Hasznos tanács

Beíratás: fontos az iskolaérettség

Országszerte április 1-jétől a hónap végéig zajlanak az alapiskolai beíratások. A hatályos vonatkozó törvény értelmében az alapiskola első osztályába be kell íratni minden olyan gyermeket, aki 2019. augusztus 31-éig betölti a hatodik életévét. Az iskolaérettség és a tankötelesség két eltérő fogalom, szükség esetén lehet halasztást kérni.
ÚJ SZÓ-ÖSSZEFOGLALÓ

2019. április 4. 18:26

Ha bizonytalan a szülő, érdemes a gyermek iskolaérettségét szakemberrel is megvizsgáltatni - TASR-felvétel

Szakemberek szerint az iskolakezdésről szóló döntés elsősorban a szülő feladata. A szülő igényelhet iskolaérettségi vizsgálatot, és kérheti a gyermek korengedményes iskolába engedését is. Ez azt jelenti, hogy elméletileg iskolába adhatnak olyan gyermeket is, aki augusztus 31-e után vagy csak a következő naptári évben tölti be a hatodik életévét. Szakemberek szerint az utóbbi években nőtt az érdeklődés a gyermek korábbi beiskolázása iránt. 

Szempontok 

Ugyanakkor a szülőknek tudatosítaniuk kellene, hogy nem elsősorban az átlagon felüli tudás és a képességek alapján kellene megítélni, hogy csemetéjük képes lesz-e helytállni az iskola első évfolyamában. Rendkívül fontos szempont, hogy mennyire képes figyelni és összpontosítani, illetve mennyire érett érzelmileg és szociális szempontból. Aki jól ítéli meg gyermeke adottságait, sok felesleges bonyodalmat előzhet meg. Ha pedig valakiről később kiderül, noha tanköteles, de nem iskolaérett, lehet utólagos halasztatást kérni, mégpedig az első félév végéig. Vannak pedagógusok, akik az utólagos halasztást nem tartják jó megoldásnak, mert a gyermekre negatív hatással lehet, hogy ismét „lefokozták” óvodásnak. Ehelyett inkább az első osztály ismétlését javasolják. Ugyanakkor minden eset egyedi, minden gyermeket külön kell elbírálni. 
A beíratáskor a gyermek alapvető képességeit vizsgálják, ám ilyen rövid idő alatt képtelenség mély elemzést készíteni. A szülők ismerik a legjobban a csemetéjüket, ám ha valaki bizonytalan és tanácstalan, inkább forduljon szakemberhez! El lehet menni pszichológushoz vagy felkereshető az állami Pedagógiaipszichológiai Tanácsadó és Megelőző Központ (CPPPaP). 

A gyermek tesztelése 

Az agyi képességek tesztelése játékos módszerekkel történik: kirakós játékokat, találós kérdéseket használnak, be kell fejezni képeket stb. Így állapítják meg a gyermek mentális korát, intelligenciaszintjét, az emlékezőképességét, hogy milyen a szemkéz koordinációja, a figyelőképessége, a logikai gondolkodásmódja, a gyakorlati ítélőképessége, valamint elég érett-e ahhoz, hogy elsajátíthassa az írást, olvasást, számolást. Megvizsgálják azt is, hogyan reagál az időhiány okozta stresszre, hogyan dolgozza fel a kudarcokat, milyen a személyes tempója stb. A tesztelés mindig testre szabott, individuális, és délelőtt zajlik, a szülők jelenléte nélkül, hogy a pszichológus azt is fel tudja mérni, a gyermek képes-e idegenekkel együttműködni. A díjmentes tanácsadó központok elérhetőségei a következő weboldalon találhatóak: vudpap.sk. 
Előfordulhat, hogy a tesztelés során észlelnek valamilyen hiányosságot, fejlődési rendellenességet, de egy gyermek életében 4–5 hónap hosszú idő, ez alatt rengeteget fejlődhet, főleg ha szakember segítségével célirányosan fejlesztik a hiányos készségeket, aminek köszönhetően az esetleges ismételt, nyári tesztelés során ugyanazt a gyermeket a pszichológus már iskolaérettnek találhatja. Ha pedig nem, a halasztást akkor is elég kérni. 

Pénzbírság 

Ha még nem döntötték el, melyik intézménybe járjon a gyermek, tanácsos az állandó lakhely szerinti körzetben levő alapiskolát választani. Később át lehet vinni másik intézménybe, a cserét még az iskolakezdés előtt kérhetik. Az állandó lakhely szerinti iskola köteles felvenni a gyermeket, a másik körzetben levő helyszűke miatt elutasíthatja. Ha sehová nem íratják be, az kihágásnak minősül, amiért 331,94 euróig terjedő bírság szabható ki.

(sza)

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk

Új frekvenciákat kapott a Pátria rádió

Finnország és Csehország az elődöntőben

21 millió euró miatt kockáztat 895 milliót a magyar kormány

5 év Érsekújvár volt polgármesterének

Az oroszok az amerikaiakat is legyőzték

Miből tartsuk el a gyerekünket?

Legfrissebb galériák
Olvasta már?