Hasznos tanács

Adóbónusz a jelzáloghitel kamataira

Pozsony | Idén egy új adómentes résszel bővült az adóból leírható tételek köre – bevezették a jelzáloghiteles adóbónuszt.
B. Szentgáli Anikó

2019. február 28. 16:20

Az adóalap különböző tételekkel csökkenthető: az adózóra és a házastársra vonatkozó adómentes résszel (mindkettő legfeljebb 3830,02 euró), a gyermekekre vonatkozó adóbónusszal (egy gyerek után 21,56 euró egy hónapra), az alkalmazotti prémiummal (összege a jövedelem nagyságától függ), a nyugdíjbiztosítási rendszer 3. pillérébe átutalt önkéntes befizetésekkel (maximum 180 euró), a gyógyfürdői kezelés költségeivel (legfeljebb 50 euró személyenként). Idén egy újdonságot is bevezettek – most először lehet érvényesíteni a jelzáloghitel kamataira vonatkozó adóbónuszt. Közvetlenül az adót lehet csökkenteni a befizetett kamatok 50%-ának megfelelő mértékben, maximum 400 euróval.

Az új adóbónusz feltételei

Ezzel az adókedvezménnyel 5 egymást követő éven keresztül élhet az, aki teljesíti a feltételeket. Az egyik legfontosabb kritérium, hogy a hitelben részesült személy 35 évesnél fiatalabb, és a pénzt lakás vagy ház beszerzésére, építésére, felújítására használta, valamint a havi átlagkeresete nem lépi túl az országos átlagbér 1,3-szorosát. A hitel futamidejének 5–30 év között kell mozognia, és az utolsó feltétel, hogy a kölcsönt 2018. január 1-je után merítették, az ennél régebbi kölcsönökre ugyanis nem vonatkozik.

Állami támogatás

Az állam úgy segíti a fiatalokat, hogy ha ingatlanbeszerzés vagy -átalakítás céljából jelzáloghitelt vesznek fel, állami támogatásban részesíti őket. Korábban a fiatalok ezt automatikusan megkapták, a rendszer ugyanis úgy működött, hogy az állami hozzájárulást havonta a bankoknak utalták át, melyek az ügyfeleknek vagy közvetlenül beleszámolták a törlesztőrészletbe, vagy az ügyfél kifizette a teljes összegű havi törlesztőrészletet, és a bank a jóváhagyott állami támogatást átutalta a számlájára (rendszerint a hónap végén). Az új rendszerben a támogatás adóból leírható tétellé alakult át, automatikusan senki sem adja oda a fiataloknak, nekik kell elintézniük az adóbevallás közvetítésével. Ehhez szükség van egy igazolásra a bankból a 2018-ban befizetett kamatokról. Aki ezt nem kapja meg automatikusan, kérje meg a bankját, hogy állítsa ki. Aki haladékot intéz az adóhivatalban, és az adóbevallását 3–6 hónappal később, azaz június–szeptember végéig adja le, annak több ideje van a nyomtatvány kitöltésére, a szükséges iratok, igazolások beszerzésére és az esetleges hátralékok rendezésére.

Ádám példája

Ádám tavaly márciusban jelzáloghitelt intézett, összesen 35 ezer eurót. A havi keresete alacsonyabb az országos átlagbér 1,3-szorosánál. A bankjától kapott egy igazolást, hogy 2018-ban (márciustól decemberig) összesen 1350 euró kamatot utalt át. Ádám a befizetett kamatok 50%-ának megfelelő adóbónuszra jogosult. Vagyis az 1350 eurót ki kell szorozni 0,5-tel, az eredmény 675 euró. Csakhogy a jelzáloghiteles adóbónusz felső határa törvényből kifolyólag 400 euró, ráadásul Ádám nem jogosult az egész évi kedvezményre, hiszen 2018-ban csak márciustól, azaz 10 hónapig törlesztette a kölcsönt, és utalta át a kamatokat is. Ez azt jelenti, hogy a tényleges jelzáloghiteles adóbónuszát úgy számolja ki, hogy a maximális összeget, a 400 eurót elosztja 12-vel, majd megszorozza 10-zel. Az eredmény 333,34 euró. Abban az esetben, ha Ádám adóbevallásában a jelzáloghiteles adóbónusznál alacsonyabb adókötelesség jönne ki, a különbözetet az adóhivatal kifizeti. (sza)

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk

Titkosítanák a pártpreferenciákat

Három fiatalt gázolt el egy 17 éves fiú

Hólyagos szájgyulladás ütötte fel a fejét a Rimaszombati járásban

Távozik a somorjai futballcsapat edzője

Hulladékgyűjtő telep létesül Párkányban

Erőszakos tüntetések voltak Chilében az áremelés miatt

Legfrissebb galériák
Olvasta már?

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!