Az egészségbiztosítás összege most nem változik

pénz euró

Az egyéni vállalkozók egészségbiztosítási járuléka nem függ össze az adóbevallással, az összeg egész évben változatlan.

A biztosítási díj év elején, januárban szokott módosulni, éspedig az előző évre vonatkozó elszámolás alapján. A vállalkozók a kivetési alap 14%-ának megfelelő egészségbiztosítást fizetnek, az egészségkárosodottak pedig csak 7%-ot. A végösszeget a legközelebbi centre, felfelé kerekítik. Az egyéni vállalkozók attól a naptól kezdve kötelesek járulékokat befizetni az egészségbiztosítóba, amikor önálló kereső tevékenységet folytató személlyé váltak, vagyis amikor bejelentették a vállalkozásukat. Vannak kivételek is, például a diákoknak, a nyugdíjasoknak, az anyasági szabadságon levőknek nem kell semmit fizetniük.

Az egészségbiztosítás esetében ugyanaz a kivetési alap – 566,50 euró – érvényes, mint a társadalombiztosítás esetében, és ennek a 14%-át, azaz 79,31 eurót kell átutalni. Az egészségkárosodott vállalkozók legkevesebb 39,65 eurót fizetnek havonta. Az éves elszámolás elvégzése után az év elején az egészségbiztosító a vállalkozókat mindig levélben tájékoztatja a biztosítási díj új összegéről. Vagyis januárban ez a tétel 84,77 euróra fog változni, a társadalombzitosítási díj legalacsonyabb összege pedig az újévtől 200,72 euró lesz. Decemberig a vállalkozók összesített minimális járulékterhe tehát (szociális és egészségbiztosítás együtt) 267,09 euró, 2023-tól pedig 285,49 euró lesz. Azaz januárban módosítani kell majd az átutalási parancsot.

Bejelentési kötelezettség

Noha a Szociális Biztosító már hivatalból automatikusan nyomon követi, kinek alakul ki és szűnik meg a járulékfizetési kötelezettsége, bizonyos esetekben a vállalkozóknak továbbra is megmaradt a bejelentési kötelességük. Például ha valaki felfüggeszti a vállalkozását (felfüggeszti a tevékenységét, börtönbe vonul, anyasági és gyermekgondozási szabadságra megy), akkor azt 30 napon belül jelentenie kell a biztosítóban. Ezen kívül mindenféle adatváltoztatásról 8 napon belül tájékoztatni kell (név, lakhely).

Érdemes odafigyelni, hogy a biztosítási díj befizetésekor mindenki helyes adatokat adjon meg, mert a vállalkozók alapvető kötelességei közé tartozik az is, hogy a kifizetett biztosítási díjat jól azonosítsa, azaz a szükséges azonosító jeleket (variabilný+špecifický symbol) hibátlanul tüntesse fel. A kötelességek elmulasztása vagy megsértése esetén 16 596,96 euróig terjedő bírság szabható ki.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?