Győr

Miért menekülnek a városházáról az emberek?

Győr | A tagi kölcsönök visszafizetésének valós lehetőségét úgy tűnt, mintha már el is engedte volna a közgyűlés – az mindenesetre biztos, hogy a visszafizetést elnapolta legalább egy évre a Győr-Projektnél, a Győrszolnál és a GyHG-nél. A polgármesteri hivatalból távozó több mint húsz ember esete ugyanakkor komolyabb szócsatát hozott a polgármester és az ellenzék között, végül kiderült az is, hogy a parkolásra vonatkozó győri közvélemény-kutatásnak decemberre lesz eredménye.
author
Sudár Ágnes

2021. november 30. 12:48

közgyűlés
Közgyűlés – a városveztők. Fotó. Sudár Ágnes 

A napirendi pontok ismeretében nagyjából be lehetett lőni, hogy a tagi kölcsön visszafizetésének  elnapolása várhatóan felszólalásra bírja az ellenzéki képviselőket; erre végül a Győr-Projektet illetően került sor. Azon belül is az ifjúsági olimpiai park volt az a konkrét példa, amelynél a gazdaságos üzemeltetés lehetetlenségéről, a „látványberuházások áráról” beszéltek a felszólalók. Nem vonták kétségbe nyilván, hogy a sportolási lehetőségekre szükség van a városban, de egy korábbi kijelentést már előcitáltak (ezt még Borkai Zsolttól származott): az épület gazdaságosan üzemeltethető. Mostanra kiderült, hogy nem, s az is, hogy papíron ugyan alá lehet tervezni a közszolgáltató cégek éves üzemeltetési költségeit, de a végén úgyis korrigálni kell ezt. Ez a vita nem volt éles, az alapigazságot a felek nagyjából elfogadták, nyilván annak megítélése volt más, hogy a kieső bevételek pusztán a Covidnak tudható-e be, vagy folyamatosan újratermelődik a hiány.  

A polgármesteri hivatalból távozó – nagyrészt vezető beosztású – szakemberek kérdése már nagyobb vihart kavart. Pollreisz Balázs (MSZP) képviselő kikereste azt a levelet, amelyet március 27-én írt a polgármesternek, s amelyre – szavai szerint – azóta nem kapott választ. A kérdés már akkor is az volt, hogy miért mennek el/menekülnek el ennyien a városházáról? Mostanra 21 emberről lehet tudni, akik meghatározó pozícióban voltak, köztük sokan hosszú évekig dolgoztak a városházán – ma azonban már nem segítik Dézsi Csaba András munkáját. A polgármester nem először mondta el, hogy a hivatal vezetése a mindenkori jegyző feladata, azt is hozzátette persze, hogy már a korábbi jegyző sem a munkatársa. „Volt, aki magától ment el, mással közös megegyezés alapján váltunk meg.”  

közgyűlés
Közgyűlés – ellenzéki felszólalás. Fotó: Sudár Ágnes 

Balla Jenő képviselő szerint a távozóktól – akár a gazdasági bizottság  valamelyik ülésén – érdemes lenne megkérdezni az okokat. Pollreisz pedig viszontválaszában azt mondta a polgármesternek, hogy a távozók – ahogy ő tudja – nem a jegyző, hanem Dézsi munkája miatt mentek el; így vagy úgy. A városvezető nem hagyta ezt szó nélkül, azt javasolta az ellenzéki képviselőnek, hogy „ha ennyire érdekli a távozók sorsa”, akkor a szabadidejében kérdezze ki őket arról, mi volt az elmenetelük oka. „Okoskodik össze-vissza, az pedig kevés. Pusztán a szereplésért képviseli a távozókat” – vágta vissza keményen. Hajtó Péter fideszes képviselő a vitában még szót kért, szerinte Dézsi munkatempója igenis jót tett a városnak, s a hivatalban dolgozó 300 embernek alig 6-7 százaléka az a húsz, aki távozott.  

Akik elmentek, nyilván nem nagyon jönnek már vissza, a parkolási díjak emeléséről szóló közvélemény-kutatás viszont elkészül – ez napirend után derült ki, amikor Dézsit Glázer Tímea (DK) kérdezte erről. A Bécsi kapu téren 58 millió forintért megvásárolandó lakásba még beleállt az ellenzék, de ennek méregfogát hamar kihúzta a polgármester, amikort azt közölte, hogy az nem „valakié” lesz, hanem kulturális célokra kívánják hasznosítani.  

közgyűlés

2021. november 29. 12:57

Közgyűlés holnap: a tagi kölcsönök visszafizetésére még egy évet kaphatnak a győri cégek (FRISSÍTVE!)
Támogassa az ujszo.com -ot

Úgy vagyunk az újságírással, mint a hivatásos zenészek: fellépünk naponta a „kőszínházban", elegáns ruhában a hűséges, bérletes közönségünk előtt, vagyis eljuttatjuk a postaládákba, árushelyekre nyomtatott napilapként a fizetős Új Szót. És mondhatjuk azt, hogy kiállunk a mélyen tisztelt publikum elé a korzón is, kicsit könnyedebben szórakoztatjuk, elgondolkodtatjuk a közönséget, érzelmeket kiváltva az erre járó tömegből. Ez az előadás pontosan olyan szenvedélyes, mint a kőszínházi fellépés, ugyanúgy sok munkával jár, mégis ingyenes. Ha tetszett, hálásan fogadjuk adományát, amit a jelképes hegedűtokba helyezhet. Eddigi felajánlásait is szívből köszönjük az új hangszerekhez, a zenekar bővítéséhez, a repertoár kiszélesítéséhez: az ujszo.com naprakész működtetéséhez.

Ha támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra. Köszönjük.

Támogatom
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk
Beindult az infláció az Európai Unióban

Gyorsított eljárásban tárgyalja a parlament az inflációs törvénycsomagot

f

AKO: Májusban a Hlas nyerné a parlamenti választásokat

autógyár

Háromnapos munkahetet vezetnek be egy autógyárban

sport a tv-ben

Kazahsztán–Szlovákia hokimeccs a tévében

seb k

Jobban gyógyul a szabadon hagyott seb

nuiftesr

Horoszkóp: Melyik gyógynövény illik a te csillagjegyedhez?

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.