Augusztusban érkezik a júliusi nyugdíjemelés

nyugdij k

Július 1-jei dátummal életbe lépett a rendkívüli nyugdíjemelésről szóló törvény, melynek köszönhetően a nyugdíjakat nem januártól, hanem már most valorizálják. Vagyis az idén a szeniorok két emelést könyvelhetnek el: a szokásos év eleji valorizációt, ami 11,8%-os volt, és a mostani soron kívüli 10,6%-os emelést.

Az átlagos öregségi nyugdíjak esetében ez a nyártól plusz 61 eurót jelent havonta – június 30-áig az átlagos öregségi nyugdíj 576 euró volt, július 1-jétől 637 euró. Mindez az államnak mintegy 530 millió euróba kerül. A szeniorok azonban csak augusztusban érzik meg a valorizációt: az emelés júliustól érvényes, de csak augusztusban fogják kifizetni, visszamenőleg július 1-jei dátummal.

Automatikus emelés

A Szociális Biztosító (SP) automatikusan átszámolja a járandóságokat, az érintetteknek nem kell semmit kérvényezniük. Az új összegről mindenkit levélben tájékoztatnak. Az emelésről szóló határozatok postázását agusztus elején kezdik meg. Aki csak augusztus végén kapja meg a levelet a valorizációról, annak sem kell aggódnia, a biztosító nekik is július 1-jétől visszamenőlegesen biztosan folyósítja a megemelt összeget – függetlenül attól, az SP mikor dönt a nyugdíj összegéről.

Garantált mindkét emelés

„A Szociális Biztosító megemeli a 2023. július 1-jéig folyósított járandóságokat, valamint a július 1. és december 31. között jóváhagyott nyugdíjakat is. 2023-ban az összes nyugdíjjáradékot kétszer emelik, és a nyugdíj összegébe beleszámítódik a minden évben szokásos év eleji valorizáció, ami az idén 11,8% volt, valamint a 2023. július 1-jei rendkívüli emelés is, ami 10,6%-os” – olvasható a biztosító közleményében.

Például Kovács József most nyújtja be a nyugdíjigényét, és a biztosító várhatóan csak 2023. augusztus 15-én dönt az öregségi nyugdíj összegéről. Józsi bácsi 2023. március 1-jétől jogosult a játandóságra, az SP ezzel a dátummal hagyja jóvá számára, éspedig a ledolgozott évek, valamint a jövedelme, illetve az abból elvezetett társadalombiztosítási járulékok alapján havi 550 eurót. Józsi bácsi is jogosult a valorizációra, éspedig az idei mindkét emelésre. Ez azt jelenti, hogy a jóváhagyott 550 euróhoz automatikusan hozzáadódik az év eleji 11,8%-os emelés, azaz 64,90 euró. Az eredmény 614,90 euró. Továbbá, ehhez még hozzáadják az ebből az összegből kiszámolt 10,6%-os júliusi emelést, azaz 65,20 eurót is. Ez azt jelenti, hogy Józsi bácsinak majd 680,10 eurót kezdenek el folyósítani.

Változott a módszer

A parlament az idén már másodszor módosította a nyugdíjak valorizlásának a módszerét. Az első, februárban elfogadott módosításnak jövő évig kellett volna érvényben maradnia. Erre azonban nem került sor, ugyanis a politikusok rájöttek, hogy az év elején elfogadott módosításba több hiba is becsúszott. A tavasszal elfogadott módosítás a nyugdíjak 10,6%-os emelésén kívül számos problémára nyújt megoldást. Szakemberek szerint a módosítással sikerült kiküszöbölni egy olyan hibát, amely az eredeti, év eleji javaslatban szerepelt, és amely miatt a nyugdíjak valorizálásakor többszörös inflációs kiigazítást kellett volna figyelembe venni.
Továbbá, a politikusok azt is elfogadták, hogy ezentúl a járandóságokat mindig valorizálni fogják, ha az utolsó emelést követő időszakban a nyugdíjasinfláció túllépi az 5%-ot.

Külföldi nyugdíj

Akik életük során külföldön (is) dolgoztak, azoknak nem a nyugdíjasinflációnak megfelelő mértékben valorizálják a nyugdíjat, hanem a korábban meghatározott nyugdíjhányadnak megfelelő mértékben. Előfordul, hogy valaki élete során több országban is vállalt munkát, s ideális esetben mindenhonnan folyósítanak számára a ledolgozott éveknek megfelelő nyugdíjhányadot. Az év elején a Szlovákiában jóváhagyott nyugdíjhányadot valorizálták arányosan, és most júliustól is így jártak el. A külföldi nyugdíjhányad(ok) esetleges emeléséről az illetékes külföldi nyugdíjhatóság(ok)nál lehet érdeklődni.

Többféle nyugdíj egyszerre

Sokan egyszerre többféle járadékot kapnak – például öregségit és özvegyit, vagy rokkantságit és árvaságit –, ilyenkor minden egyes nyugdíjtípust külön elbírálnak. Például Erzsi néninek folyósítanak 370 euró öregségi és 125 euró özvegyi járandóságot. Az emelést nem az összesített 495 euróból határozzák meg, hanem külön-külön valorizálják az öregségi és az özvegyi nyugdíjat. Az öregségi nyugdíj esetében a 10,6%-os emelés 39,22 euró, ezzel összhangban Erzsi néni öregségi járandósága júliustól 409,22 euró. A 125 euró 10,6%-a 13,25 euró, ennyivel egészítették ki a járandóságot 138,25 euróra. Erzsi néni a nyártól visszamenőleg összesen 547,47 euróra (409,22 euró öregségi nyugdíj + 138,25 euró özvegyi nyugdíj) számíthat.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?