Győr

Miért ilyen kevés a víz a Mosoni-Dunában?

Még szeptember 30-én jelezte az Észak-Dunántúli Vízügyi Igazgatóság, hogy a dunacsúnyi víztározó karbantartási munkálatai miatt várhatóan 4-6 napig jóval kevesebb víz érkezik a Mosoni-Dunán. Ennyi időre sem volt szükség, szinte másnap már megnyitották a csapokat Szlovákiában, de az kisvizes időszak és a medersüllyedés miatt Győrben nagyon alacsony most a folyó szintje.
author
Cséfalvay Attila

2021. október 15. 10:37

Alacsony mederteAlacsony mederteltség – Így néz ki jelenleg, kisvizes időszakban a Mosoni-Duna a győri belvárosi szakaszon.ltség – Így néz ki jelenleg, kisvizes időszakban a Mosoni-Duna a győri belvárosi szakaszon.
Alacsony mederteltség – Így néz ki jelenleg, kisvizes időszakban a Mosoni-Duna a győri belvárosi szakaszon. (Fotó: Cséfalvay Attila)

A Mosoni-Duna a Dunacsúny feletti, szlovák oldali tározótérből szabályozott módon kapja vízellátását, az év nagy részében másodpercenként 20-40 köbméter közötti vízhozam-tartományban.

A szlovák oldali műtárgyakban szeptember végén előzetesen bejelentett karbantartási munkákat végeztek a szakemberek, emiatt a tározóteret leürítették, s a mentett oldali vízpótlórendszerbe sem lehetett megfelelő vízmennyiséget bevezetni. A regionális vízügyi igazgatóság I. fokú vízminőségi kárelhárítási fokozatot rendelt el a térségben.

Gönyűi létesítmény – A torkolati műtárgy már 90 százalékban elkészült, mely megtartja majd a vizet Győrnek. (Fotó: Cséfalvay Attila)

A folyó és a hozzá kapcsolódó vízrendszer megfigyelése folyamatos volt, a vízügyesek a szükséges vízkormányzási feladatokat végezték, az esetlegesen szükségessé váló beavatkozásokra felkészültek. „A vízrendszeren várhatóan 4-6 nap múlva lesznek átlagos vízállapotok, addig alacsony mederteltséget lehet érzékelni” – közölték szeptember 30-án. A Mosoni-Duna felé történő vízhozamátadás jóval kevesebb lett szokásosnál, mértéke elmaradt az előzetesen bejelentett 20 köbméternyi mennyiségtől. Információink szerint szinte nulla volt a betáplált vízmennyiség, így a talajvízre támaszkodhatott a folyó. Ez nagy gondot jelenthetett volna, de a bejelentés után másnap megnyitották a csapokat.

A folyó szintje azonban még október 13-án sem lett magasabb a megyeszékhelyen, Győrnél a medersüllyedés miatt különösen alacsonynak látszik a vízállás. Ez azonban a kisvizes időszak és a medersüllyedés következménye. „A vízbetáplálás a szlovák tározótérből az üzemrend szerint működik” – mondta az Új Szó kérdésére Németh József regionális vízügyi igazgató. A Duna a medersüllyedés miatt azonban a folyó alsó szakaszáról, így Győrből is kiszívja a vizet, ez kis- és középvizes időszakban nagyon alacsony vízszinteket okoz a folyók városában. Remélhetőleg már nem sokáig. Gönyűnél átépítik a két folyó találkozását, a már 90 százalékban kész torkolati műtárgyat jövő tavasszal adják át. A közel 30 milliárd forintból épülő létesítmény – melyben hajózsilip és árvízkapu is épül – megtartja majd a vizet Győrnek.

Támogassa az ujszo.com -ot

Úgy vagyunk az újságírással, mint a hivatásos zenészek: fellépünk naponta a „kőszínházban", elegáns ruhában a hűséges, bérletes közönségünk előtt, vagyis eljuttatjuk a postaládákba, árushelyekre nyomtatott napilapként a fizetős Új Szót. És mondhatjuk azt, hogy kiállunk a mélyen tisztelt publikum elé a korzón is, kicsit könnyedebben szórakoztatjuk, elgondolkodtatjuk a közönséget, érzelmeket kiváltva az erre járó tömegből. Ez az előadás pontosan olyan szenvedélyes, mint a kőszínházi fellépés, ugyanúgy sok munkával jár, mégis ingyenes. Ha tetszett, hálásan fogadjuk adományát, amit a jelképes hegedűtokba helyezhet. Eddigi felajánlásait is szívből köszönjük az új hangszerekhez, a zenekar bővítéséhez, a repertoár kiszélesítéséhez: az ujszo.com naprakész működtetéséhez.

Ha támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra. Köszönjük.

Támogatom
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk
A tömeges felmondás a magyarlakta régiókban lévő kórházakat is érinti, az érsekújvári intézményben például 50 egészségügyi dolgozó jelentette be a távozását

Távozó orvosok a déli régiókban

čaputová k

A szankciók kérdésében továbbra sincs közös szlovák–magyar álláspont

f

Már jó ideje esős, borús az idő… Mikor süthet ki újra a nap?

von der leyen k

Fehér port tartalmazó boríték miatt kiürítették Ursula von der Leyen lakosztályát

új szó

Miről ír a szombati Új Szó?

d

KVÍZ: Frakk, Bogáncs... Ismered a híres filmes kutyákat?

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.