Hasznos tanács

A Szociális Biztosító válaszol:

Pozsony | Az özvegyi nyugdíjjal kapcsolatban felmerült kérdésekre a Szociális Biztosító válaszol.
B. Szentgáli Anikó

2019. május 15. 15:24

1. Havonta 405,80 euró öregségi nyugdíjat kapok. Meghalt a férjem, akinek a biztosító 432,20 eurót folyósított. Az özvegyi nyugdíj ennek a 60%-a lesz?

Az özvegyi nyugdíj valóban a férje járandóságának a 60%-a, ám ha valaki egyszerre több járandóságra is jogosult, az alacsonyabb összegnek csak a felét kapja meg. Vagyis az özvegyi nyugdíj a 432,20 euró 60%-a, ami 259,40 euró. Ez alacsonyabb a 405,80 euró öregségi nyugdíjnál, ezért az utóbbit fizetik ki teljes összegben, az előbbit pedig megfelezik. Vagyis a Szociális Biztosítótól összesen 405,80 + 129,70 = 535,50 euróra számíthat.

2. A férjemmel mintegy 5 éve nem éltem közös háztartásban, mert beteg édesanyámat kellett ápolnom, és nála volt ideiglenes lakhelyem. Meghalt a férjem. Nem voltunk elválva, de nem éltünk együtt. Számíthatok özvegyi nyugdíjra?

2004. január 1-jétől az özvegyi nyugdíjra való jogosultság megítélése szempontjából nincs jelentősége annak, hogy a házastársak együtt éltek-e. Mivel hivatalosan házastársak voltak, nem váltak el, jogosult az özvegyi nyugdíjra.

3. A feleségem 1998. április 16-án halt meg. Utána én özvegyi, a fiunk pedig árvasági nyugdíjat kapott. Amikor a fiam befejezte a tanulmányait, 2003. szeptember 9-től mindkettőnktől megvonták a járandóságot. Amikor elértem a nyugdíjkorhatárt, igényeltem öregségi nyugdíjat és özvegyit is, ám az utóbbit nem hagyták jóvá. Miért?

A 2003. december 31-éig érvényes törvény szerint olyan özvegyember jogosult hozzátartozói ellátásra a felesége után, aki legalább 1 eltartott gyermekről gondoskodott. Mihelyt megszűnt ez a feltétel, a járandóságot leállították. A 2006. augusztus 1-jétől hatályos norma szerint az az özvegyember, akinek a felesége 2004. január 1. előtt halt meg, csak akkor jogosult özvegyi nyugdíjra, ha a felesége halálától számított 3 éven belül elérte a nyugdíjkorhatárt, vagy rokkantnyugdíjassá vált. Mivel a felesége 1998-ban halt meg, ön pedig 2001-ig nem vált rokkanttá, és a nyugdíjkorhatárt sem érte le, nem jogosult özvegyi járandóságra.

Támogassa az ujszo.com-ot

Nehéz időkben van a legnagyobb szükség gyors, megbízható tájékoztatásra. Jövőnkről, biztonságunkról, egészségünkről csak hiteles információk birtokában dönthetünk. Az ujszo.com ezért dolgozik. A gazdaság megroppanásával ugyanakkor hirdetési bevételeink csökkennek.

Ahhoz, hogy továbbra is fontos információkkal tudjuk segíteni olvasóink döntéseit, nélkülözhetetlen marad a szerkesztőség alapos, összehangolt munkájának fenntartása. Hisszük, hogy most van a legnagyobb szükség ránk.

Ezért kérjük olvasóinkat, ha lehetőségük van rá, támogassák az ujszo.com működését. Számítunk Önökre! Önök is számíthatnak ránk! Ha támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra! Köszönjük.

Támogatom
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk
Mészáros András

Mészáros: Az Akadémiának kritikusnak kell lennie

D4/R7
Frissítve

Leállnak-e a Beneš-dekrétumok alapján indított földelkobzások?

remdesivir

Először kezeltek koronavírusos beteget remdesivir hatóanyagú gyógyszerrel Szlovákiában

Dunaszerdahely

Önkormányzati nem a Montekid óvodára Dunaszerdahelyen

Saját házában lopták meg a 75 éves nénit

Kétszáz ember került karanténba egy trencséni idősotthonban

Freund Tamás

Nem akar politizálni az MTA új elnöke

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.