Rajkai kiköltözők: autó és busz nélkül nehezen jutnak el Pozsonyba

Rajkai kiköltözők: autó és busz nélkül nehezen jutnak el Pozsonyba

Hiába tízszereződött meg 2010 óta a Rajkára költöző szlovák állampolgárok száma, egy évtizednyi menetrend szerinti közlekedés után tavaly ősz óta nem jár a pozsonyi 801-es városi buszjárat a határszéli magyar településre. A közlekedési vállalat szerint nem volt gazdaságos a működtetése. Most egy magáncég fontolgatja az újraindítást. A foghíjas tömegközlekedést a kiköltözők szenvedik meg, napi öt vonatpár nem sok, az utolsó ráadásul este hét óra előtt indul vissza Pozsonyból.

A Rajkára kiköltöző több ezer szlovák állampolgár számára hónapok óta a legnagyobb gondot a tömegközlekedés jelenti. A Covid előtti időkben óránként járt autóbusz Pozsonyba és vissza, ám a szigorított határintézkedések miatt a járat 2020 ősze óta nem közlekedik. S már nem is fog.

Busztársaság: kösz, nem

„Nehéz elbúcsúznunk a 801-es vonaltól, működtetése nagyon veszteséges volt a DPB (pozsonyi közlekedési vállalat) számára, így hosszú távon fenntarthatatlanná vált. Helyette az S8 vonatokkal lehet majd közlekedni, amelyek a Rajka-Oroszvár-Pozsonyligetfalu útvonalon közlekednek” – írta állásfoglalásában a közlekedési cég.

„Akinek nincs autója, annak elég nehéz a dolga, ráadásul ha szórakozni vagy színházba menne, nem tud hazajönni: az utolsó vonat 18.49-kor indul Pozsonyból. A pozsonyi közlekedési vállalat azt mondja, neki nem éri meg. Ha legalább egy mikrobusz járna, mondjuk másfél óránként, biztosan lenne érdeklődés iránta” – mondták lapunknak Rajkára kiköltözők.

Öt év után csak Oroszvárig

A határon átnyúló 801-es városi autóbuszjárat még 2010 októberében indult, a Szlovák Nemzeti Színház és Rajka között ingázott uniós támogatással. Igény volt rá, hisz addigra már Szlovákiából 600-an vettek ingatlant a határ menti magyar településen, sok kismama, gyesen lévő anyuka használta. A magyarul is beszélő járművezetőnél kellett megváltani a menetjegyet, ami akkor 1,5 euró vagy 420 forint volt.

Az uniós támogatásért cserébe öt évig élt a fenntartási kötelezettség, de a járat ezután sem szűnt meg (hisz addigra a becslések szerint már 2500 átköltözővel számolhattak), csak „átalakult”. A járat 2015 szeptemberétől csak Oroszvárig közlekedett, itt át kellett szállni a 91-es buszra, hogy a belvárosig jussanak az utasok.

Hiába várják – Egyelőre nem látszik, mikor indulhat újra a Rajka és Pozsony közötti buszjárat.

Maradt a vonat

Újabb öt év telt el, a Rajkára költözők száma elérte a hétezret is (rajkai lakcímet nagyjából ötezren kaptak), de a busztársaság tavaly ősszel a covid és a gazdaságtalan működtetés miatt leállította a járatot. A cég nemrégiben közölte: bár 2025-ig lenne lehetősége, de a határzárak feloldása ellenére sem fogja újraindítani a 2020 szeptembere óta a határsávban felállított műszaki akadályok miatt szünetelő 801-es autóbuszt.

Így csak a GYSEV üzemeltette vonatjárat marad (vonatból reggel két-, délután három pár jár Rajka és Pozsony között: kevés rajta az üres hely), a DPB pedig átdobta a labdát a határon túlra: szerintük leginkább a magyar minisztériumon és hivatalokon múlik a vonal jövője és a térség mobilitási igényeinek kiszolgálása.

A rajkai önkormányzatnál egyébként sokan érdeklődnek a buszjáratról, annak esetleg újraindításáról. Információink szerint egy magántársaságot érdekelné az üzemeltetés – persze a feltételek és engedély függvényében hoz majd végleges döntést.

Osztrák irányba újraindult

Hasonló volt a helyzet Ausztria felé is: a Hainburgba közlekedő 901-es járművek elöregedtek, majd a koronavírus miatt januárban leálltak, csak a vasúti szolgáltatás marad. Idén júliusban aztán az üzemeltető Slovak Lines újraindította a buszjáratot.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?