Győr

Kattintás a Régi Győrre: Bőven van hely a vízibuszon (GALÉRIA)

Győr | „Miért lógjunk a villamoson, ha bőven van hely a vízibuszon” - énekelte Rátonyi Róbert. Az 1961. május elsején indult „Rába” vízibuszt azonnal megszerették a győriek, nem telt el három hónap, a Vénekig tartó sétautak után jött Gönyű, ahol halvacsora várt. A réges-régi vízibuszt, a győri víziéletet sokan visszasírják, ez kiderül a Régi Győr bejegyzéséből is. Sokan szívesen felszállnának - életükben először vagy 60 év után újra – erre a „buszra”.
author
Laczó Balázs

2022. január 26. 14:10

retró
„Amikor még működött a kikötő” - közölte a Régi Győr Will József fotóját, amit Matis Józseftől kapott. Néhai Németh Antal bejegyzése szerint ez is a Rába hajó, amin valaha „inaskodott”. 

Az első alkalmi kiránduló csapat egy szakszervezet volt 120 utassal, ők indultak le a 26 méteres hajón. Este hétkor szálltak fel a Dunakapu tér alatt, a hajón büfé és szakszervezeti zenekar várta őket. A felkelő Hold fényénél kikötöttek, kis séta vezetett a parttól a Földművesszövetkezet 2. számú vendéglője felé, majd éjjel egykor értek vissza Győrbe, még oldottabb hangulatban (Kisalföld, 1961. júl. 25.).  

Három hét múlva már Esztergomba indult a „Rába”. A győriek a révfalusi hídról csodáltak a vízibusz keresztelőjét, „Tomajnak” hívták ugyanis korábban „Rábát”, a 150 fős gyors járatú hajót, amely addig a Gellért tér és Újpest között szolgált.  

Hat hajós jött vele Pestről, de közülük négyen győriek és ketten gönyűiek voltak, köztük Ottó Lajos, a kapitány, Banga György, a hajóvezető és Ferenczi Gábor kormányos. Már ekkor megvolt a menetrend: munkanapokon délután háromkor, ötkor és este hétkor lehetett lehajózni a Dunáig, hétvégén pedig délelőtt tízkor is indult járat. Két hónappal később közbeiktatták Vének felé Győrszentiván közkedvelt strandját is. 

Néhai Németh Antal, a győri modellező szakkör kedvelt vezetője és a hajózás szerelmese mesélte ezelőtt öt évvel: egy héten háromszor voltak távolabbi utak, elhajóztak az esztergomi bazilikához, a vendégek kiszálltak, ők pedig még felmentek a Duna-ágba, az uszodáig.  „Ottó Lajos mindent megpróbált kihozni a győri vízi életből, Révfalutól felhajózott a Szúnyog-szigetig is, át a fahíd alatt, a sziget akkor kezdett élénkülni. De az iszap miatt úti célnak nem vált be - mondta a Kisalföld K2 hetilapjában (2017. ápr. 29.). (Az említett fahíd egyébként  az 1965-ben lezárt, majd elbontott gyaloghíd volt a „Kis Böske” és a mai Jedlik-híd helyén.) 

A „Rába” avatása a május elsejei ünnepséghez kötődött, április végén, lampionokkal vonult fel a folyón. A vízibuszt egyébként a 11 éve elhunyt Ottó Lajos hozta Győrbe, ő ugyanis gönyűi volt és emlékezett rá, hogy a háború előtt rendszeresen járt hajó Gönyű és Győr között. Kijárta a főnökeinél a Mahartnál, hogy Győrbe hozhassa a hajót, aztán az IBUSZ-szal szervezték a kirándulásokat, a tanács stéget adott és bódét a Dunakapu téri kikötőnél. 

A vízibusz még egy szezont töltött itt, utána sokáig nosztalgia tárgya volt, ma pedig már többen emlékeznek a nyolcvanas évek „Győrére” is vagy a szintén Moszkva típusú „Gönyűre”, amivel Vénekig hajóztak. Ezek - ha nem is a mi partjainknál siklanak - még ma is aktívak.   

De most figyeljenek! Első vízibuszunk is jól van, köszöni szépen. Megtaláljuk a Hajóregiszterben az 1957-es gyártású „Rábát”, amit 1991-ben átépítettek. A kilencvenes években „Szentes”, majd „Briganti” lett és 2008-tól a gemenci rezervátumban úszott a vízen, gyermeknapi programok központi elemeként. A „Gemenc” tehát nem más, mint a mi kedves „Rábánk”, amely tavaly  a szlovákiai Lumix Trade S.R.O tulajdonába került.

A témáról a Régi Győrön is olvashatnak. 

Galéria
A Hajóregiszter szerint a kép 1961-ben készült a győri vízibuszról. A Rába két óránként indulhatott Vénekig, de mentek vele Gönyűre, Esztergomba és Visegrádra is. Fotó: Régi Győr
Egy 1962-es kép a Vácon gyártott győri vízibuszról. A hajót 1991-ben átépítették, 2008-tól Gemenc néven szolgálja a rezervátumot.
Sétahajó a Rábán 1932-ben. Kozma Endre tulajdona.
A Dunaföldvár gőzös indulása a Dunakapu térről 1958 augusztusában. A képet Baranyó Katalin adományozta a Régi Győrnek.
+3
Támogassa az ujszo.com -ot

Úgy vagyunk az újságírással, mint a hivatásos zenészek: fellépünk naponta a „kőszínházban", elegáns ruhában a hűséges, bérletes közönségünk előtt, vagyis eljuttatjuk a postaládákba, árushelyekre nyomtatott napilapként a fizetős Új Szót. És mondhatjuk azt, hogy kiállunk a mélyen tisztelt publikum elé a korzón is, kicsit könnyedebben szórakoztatjuk, elgondolkodtatjuk a közönséget, érzelmeket kiváltva az erre járó tömegből. Ez az előadás pontosan olyan szenvedélyes, mint a kőszínházi fellépés, ugyanúgy sok munkával jár, mégis ingyenes. Ha tetszett, hálásan fogadjuk adományát, amit a jelképes hegedűtokba helyezhet. Eddigi felajánlásait is szívből köszönjük az új hangszerekhez, a zenekar bővítéséhez, a repertoár kiszélesítéséhez: az ujszo.com naprakész működtetéséhez.

Ha támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra. Köszönjük.

Támogatom
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk
Hodossy Gyula

Ma senki nem lehet kívülálló

majomhimlő

Eddig tizenegy országban észleltek majomhimlős megbetegedéseket

medve

Kétszáz kilós medvét gázolt a villamos

Tragédia – Áthajtott a szemközti sávba, halálra gázolt egy biciklist

Tragédia – Áthajtott a szemközti sávba, halálra gázolt egy biciklist

Zelenszkij

Zelenszkij hálás Joe Bidennek, amiért fegyverekkel támogatja Ukrajnát

ukrán válság k

Moszkva fontolóra veszi ukrán foglyok cseréjét egy Putyin-közeli oligarchára

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.