Hasznos tanács

A SZÜLÉS ELŐTT

u Nevet kell választaniA gyermeknek választhatnak több keresztnevet, de vezetékneve csak egy lehet. Ha az édesanyának két vezetékneve van, gyermeke ezt nem örökölheti. u Szociális Biztosító és a magánnyugdíjpénztárAz anyasági szabadság alatt nem kell semmit külön intézni…
ÚJ SZÓ ONLINE

2013. június 27. 14:28

u Nevet kell választani

A gyermeknek választhatnak több keresztnevet, de vezetékneve csak egy lehet. Ha az édesanyának két vezetékneve van, gyermeke ezt nem örökölheti.

 

u Szociális Biztosító és a magánnyugdíjpénztár

Az anyasági szabadság alatt nem kell semmit külön intézni. Ha a kismama pénztártag, a Szociális Biztosító automatikusan tájékoztatja a nyugdíjpénztárat arról, hogy ügyfele anyasági szabadságra ment.

 

u A gyes folyósításának a leállítása

Ha a kismama korábban született gyermekével gyermekgondozási szabadságon van, s a két szülés között nem megy vissza dolgozni, a szociális ügyi hivatalban jelentenie kell, hogy anyasági szabadságra megy, és kérnie kell a gyes folyósításának a leállítását. Egyszerre két támogatásra – gyesre és anyaságira – senki sem jogosult, s ha elfelejt kijelentkezni, utólag ebből problémái adódhatnak. Az anyasági összegét a fizetés alapján számítják ki, általában jobban megéri, mint a gyes.

 

u Egészségbiztosító

Nem mindegyik egészségbiztosító követeli meg, hogy ügyfele tájékoztassa arról, hogy anyaságira megy. Az alkalmazottakat a munkaadó szokta bejelenteni.

 

u Gyerekorvos-választás

A szülészeten megkérdezik, az újszülött melyik gyerekorvoshoz fog tartozni, elkérik a címét és a telefonszámát is. A kórházban végzett szűrővizsgálatok eredményeit már oda küldik. Érdemes megérdeklődni, a gyerekorvos első alkalommal házhoz megy-e, illetve mikor vannak a fogadóórái.

 

u Kórházi szülés vagy otthonszülés

El kell dönteni, mit akar: kórházban vagy otthon szülni. Ha az utóbbit választja, beszéljen szülésznővel, majd válasszon saját szülésznőt vagy bábát! Ha egészségügyi intézményben óhajtja világra hozni gyermekét, válasszon kórházat; esetleg szerződést köthet egy nőgyógyásszal, aki levezeti a szülést.

 

u Apasági nyilatkozat

Ha a gyermek szülei nem házasok, apasági nyilatkozatot a csecsemő megszületése előtt és után egyaránt tehetnek – éspedig személyesen, szóban, nem írásban az illetékes anyakönyvi hivatalban vagy a bíróságon. Ha az itt kapott igazolást a kismama már a szülészetre magával viszi, az apa szerepelni fog a szülésről szóló jelentésben, és ő is átveheti majd a születési anyakönyvi kivonatot.

Önnek ajánljuk
koronavírus

Koronavírus: Európába is eljuthat

sólymos lászló

Sólymos László benyújtotta a lemondását

Közismert "iszogatók" Szlovákia történetében

sólymos balhé

Videón Sólymos László tegnapi dulakodása

A megnyitóra tegnap kora délután került sor sor Kassán, a Mészáros utca 35. sz. alatti kiállítótermekben

Megnyitották a Márai Sándor Emlékkiállítás múzeumpedagógiai részlegét

g

Óz, a csodák csodája Komáromban

Legfrissebb galériák
Olvasta már?

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.