Győr

Kattintás a Régi Győrre: gyászhuszárok a riválisok csatájában

Győr | Nézzük csak meg ezt az épületet, ahol a ’30-as években az Arrabona-temetkezés székelt! Nem ismerjük? Dehogyisnem. Akkor nézzük meg újra! A mai Generációk Háza ez az Aradi vértanúk útján. Felidézzük a kort, amelyben nem múlt el nap, hogy ne marta volna egymást az a néhány helyi temetkezés.
Laczó Balázs

2021. november 25. 09:57

retró
Egy győri gyászszertartás, amit az Arrabona végzett el a harmincas években. A kép tulajdonosa Békefi Péter

A közelmúlt harca csupán újraéledt a rendszerváltás idején, valójában egyidős a temetkezéssel. Alighogy létrejött 1882-ben Győrben az Arrabona „az „első dísztemetkezési vállalat”, már osztogatták is egymásnak pofonokat az Őrangyallal, amely szintén „elsőnek” titulálta magát. Később a Kegyelet is beszállt a ringbe, s egészen addig ütötték egymást, amíg 1922-ben létre nem jött a Jószív, „a nagy testvér”, amely aztán a közös ellenséggé vált. 

Ennek okaiba most nem megyünk bele, elég belegondolni abba, hogy gazdasági válság tombolt 1929-től, és ha az asztalos nem készíthetett koporsót, az nem készíthetett semmit. Mindenki a túlélésért küzdött. A közös emlékezet egy brutális hirdetést is őriz, bár mi a régi újságokban nem találtuk a nyomát: „Arrabona koporsóban öröm a halál.” 

A Jószivet végül majdnem le is győzték, de nem sokkal korábban az Arrabonának is tyúkszemére léptek párszor. Amikor 1928-ban átköltözött Széchenyi téri irodájából a képen látható Deák u. 23.-ba, egy új temetkezés vette ki a helyét, és a következő pofátlanságot jelentette meg hirdetésében: 

„A Megváltó új temetkezési vállalat üzemét a Széchenyi tér 1. szám alá helyezte át, ahol 46 év óta állandóan hasonló vállalat volt és az üzlet ma is fennáll saját vezetésem alatt.” Ebből per lett, s a bíróság szerint is az volt a vállalkozó célja, hogy az Arrabona közönségét elvonja és megtévesztő kifejezésével azt sugallja, mintha az ott 1882. óta működő üzletet vezetné. A törvényszék „szédelgő feldicsérés” címén elítélte, a Győri ítélőtábla felmentette a vállalkozót, de a Kúria ezt hatályon kívül helyezte és a bűnügyi költség megfizetésére kötelezte. (Büntető Jog Tára, 1930.10. sz. dec. 1.) 

Ez még semmi. Négy évvel később Birkmayer Imre, az Arrabona tulajdonosa azért vádolt meg tisztességtelen versennyel egy riválist, mert az fizetett embereivel figyeltette a megye pontjait, ahol lehetséges „ügyfelet” remélt. Nem is cáfolta ezt a cég, csak annyit mondott, hogy minden üzlet ügynökkel dolgozik. Ezek a „gyászhuszárok” kimentek például a vasútállomásra, ott várták a vidékieket, s ha valaki feketét viselt, vagy kisírt szemmel bolyongott, arra rátapadtak és kifaggatták. Ha valóban gyászolónak bizonyult, elvezették a perbe fogott vállalkozó üzletéhez, de ugyanezt tették a kórháznál, ahol zokogva távozó hozzátartozókat szólítottak le. Végül „blokád alá vették a Deák u. 23-at, s ha valaki az Arrabona potenciális ügyfelének tűnt, azt szépen elhalászták.  

A Kúria kötelezte az alperest a tisztességtelen verseny abbahagyására (Pesti Napló, 1932. júl. 24.). 

Régi Győr
Ma már alig lehet ráismeri az Aradi vértanúk útjai épületre, ahol a győri Generációk Háza működik. Tulajdonos: Komondi Miklós. - Régi Győr 
Támogassa az ujszo.com -ot

Úgy vagyunk az újságírással, mint a hivatásos zenészek: fellépünk naponta a „kőszínházban", elegáns ruhában a hűséges, bérletes közönségünk előtt, vagyis eljuttatjuk a postaládákba, árushelyekre nyomtatott napilapként a fizetős Új Szót. És mondhatjuk azt, hogy kiállunk a mélyen tisztelt publikum elé a korzón is, kicsit könnyedebben szórakoztatjuk, elgondolkodtatjuk a közönséget, érzelmeket kiváltva az erre járó tömegből. Ez az előadás pontosan olyan szenvedélyes, mint a kőszínházi fellépés, ugyanúgy sok munkával jár, mégis ingyenes. Ha tetszett, hálásan fogadjuk adományát, amit a jelképes hegedűtokba helyezhet. Eddigi felajánlásait is szívből köszönjük az új hangszerekhez, a zenekar bővítéséhez, a repertoár kiszélesítéséhez: az ujszo.com naprakész működtetéséhez.

Ha támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra. Köszönjük.

Támogatom
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk
korm

A kormányban már alig, de a polgármesterekben még bízunk

bevásárlás

Az idei karácsony lenullázhatja a számlánkat

A 2. pillérből is intézhető özvegyi és árvasági nyugdíj

A 2. pillérből is intézhető özvegyi és árvasági nyugdíj

Megérkezett az első hó, így fest a téli Dunaszerdahely

Megérkezett az első hó, nézze, hogy fest a téli Dunaszerdahely

Kassa

A kijárási tilalom ellenére nagyobb a kassaiak mozgástere

gdffd

A patológus megkérdezte az elhunytak családtagjait, miért nem oltakoztak: Hatféle választ kapott!

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.