Régió

Három képviselő kivonult az önkormányzat első üléséről Gútán

Gúta | Nem volt eseménytelen az új képviselő-testület alakuló ülése: a szakbizottságok számának csökkentése, a bizottsági elnöki posztok elosztása elleni tiltakozásul három képviselő: Németh Iveta, Angyal Béla és Ferencz László (mindhárman a ForTe függetlenekből álló csoport tagjaként szereztek mandátumot) kivonult az ülésről.
V. Krasznica Melitta

2018. december 5. 15:01

Horváth Árpád (jobbról) negyedik választási ciklusát kezdi meg a város élén - A szerző felvétele

Gútán Horváth Árpád (MKP) negyedszer tehette le a polgármesteri esküt, a novemberi választáson a polgárok ismét neki szavaztak bizalmat; 2149 szavazatot gyűjtött, míg két kihívója, Forró Tibor 1361, Németh Iveta pedig 1069 szavazatot kapott. Miután Horváth Árpád képviselőként is mandátumot szerzett, helyére a választókörzetében legtöbb szavazatot begyűjtött első pótképviselő, Visnyei Gyula (MKP) került. Ugyancsak pótképviselőként jutott a testületbe Halász Béla (független), miután a képviselői helyet szerzett Finta Zoltán eddigi hivatalvezető továbbra is posztján marad és lemondott mandátumáról. Horváth Árpád bejelentette azt is, hogy Koczkás Beátát nevezi ki alpolgármesternek, aki az előző ciklusban is betöltötte a tisztséget.

Négy frakció alakult

A 17 tagú testületben 6 képviselője lett az MKP-nak, a többiek függetlenek. Viszont az MKP-frakció mellett három függetlenekből álló klub is alakult: a ForTe (Németh Iveta, Angyal Béla és Ferencz László), a Fiatal Független Képviselők Frakciója (Forró Tibor, Kárpáty Ernő és Forgács Attila), valamint a Gúta Fejlődéséért Frakció (Lengyel István, Árgyusi Imre, Halász Béla). Két független képviselő, Decsi Katalin és Nagy Finta Adrianna egyelőre egyik klubhoz se csatlakozott. Egyébként mindössze négy új képviselő van a testületben, a többiek már az előző ciklusban, illetve ciklusokban is tagjai voltak az önkormányzatnak.

2018. november 14. 17:17

Nem szavaztak a változásra Gútán

Vita a bizottságok számáról

A polgármester és a képviselők hivatalos eskütételét követően nem kellett sokáig várni az új testületen belüli első csörtére. Angyal Béla a programpontok elfogadásának vitájában azt javasolta, hogy az alakuló ülésen ne döntsenek a tanács összetételéről, illetve a szakbizottságokról és azok elnökeiről. Szerinte ugyanis a képviselő-testületre vonatkozó hatályos szervezési renddel ellentétes, hogy csökkentik a szakbizottságok számát. „Érdekes, hogy pont azok a szakbizottságok szűnnek meg, amelyeknek az elmúlt 4 évben Németh Iveta, Forró Tibor és Samu István volt az elnöke” – mondta. Úgy véli, egyes képviselőket el akarnak nyomni, ki akarnak rekeszteni az információkból és erőből történik a szavazás. Koczkás Beáta szerint ugyanakkor csak a képviselők javadalmazására vonatkozó szabályozás kötelező érvényű, minden máson lehet változtatni. A polgármester is úgy véli, nincs kőbe vésve a szakbizottságok száma, ha szükség lesz rá, bármikor lehet új szakbizottságot létrehozni, a megszüntetés helyett pedig helyesebb összevonásról beszélni. Arra is rámutatott, hogy más hasonló méretű városokban sincs 10 bizottság, a nagy szám miatt egyébként is nehézkes volt a koordinálásuk. Míg az elmúlt négy évben 10 bizottság működött (a 11. a törvényből adódó közérdekvédelmi bizottság), addig az ülésen a hivatal által beterjesztett anyagban 7+1 szerepelt. Samu István (MKP) ezt szerette volna 8+1-re növelni, de sem ez, sem Angyal Bélának a programpont elnapolására vonatkozó javaslata nem kapott kellő támogatást. Ezt követően Németh Iveta, Angyal Béla és Ferencz László kivonult az ülésről.

Sima szavazás az elnökök személyéről

A továbbiakban már gyorsan folyt a szavazás, érezhető volt, hogy az egyes csoportok megegyeztek a posztok elosztásáról. Az öttagú tanácsba az alpolgármesteren kívül Árgyusi Imre, Decsi Katalin, Forró Tibor és Viola Miklós került be. A pénzügyi és vagyongazdálkodási bizottság elnöke Lengyel István, az iskolaügyi és kulturális bizottságé Madarász Róbert (MKP), a szociális, egészségügyi és lakásügyi bizottságé Viola Miklós (MKP), a környezetvédelmi, árvízvédelmi és turisztikai bizottságé Árgyusi Imre, az építésügyi, területrendezési és városfejlesztési bizottságé Halász Béla, a sport- és ifjúságvédelmi bizottságé pedig Kárpáty Ernő lett. A közrendi bizottság elnökének személyéről nem döntöttek.

A képviselők jóváhagyták a polgármester fizetését is, a törvényileg megszabott alapbérén kívül 33 százalékos pótlékot szavaztak meg neki; Finta Zoltán hivatalvezető megjegyezte, Gútán eddig is 33 százalékos emelést kapott a polgármester. A hatályos jogszabályok szerint egyébként a pótlék legfeljebb az alapbér 60 százaléka lehet.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk

Beiktatták hivatalába Zuzana Čaputovát - ÖSSZEFOGLALÓ

Jégesővel jönnek a viharok vasárnap

150 euróval nőhet a gyermekgondozási segély a dolgozó szülőknek

Čaputová magyarul is köszönetet mondott első, elnökként elmondott beszéde végén

Dankónak köszönhetően Čaputová beiktatásán is volt egy baki

Heti két óra a természetben a jó egészség elengedhetetlen feltétele

Legfrissebb galériák
Olvasta már?