Hasznos tanács

A Szociális Biztosító válaszol:

Pozsony | Az özvegyi nyugdíjjal kapcsolatban felmerült kérdésekre a Szociális Biztosító válaszol.
B. Szentgáli Anikó

2019. május 15. 15:24

1. Havonta 405,80 euró öregségi nyugdíjat kapok. Meghalt a férjem, akinek a biztosító 432,20 eurót folyósított. Az özvegyi nyugdíj ennek a 60%-a lesz?

Az özvegyi nyugdíj valóban a férje járandóságának a 60%-a, ám ha valaki egyszerre több járandóságra is jogosult, az alacsonyabb összegnek csak a felét kapja meg. Vagyis az özvegyi nyugdíj a 432,20 euró 60%-a, ami 259,40 euró. Ez alacsonyabb a 405,80 euró öregségi nyugdíjnál, ezért az utóbbit fizetik ki teljes összegben, az előbbit pedig megfelezik. Vagyis a Szociális Biztosítótól összesen 405,80 + 129,70 = 535,50 euróra számíthat.

2. A férjemmel mintegy 5 éve nem éltem közös háztartásban, mert beteg édesanyámat kellett ápolnom, és nála volt ideiglenes lakhelyem. Meghalt a férjem. Nem voltunk elválva, de nem éltünk együtt. Számíthatok özvegyi nyugdíjra?

2004. január 1-jétől az özvegyi nyugdíjra való jogosultság megítélése szempontjából nincs jelentősége annak, hogy a házastársak együtt éltek-e. Mivel hivatalosan házastársak voltak, nem váltak el, jogosult az özvegyi nyugdíjra.

3. A feleségem 1998. április 16-án halt meg. Utána én özvegyi, a fiunk pedig árvasági nyugdíjat kapott. Amikor a fiam befejezte a tanulmányait, 2003. szeptember 9-től mindkettőnktől megvonták a járandóságot. Amikor elértem a nyugdíjkorhatárt, igényeltem öregségi nyugdíjat és özvegyit is, ám az utóbbit nem hagyták jóvá. Miért?

A 2003. december 31-éig érvényes törvény szerint olyan özvegyember jogosult hozzátartozói ellátásra a felesége után, aki legalább 1 eltartott gyermekről gondoskodott. Mihelyt megszűnt ez a feltétel, a járandóságot leállították. A 2006. augusztus 1-jétől hatályos norma szerint az az özvegyember, akinek a felesége 2004. január 1. előtt halt meg, csak akkor jogosult özvegyi nyugdíjra, ha a felesége halálától számított 3 éven belül elérte a nyugdíjkorhatárt, vagy rokkantnyugdíjassá vált. Mivel a felesége 1998-ban halt meg, ön pedig 2001-ig nem vált rokkanttá, és a nyugdíjkorhatárt sem érte le, nem jogosult özvegyi járandóságra.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk

Újabb kilépés, négyen távoznak a SZMÍT-ből

Ukrajnában elfogták a megszökött izraeli "drogbárót"

A barlangi medve kihalása az ember számlájára is írható

Az LSD jótékony hatását kutatják

Manchester City–Tottenham rangadó a tévében

E-cigaretta okozhatott több tucatnyi súlyos légzőszervi megbetegedést Amerikában

Legfrissebb galériák
Olvasta már?