Győr

Kattintás a Régi Győrre: Amikor keringőre korcsolyázott a város a Rába partján

Győr | Felnőtt már az a korosztály, amelyik soha nem korcsolyázott a Rába-parton, a tűzoltóság mellett. De a téli sport Győrben hosszabb időn keresztül jelentett egyet ezzel a területtel, mint az azóta épült pályák bármelyikével: nemzedékeket köt össze, amint látjuk a Régi Győr oldalán megjelent fotókon is.
Laczó Balázs

2022. január 5. 14:54

retró
A Rába-parti rakodójához vezető sínpár és a korcsolyapálya 1936 körül. A képet Felső Ilona küldte 2012-ben a Régi Győrnek.

A kiskúti műjégpálya 1984-es megépítéséig a győriek a Rába-parton korcsolyáztak, ami a most a kutyák és a kutyasétáltatók kedvelt birodalma. A műjégpálya első évében a kettő egyszerre működött, s akkoriban még kijártak páran abból a korosztályból is, amelyik nem R-Go-ra és nem is Boney M-re, hanem ég Strauss keringőire köröztek a vízzel felöntött pályán. A nyekergő verklit aztán felváltotta a magnetofon.  

A Dunántúli Hírlap 1934. november 4-én beszámolt a nyitásról: a Győri Korcsolyázó Egylet vezetőségének köszönhetően egy 12.360 négyzetméteres területet adnak át: a vidék legnagyobb és legmodernebb jégpályájaként. Nem volt új, mivel a győriek már az előző teleken is itt korcsolyáztak, de addig a jégpálya harminc méterre volt a pavilontól, korcsolyákkal kellett odacsoszogni. A megújult, kibővített épületekkel felszerelt terepet tizenkét nagy ívlámpa világította meg, a vízellátást a Rábából biztosították. Magas vízállás esetén zsilippel, alacsony vízállás esetén pedig szivattyúzás segítségével.  

A pálya igazgató-gondnoka a harmincas évékben Erdélyi Ernő tűzoltóparancsnok volt, sok idős ember a pályáról ismerte őt. Állhatatosan menedzselte a téli sportot, akárcsak a Győri Korcsolyázó Egylet elnöke, Hanny Tódorné.  A napi belépő egy pengőbe került, a kísérőké pedig húsz fillérbe, de az ő dolguk csak a felügyelet volt, mert a korcsolya felcsavarozásának nehézkes műveletét a pálya alkalmazottja, Bálint bácsi végezte.  

retró
A korcsolyapálya 1938 telén. Fotó: Thomann Lajos/ Régi Győr. 

A közös emlékezet szerint a pálya közepén, egy körben a műkorcsolyázók gyakoroltak, a szélen pedig csúszkáltak, futkároztak az emberek a megszabott körpályán. A gyerekeket egy bácsi oktatta - Décsinek hívták, s egy csúszótalpas karosszékben ült, tőle tanult a nagy- és dédszülők generációja bógnizni, koszorúzni, táncolni is.  

De a győri korcsolyapályák legismertebb embere Mándi Béla volt (1926-2009), főleg Kiskúton, az új pályán. Az öregcserkész mindenkit megszédített korcsolyatudományával, s kevesen tudták a kis termetű - parkolóőrként is szolgált - Béla bácsiról, hogy csak 1974-ben ment ki először a győri jégpályára, 48 évesen. Már 55 éves volt, amikor elkezdte a figurákat, s erről a szerzőnek azt mesélte korábban: elvesztette az egyensúlyát és ahelyett, hogy felbukott volna, pördült egyet. Később tudta meg, hogy piruettet csinált.  

retró
És 1961-ben. Kép: Stepanovic Erzsébet/ Régi Győr. 
Támogassa az ujszo.com -ot

Úgy vagyunk az újságírással, mint a hivatásos zenészek: fellépünk naponta a „kőszínházban", elegáns ruhában a hűséges, bérletes közönségünk előtt, vagyis eljuttatjuk a postaládákba, árushelyekre nyomtatott napilapként a fizetős Új Szót. És mondhatjuk azt, hogy kiállunk a mélyen tisztelt publikum elé a korzón is, kicsit könnyedebben szórakoztatjuk, elgondolkodtatjuk a közönséget, érzelmeket kiváltva az erre járó tömegből. Ez az előadás pontosan olyan szenvedélyes, mint a kőszínházi fellépés, ugyanúgy sok munkával jár, mégis ingyenes. Ha tetszett, hálásan fogadjuk adományát, amit a jelképes hegedűtokba helyezhet. Eddigi felajánlásait is szívből köszönjük az új hangszerekhez, a zenekar bővítéséhez, a repertoár kiszélesítéséhez: az ujszo.com naprakész működtetéséhez.

Ha támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra. Köszönjük.

Támogatom
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk
Edvard Beneš TASR/AP

„A Beneš-dekrétumok alkalmazása nem sokban különbözik attól, mintha ma a zsidó-törvényeket alkalmaznák”

Mekkora az adó összege, és hogyan kell befizetni?

Mekkora az adó összege, és hogyan kell befizetni?

Emlékművet állítanak Pozsonyban Ján Kuciaknak és Martina Kušnírovának
Frissítve

Emlékművet állítanak Pozsonyban Ján Kuciaknak és Martina Kušnírovának

kisbaba k

Egyhónapos csecsemőt kezelnek koronavírussal a nagyszombati kórházban

Volodimir Zelenszkij

Zelenszkij szerint nem feszültebb az ukrán-orosz helyzet most, mint egy éve volt

Baleset

Az utolsó utáni pillanatban próbált besorolni, nem sikerült (VIDEÓ)

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.