteligényeket idén július 1-jétől október 31-éig lehet benyújtani. Utána következik egy féléves szünet. 2020-tól az állami kedvezményt évente mindig április 1. és október 31. között lehet majd kérni. Az űrlapok letölthetők a lakásfejlesztési alap honlapjáról (www.sfrb.sk/ziadatel/mladomanzelska-pozicka/), de beszerezhetők az ingatlan előfordulási helye szerint illetékes járási székhely városi hivatalában is. A kitöltött kérvényt a járási székhelyen kell leadni, ahol 10 napon belül regisztrálják a kérvények elektronikus iktatójában, majd továbbítják a lakásfejlesztési alapnak. Ez elbírálja a kérelmet, majd az igénylőt írásban tájékoztatja.

Mi éri meg jobban?

Pénzügyi szakértők szerint az a legjobb, ha nem szorulunk hitelre. Ha viszont nincs más megoldás, csakis kölcsön révén juthatunk saját lakáshoz, mielőtt kiválasztjuk a konkrét terméket és aláírjuk a szerződést, nem árt alapos piackutatást végezni. „Mindig több bank termékeit kell összevetni, és a legelőnyösebb kiválasztásával valóban nem kis összeget lehet megtakarítani” – állítja Maroš Ovčarik pénzügyi szakértő. Például, hasznos lehet az állami hitelt összevetni a kommersz bankok jelzáloghiteleivel vagy fogyasztási kölcsöneivel. A kereskedelmi bankokban a jelzáloghitelek kamatlába jelenleg évi 1,1–1,5% között mozog. 15 ezer eurós kölcsön esetén, például 1,2%-os kamatláb mellett 15 év alatt a banknak 16 685,74 eurót fizetnénk vissza, vagyis 1685,74 eurót ráfizetnénk. A fogyasztási hitelek legelőnyösebb kamatlábai 4,7–10% között mozognak. Ha 15 ezer eurós fogyasztási hitelt merítenénk, miközben a maximális futamidő 8 év, és a kamatláb 6,9%, a banknak 19 561 eurót adnánk vissza, vagyis ez esetben ráfizetnénk 4561 eurót. Amennyiben ifjú házasként 15 éves futamidő és 1%-os kamatláb mellett 15 ezer eurót vennénk fel, összesen 16 159,35 eurót adnánk vissza, azaz 15 év alatt 1159,35 eurót fizetnénk rá. A havi törlesztőrészlet 89,77 euró lenne. Plusz kiadással is kell számolni, hiszen fizetni kell a kataszteri hivatalban (kb. 74 eurót), és az ingatlan értékbecslése is akár 300 euróba is kerülhet. Mindent összevetve, a lakásfejlesztési alap által kínált hitelt független szakértők jelen pillanatban a kevésbé tehetős ügyfelek számára rendkívül előnyös lehetőségként értékelik. Olyan fiatalokat is hozzásegíthet a saját lakáshoz, akiket a bankok egyébként elutasítanak. (sza)

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk

Kilenc évet kapott Juraj Hossú, Henry Acorda gyilkosa

Kellemetlen: Danko zászlórúdja valójában nem is magasabb, mint a magyarországi

Mestertolvajt fogtak Galántán: magára zárta az autót a lopási kísérlet közben

Már 334 forint felett jár az euró

Agócs Attila: A Kuciak-gyilkosság után ki kellett volna lépnünk a koalícióból

Továbbra is elégedetlenek a pedagógusok a fizetésük miatt

Legfrissebb galériák
Olvasta már?