Augusztus 8-áig kell fizetni

euró pénz

Július fontos hónap a vállalkozók számára: a Szociális Biztosító (SP) minden évben július 1-jei dátummal vizsgálja meg a járulékfizetési kötelezettséget. Akinek tavaly 6 798 eurónál több bevétele volt, ezentúl fizetnie kell a kötelező társadalombiztosítást.

A Szociális Biztosító (SP) az előző évben elért összbevétel alapján szokta évente felülbírálni az önálló kereső tevékenységet folytató személyek járulékfizetési kötelezettségét. A kiindulási alap az adóbevallásban feltüntetett jövedelem. Az SP július folyamán írásban téjékoztatta az egyéni vállalkozókat a járulékfizetési kötelezettség kialakulásáról, folytatódásáról, illetve megszűnéséről. A levélből megtudthattak minden szükséges információt a biztosítási díj fizetéséről, a konkrét összeget is, mely július 1-jétől vonatkozik rájuk, s melyet először – a júliusi hónapra vonatkozó tételt – augusztus 8-áig kell majd átutalniuk. Az értesítéseket automatikusan küldték, a vállalkozóknak és a többi önálló kereső tevékenységet folytató személynek nem kell semmit sem kérvényeznie.

Határidők

Júliustól azon vállalkozók járulékterhei változtak, akik március végéig elszámoltak előző évi bevételeikkel és adójukkal. Akik a tavasszal nem adtak le adóbevallást, hanem haladékot kértek, és ebből kifolyólag csak június végéig juttatták el az adóhivatalba a kitöltött nyomtatványokat, azok járulékterheit is később, október 1-jei dátummal bírálják majd felül.

Ki nem fizet?

2022. július 1-jétől annak a vállalkozónak alakult ki járulékfizetési kötelezettsége, akinek a vállalkozásából tavaly több mint 6 798  euró bruttó bevétel folyt be. Aki ennél kevesebb jövedelemre tett szert, az 2023. június 30-áig biztosan nem köteles semmit sem elvezetni az SP-be. Aki csak az idén váltotta ki az engedélyét és kezdett vállalkozni, nem köteles járulékokat fizetni, esetleg önkéntes biztosítást köthet, ha akar. Azt, hogy kötelezően kell-e majd biztosítással rendelkeznie, legközelebb egy év múlva, 2023. július 1-jei dátummal fogják megvizsgálni, az idén decemberig elért bevételek alapján. Addig a Szociális Biztosító békén hagyja.

A vállalkozóknak van egy csoportja, akiknek az SP nem küldött levelet: azoknak, akiknek idáig nem volt biztosításuk, és a tavalyi bevételeik alapján idén sem alakult ki a járulékfizetési kötelezettségük. Nem vették fel a kapcsolatot a külföldi vállalkozókkal sem, rájuk a hazai törvények felett álló nemzetközi szerződések vonatkoznak, és nekik saját maguknak kell figyelemmel kísérniük az egyes határidőket és az esetleges kötelességeket.

Aki halasztást kért az adóhivataltól, annak az SP október 1–21. között küld majd levelet a járulékfizetési kötelezettség felülbírálásáról és az esetleges befizetendő összegről, és az újonnan megállapított biztosítási díjat első alkalommal 2022. november 8-áig kell majd átutalnia.

Kivetési alap

A járulékfizetési kötelezettség felülbírálása a legtöbb vállalkozó számára azt jelenti, hogy változik a kivetési alap, amelyből kiszámolják a biztosítási díj összegét. Vagyis át kell számolni, hogy mostantól mennyit kell a Szociális Biztosítóba elvezetni. Az önálló kereső tevékenységet végző személyek a járulékfizetéshez szükséges kivetési alapjukat úgy számolják ki, hogy megnézik az adómentes részt is tartalmazó adóalapjukat, hozzáadják a befizetett szociális és egészségügyi járulékokat, és az így kapott összeget elosztják 1,486 értékű koefficienssel, majd a hónapok számával, azaz 12-vel. A Szociális Biztosító honlapján (www.socpoist.sk) közzétett egy számológépet, mely segítségével mindenki kiszámíthatja járuléka pontos összegét. A szükséges adatok megadása után a rendszer kiszámolja az új biztosítási díjat, ám ha valakinek nem tetszik az összeg, rákérdezhet a biztosítóban.

A minimális kivetési alap a tavalyelőtti havi átlagkereset 50 százalékának megfelelő olyan legkisebb összeg, melyből kiszámíthatják a vállalkozó járulékterhét, azaz hogy mennyit kell elvezetnie a szociális és az egészségbiztosítóba. A 2022-es évre 566,50 eurós minimális havi kivetési alap van érvényben, s ez alapján a legalacsonyabb biztosítási díj 187,78 euró.

A maximális kivetési alap a tavalyelőtti havi átlagkereset hétszerese. 2022-ben a maximális kivetési alap 7 931 euró, s a belőle meghatározott havi díj 2 629,12 euró.

Azok a vállalkozók, akik a minimális kivetési alapból fizetik a járulékokat, és a múlt évi bevételeik alapján is csak a minimumot kell elvezetniük, továbbra is akkora biztosítási díjat fognak átutalni a biztosító számlájára, amekkorát június végéig térítettek.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?