Hasznos tanács

Az „örök” lakhatás biztosításáról

A férj vagy a feleség halála után a túlélő házastárs lemondhat a közös házuk tulajdonrészéről a gyermekeik javára? A megözvegyült szülő nem kerülhet így az utcára? Mi lehet a megoldás? E gyakran felmerülő kérdésre – olvasói levél alapján – ifj. Mészáros Lajos jogász válaszol.
author
ÚJ SZÓ ONLINE

2022. június 25. 20:00

A lakásfejlesztési alap már fogadja a hitelkérelmeket
- Képarchívum

Férjem márciusban meghalt. Házasságunk alatt nem halmoztunk fel nagy vagyont, még autónk sem volt. Minden vagyonunk egy gyönyörű környezetben felépített családi ház a hozzá tartozó nagy telekkel. Úgy tudom, férjem hagyatékába a fél ház és a fél telek fog tartozni. Lányaim viszont azt szeretnék, hogy az egész ház és telek tartozzon a hagyatékba, és így már valamikor, amikor már én is el kell, hogy menjek, vagyontalanság miatt nem is kell, hogy legyen hagyatéki tárgyalás. Lehetséges, hogy a férjem hagyatékába tartozzon az én házrészem is, és már most átkerüljön hagyatéki végzéssel két lányom tulajdonába? Nem kerülhetnék így az utcára?

A hagyatéki eljárások során, amennyiben az örökhagyót túlélte a férje vagy a felesége, mint olvasónk esetében, a közjegyző egyik feladata, hogy el legyen osztva a házastársi osztatlan közös vagyon, amely elvileg fele-fele arányban illeti meg a házastársakat. Mivel a hagyatéki eljárásban az örökösök egyezsége kiemelt jelentőségű, a házastársi közös vagyon megosztása (a 161/2015 Tt. sz. polgári nem peres eljárásokról szóló törvény 195. §-a szerint) általában a túlélő házastárs és a többi örökös egyezsége alapján történik. A házastársi közös vagyon elvileg úgy osztódik, hogy a hagyatékba az ilyen vagyon fele tartozik, de az örökösök úgy is megegyezhetnek a túlélő házastárssal, hogy az egész házasság alatt szerzett közös vagyon, tehát esetünkben az egész ház és telek a hagyaték, az örökség tárgyát fogja képezni, azzal a kikötéssel, hogy ilyen esetben a túlélő házastárs követelheti a többi örököstől a fél ház és telek ellenértékének kifizetését. A túlélő feleségnek ilyen esetben úgynevezett megtérítendő követelése (szlovákul „náhradová pohľadávka”) keletkezik a többi örökössel szemben. Más szóval, amennyiben a házastársi közös vagyon úgy osztódik meg, hogy az egészében véve a hagyaték tárgyát képezi, az örökösök kötelesek a túlélő házastárs vagyonrészét kifizetni, amennyiben ő azt követeli – ha viszont a túlélő házastárs nem él ezzel a követelésével, az azt jelenti, hogy gyakorlatilag térítésmentesen átengedi a részét a többi örökösnek. A túlélő házastárs egyébként általában ilyen helyzetben nem érvényesíti követelését a többi örökössel (leggyakrabban gyermekeivel) szemben, így az egész ház és telek olvasónk életében is már férje hagyatékátadó végzésével, határozatával átöröklődhet lányaira.

A közjegyzők azonban sohasem feledkeznek meg arról, hogy a fent leírt hagyatéki egyezség esetében a túlélő házastársak elvesztik tulajdonjogukat ahhoz a házhoz, amelyben laknak, ezért népiesen mondva „örök” lakhatási jogot, vagy, jogi nyelven szólva, szolgalmi jogot biztosítanak a hagyatékátadó végzésben a túlélő házastárs javára, a túlélő házastárs élete végéig.

A szolgalmi jog adott esetben azt jelenti, hogy a ház és a telek tulajdonosai a jövőben már olvasónk lányai lehetnek, de a ház és a telek még édesanyjukat is fogja szolgálni annak haláláig, azzal, hogy az egész házat és az egész telket továbbra is bérmentesen, szabadon használhatja. Arra való tekintettel, hogy a túlélő házastárs szolgalmi joga (szlovákul „vecné bremeno”) nem személyekhez, hanem az ingatlanokhoz kötődik, ha tragédia történne, és olvasónk lányait valami érné, azok örökösei sem tehetnék az utcára olvasónkat.

ifj. Mészáros Lajos

Támogassa az ujszo.com -ot

Úgy vagyunk az újságírással, mint a hivatásos zenészek: fellépünk naponta a „kőszínházban", elegáns ruhában a hűséges, bérletes közönségünk előtt, vagyis eljuttatjuk a postaládákba, árushelyekre nyomtatott napilapként a fizetős Új Szót. És mondhatjuk azt, hogy kiállunk a mélyen tisztelt publikum elé a korzón is, kicsit könnyedebben szórakoztatjuk, elgondolkodtatjuk a közönséget, érzelmeket kiváltva az erre járó tömegből. Ez az előadás pontosan olyan szenvedélyes, mint a kőszínházi fellépés, ugyanúgy sok munkával jár, mégis ingyenes. Ha tetszett, hálásan fogadjuk adományát, amit a jelképes hegedűtokba helyezhet. Eddigi felajánlásait is szívből köszönjük az új hangszerekhez, a zenekar bővítéséhez, a repertoár kiszélesítéséhez: az ujszo.com naprakész működtetéséhez.

Ha támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra. Köszönjük.

Támogatom
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk
ukrangyerekek

Tízezernél is több ukrán gyermek kezdheti meg a tanévet Szlovákiában

Igor Matovič és az OĽaNO 2020-as választási győzelmében nagy szerepet játszott a korrupcióellenes harc tematizálása. A legfrissebb felmérések azonban azt mutatják, a lakosság nem hiszi, hogy ezen a téren a legutóbbi választás óta javult volna a helyzet.

A lakosság szerint az utóbbi években sem csökkent a korrupció mértéke Szlovákiában

kánikula k

Jön a brutális hőhullám, akár 36 fok is lehet árnyékban!

Az ukrajnai háború miatt máris fékez a szlovák gazdaság

tuz pozsony

Továbbra is lángokban áll Pozsonyban a növényzet, lezárták az utakat is

új szó

Miről ír a szerdai Új Szó?

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.