Győr

Miért ilyen kevés a víz a Mosoni-Dunában?

Még szeptember 30-én jelezte az Észak-Dunántúli Vízügyi Igazgatóság, hogy a dunacsúnyi víztározó karbantartási munkálatai miatt várhatóan 4-6 napig jóval kevesebb víz érkezik a Mosoni-Dunán. Ennyi időre sem volt szükség, szinte másnap már megnyitották a csapokat Szlovákiában, de az kisvizes időszak és a medersüllyedés miatt Győrben nagyon alacsony most a folyó szintje.
Cséfalvay Attila

2021. október 15. 10:37

Alacsony mederteAlacsony mederteltség – Így néz ki jelenleg, kisvizes időszakban a Mosoni-Duna a győri belvárosi szakaszon.ltség – Így néz ki jelenleg, kisvizes időszakban a Mosoni-Duna a győri belvárosi szakaszon.
Alacsony mederteltség – Így néz ki jelenleg, kisvizes időszakban a Mosoni-Duna a győri belvárosi szakaszon. (Fotó: Cséfalvay Attila)

A Mosoni-Duna a Dunacsúny feletti, szlovák oldali tározótérből szabályozott módon kapja vízellátását, az év nagy részében másodpercenként 20-40 köbméter közötti vízhozam-tartományban.

A szlovák oldali műtárgyakban szeptember végén előzetesen bejelentett karbantartási munkákat végeztek a szakemberek, emiatt a tározóteret leürítették, s a mentett oldali vízpótlórendszerbe sem lehetett megfelelő vízmennyiséget bevezetni. A regionális vízügyi igazgatóság I. fokú vízminőségi kárelhárítási fokozatot rendelt el a térségben.

Gönyűi létesítmény – A torkolati műtárgy már 90 százalékban elkészült, mely megtartja majd a vizet Győrnek. (Fotó: Cséfalvay Attila)

A folyó és a hozzá kapcsolódó vízrendszer megfigyelése folyamatos volt, a vízügyesek a szükséges vízkormányzási feladatokat végezték, az esetlegesen szükségessé váló beavatkozásokra felkészültek. „A vízrendszeren várhatóan 4-6 nap múlva lesznek átlagos vízállapotok, addig alacsony mederteltséget lehet érzékelni” – közölték szeptember 30-án. A Mosoni-Duna felé történő vízhozamátadás jóval kevesebb lett szokásosnál, mértéke elmaradt az előzetesen bejelentett 20 köbméternyi mennyiségtől. Információink szerint szinte nulla volt a betáplált vízmennyiség, így a talajvízre támaszkodhatott a folyó. Ez nagy gondot jelenthetett volna, de a bejelentés után másnap megnyitották a csapokat.

A folyó szintje azonban még október 13-án sem lett magasabb a megyeszékhelyen, Győrnél a medersüllyedés miatt különösen alacsonynak látszik a vízállás. Ez azonban a kisvizes időszak és a medersüllyedés következménye. „A vízbetáplálás a szlovák tározótérből az üzemrend szerint működik” – mondta az Új Szó kérdésére Németh József regionális vízügyi igazgató. A Duna a medersüllyedés miatt azonban a folyó alsó szakaszáról, így Győrből is kiszívja a vizet, ez kis- és középvizes időszakban nagyon alacsony vízszinteket okoz a folyók városában. Remélhetőleg már nem sokáig. Gönyűnél átépítik a két folyó találkozását, a már 90 százalékban kész torkolati műtárgyat jövő tavasszal adják át. A közel 30 milliárd forintból épülő létesítmény – melyben hajózsilip és árvízkapu is épül – megtartja majd a vizet Győrnek.

Támogassa az ujszo.com -ot

Úgy vagyunk az újságírással, mint a hivatásos zenészek: fellépünk naponta a „kőszínházban", elegáns ruhában a hűséges, bérletes közönségünk előtt, vagyis eljuttatjuk a postaládákba, árushelyekre nyomtatott napilapként a fizetős Új Szót. És mondhatjuk azt, hogy kiállunk a mélyen tisztelt publikum elé a korzón is, kicsit könnyedebben szórakoztatjuk, elgondolkodtatjuk a közönséget, érzelmeket kiváltva az erre járó tömegből. Ez az előadás pontosan olyan szenvedélyes, mint a kőszínházi fellépés, ugyanúgy sok munkával jár, mégis ingyenes. Ha tetszett, hálásan fogadjuk adományát, amit a jelképes hegedűtokba helyezhet. Eddigi felajánlásait is szívből köszönjük az új hangszerekhez, a zenekar bővítéséhez, a repertoár kiszélesítéséhez: az ujszo.com naprakész működtetéséhez.

Ha támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra. Köszönjük.

Támogatom
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk
Edvard Beneš TASR/AP

„A Beneš-dekrétumok alkalmazása nem sokban különbözik attól, mintha ma a zsidó-törvényeket alkalmaznák”

Mekkora az adó összege, és hogyan kell befizetni?

Mekkora az adó összege, és hogyan kell befizetni?

Emlékművet állítanak Pozsonyban Ján Kuciaknak és Martina Kušnírovának
Frissítve

Emlékművet állítanak Pozsonyban Ján Kuciaknak és Martina Kušnírovának

Bankrablót keres a pozsonyi rendőrség

Munkát ígértek, prostitúcióra kényszerítettek két 20 éves nőt

Vlagyimir Putyin

Putyin: Amerika és a NATO figyelmen kívül hagyta Moszkva alapvető aggályait

Baleset

Az utolsó utáni pillanatban próbált besorolni, nem sikerült (VIDEÓ)

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.