Győr

Miért menekülnek a városházáról az emberek?

Győr | A tagi kölcsönök visszafizetésének valós lehetőségét úgy tűnt, mintha már el is engedte volna a közgyűlés – az mindenesetre biztos, hogy a visszafizetést elnapolta legalább egy évre a Győr-Projektnél, a Győrszolnál és a GyHG-nél. A polgármesteri hivatalból távozó több mint húsz ember esete ugyanakkor komolyabb szócsatát hozott a polgármester és az ellenzék között, végül kiderült az is, hogy a parkolásra vonatkozó győri közvélemény-kutatásnak decemberre lesz eredménye.
Sudár Ágnes

2021. november 30. 12:48

közgyűlés
Közgyűlés – a városveztők. Fotó. Sudár Ágnes 

A napirendi pontok ismeretében nagyjából be lehetett lőni, hogy a tagi kölcsön visszafizetésének  elnapolása várhatóan felszólalásra bírja az ellenzéki képviselőket; erre végül a Győr-Projektet illetően került sor. Azon belül is az ifjúsági olimpiai park volt az a konkrét példa, amelynél a gazdaságos üzemeltetés lehetetlenségéről, a „látványberuházások áráról” beszéltek a felszólalók. Nem vonták kétségbe nyilván, hogy a sportolási lehetőségekre szükség van a városban, de egy korábbi kijelentést már előcitáltak (ezt még Borkai Zsolttól származott): az épület gazdaságosan üzemeltethető. Mostanra kiderült, hogy nem, s az is, hogy papíron ugyan alá lehet tervezni a közszolgáltató cégek éves üzemeltetési költségeit, de a végén úgyis korrigálni kell ezt. Ez a vita nem volt éles, az alapigazságot a felek nagyjából elfogadták, nyilván annak megítélése volt más, hogy a kieső bevételek pusztán a Covidnak tudható-e be, vagy folyamatosan újratermelődik a hiány.  

A polgármesteri hivatalból távozó – nagyrészt vezető beosztású – szakemberek kérdése már nagyobb vihart kavart. Pollreisz Balázs (MSZP) képviselő kikereste azt a levelet, amelyet március 27-én írt a polgármesternek, s amelyre – szavai szerint – azóta nem kapott választ. A kérdés már akkor is az volt, hogy miért mennek el/menekülnek el ennyien a városházáról? Mostanra 21 emberről lehet tudni, akik meghatározó pozícióban voltak, köztük sokan hosszú évekig dolgoztak a városházán – ma azonban már nem segítik Dézsi Csaba András munkáját. A polgármester nem először mondta el, hogy a hivatal vezetése a mindenkori jegyző feladata, azt is hozzátette persze, hogy már a korábbi jegyző sem a munkatársa. „Volt, aki magától ment el, mással közös megegyezés alapján váltunk meg.”  

közgyűlés
Közgyűlés – ellenzéki felszólalás. Fotó: Sudár Ágnes 

Balla Jenő képviselő szerint a távozóktól – akár a gazdasági bizottság  valamelyik ülésén – érdemes lenne megkérdezni az okokat. Pollreisz pedig viszontválaszában azt mondta a polgármesternek, hogy a távozók – ahogy ő tudja – nem a jegyző, hanem Dézsi munkája miatt mentek el; így vagy úgy. A városvezető nem hagyta ezt szó nélkül, azt javasolta az ellenzéki képviselőnek, hogy „ha ennyire érdekli a távozók sorsa”, akkor a szabadidejében kérdezze ki őket arról, mi volt az elmenetelük oka. „Okoskodik össze-vissza, az pedig kevés. Pusztán a szereplésért képviseli a távozókat” – vágta vissza keményen. Hajtó Péter fideszes képviselő a vitában még szót kért, szerinte Dézsi munkatempója igenis jót tett a városnak, s a hivatalban dolgozó 300 embernek alig 6-7 százaléka az a húsz, aki távozott.  

Akik elmentek, nyilván nem nagyon jönnek már vissza, a parkolási díjak emeléséről szóló közvélemény-kutatás viszont elkészül – ez napirend után derült ki, amikor Dézsit Glázer Tímea (DK) kérdezte erről. A Bécsi kapu téren 58 millió forintért megvásárolandó lakásba még beleállt az ellenzék, de ennek méregfogát hamar kihúzta a polgármester, amikort azt közölte, hogy az nem „valakié” lesz, hanem kulturális célokra kívánják hasznosítani.  

Közgyűlés holnap: a tagi kölcsönök visszafizetésére    még egy évet kaphatnak a győri cégek  (FRISSÍTVE!)

2021. november 29. 12:57

Közgyűlés holnap: a tagi kölcsönök visszafizetésére még egy évet kaphatnak a győri cégek (FRISSÍTVE!)
Támogassa az ujszo.com -ot

Úgy vagyunk az újságírással, mint a hivatásos zenészek: fellépünk naponta a „kőszínházban", elegáns ruhában a hűséges, bérletes közönségünk előtt, vagyis eljuttatjuk a postaládákba, árushelyekre nyomtatott napilapként a fizetős Új Szót. És mondhatjuk azt, hogy kiállunk a mélyen tisztelt publikum elé a korzón is, kicsit könnyedebben szórakoztatjuk, elgondolkodtatjuk a közönséget, érzelmeket kiváltva az erre járó tömegből. Ez az előadás pontosan olyan szenvedélyes, mint a kőszínházi fellépés, ugyanúgy sok munkával jár, mégis ingyenes. Ha tetszett, hálásan fogadjuk adományát, amit a jelképes hegedűtokba helyezhet. Eddigi felajánlásait is szívből köszönjük az új hangszerekhez, a zenekar bővítéséhez, a repertoár kiszélesítéséhez: az ujszo.com naprakész működtetéséhez.

Ha támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra. Köszönjük.

Támogatom
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk
Edvard Beneš TASR/AP

„A Beneš-dekrétumok alkalmazása nem sokban különbözik attól, mintha ma a zsidó-törvényeket alkalmaznák”

Mekkora az adó összege, és hogyan kell befizetni?

Mekkora az adó összege, és hogyan kell befizetni?

Emlékművet állítanak Pozsonyban Ján Kuciaknak és Martina Kušnírovának
Frissítve

Emlékművet állítanak Pozsonyban Ján Kuciaknak és Martina Kušnírovának

kisbaba k

Egyhónapos csecsemőt kezelnek koronavírussal a nagyszombati kórházban

Volodimir Zelenszkij

Zelenszkij szerint nem feszültebb az ukrán-orosz helyzet most, mint egy éve volt

Baleset

Az utolsó utáni pillanatban próbált besorolni, nem sikerült (VIDEÓ)

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.