Így fest most a nyomozók szerint az énekes Fekete Dávid bűnlajstroma

Fekete Dávid bűnlajstorma
Győr |

Már nem 11 bűnesettel gyanúsítják Fekete Dávidot, a pontok száma nyár óta megkétszereződött, a megállapított elkövetési érték pedig 109 millióról több mint 350 milliósra dagadt. Számba vettük, pontosan mivel gyanúsítják jelen pillanatban az énekest, erről a megyei főügyészségtől, dr. Gál Katalin szóvivőtől kaptunk tájékoztatást, aki természetesen „gyanúsítottként” nevesíti a közismert megasztárost.

Fekete Dávid énekes múlt pénteki letartóztatásának ülése majdnem három órán át tartott, de nem a kérdés eldöntése okozott a szokásosnál háromszor nagyobb kihívást a Győri Járásbíróságnak. A gyanúsítási pontok mennyisége „több emberre is elég volna”.

Ami most itt szerepel, az jogi értelemben még nem vád és még kevésbé tény, a nyomozóhatóság eddig megállapításait vettük sorba. 

 1. Az autókereskedés vezetője 2019 januárjában bizományba vett át egy kocsit, s 20 milliós vételárban egyezett meg az eladóval. A rábízott autót sajátjaként kezelte és egy harmadik személynek adta tartozása fejében. Ehhez „bianco” adásvételi szerződést töltött ki a lóvá tett tulajdonos nevére. Azóta 6 millió forintot kifizetett, de 14 millió forinttal még nem számolt el.
 2. Szinte ugyanez történt 2018 decemberében - ahogy többször is -, bizományba vett át egy teherautót, 1,1 millióért vállalta az eladását, de „bianco” szerződés kötött a sértett nevében, és saját tartozását törlesztette vele valakinek. A pénzt hónapokkal később megfizette.
 3. Tartozása tornyosult, 2019 tavaszán egy belga honosságú autóval törlesztett, amit egy hölgy bízott a gondjaira, nem pont ezzel a céllal. Az általa átadott 11.500 euró - vagyis több mint 3.6 millió forint - felhasználásával helyezték el a győri telephelyen, a járművet az énekes eltulajdonította.
 4. Az eddig feltárt legtöbb eset 2018-ban történt. Például lízingszerződést kötött egy bankkal két autó finanszírozására, a lízingdíj az egyiknél mintegy 2.8 Ft volt, a másiknál 4.5 millió. Ő nem fizetett, a bank felmondta a szerződést, s követelte a kocsikat, de hiába. Több mint 7 millióval ma is tartozik nekik.
 5. Ekkoriban történt a híressé vált 55 milliós kárt okozó eset is, amikor egy győri hölgytől - valami telekvásárlásban rejlő lehetőséggel kecsegtetve őt - háromszor is hitelt kapott. A pénzt azóta sem törlesztette, nyilván eleve nem is tudta volna.
 6. Közben bizományba vett át 2018 őszén egy autót, nem tudni, pontosan hogy tulajdonította el a járművet, de az 5,9 milliós kár nem térült meg.
 7. Ugyanezen az őszön 17 milliót kért kölcsön egy győri székhelyű cég képviselőjétől, s megígérte, hogy 1 hónapon belül visszafizeti. Ehelyett viszont újra kért tőle egy külföldi gépjármű-flotta megvásárlására hivatkozva - további 7.8 forintos összeget euróban. Aztán még 20 millió forintot egy jó üzlethez, hogy végre mindent megtéríthessen. A sértett utalt és hoppon maradt, a kár 44,8 milliós.
 8. Viszont ugyanennek az áldozatának kocsit ajánlott megvételre az őszön 6 és fél millióért. A sértett képviselője a járművet megvásárolta, rövid időre birtokba is vette. Néhány hét elteltével azonban a gyanúsított – engedéllyel – magával vitte a gépkocsit azzal, hogy talált rá vevőt. Azóta sem adta vissza, természetesen a pénzt sem.
 9. Sűrű volt ez az ősz, Dávid egy soproni férfitól is kölcsön kért egy gépkocsi-flotta megvásárlásához, majdnem 7.8 millió forintot. Nem fizetett, de helyette újabb üzlettel kecsegtetve emberét, még kiénekelt belőle 10,8 milliót. Máig is tartozik 18,6 millió forinttal.
 10. Ugyanezt csinálta egy győri férfivel is: 8 részletben majdnem 25 milliót kért, de ebből - mindenképpen jegyezzük fel - 14.5 milliónyi összeget visszatörlesztett. A kár így is több mint 10 milliós.
 11. Az egyik legfőbb károsulttól - egy győri férfitől - két és fél éven át kéregetett befektetésekre és kocsivásárlásra, egyéb ürügyekre hivatkozva - összesen 43 millió forintot. Majd 2020 végén további 1.8 és 1,6 milliót, végül a mérleg: visszafizetett 1,350.000 forintot, a kár pedig 45,1 milliós. Ezt még 3 millióval megtoldotta az illető kárára.
 12. Bizományosi minőségét sem adta fel: 2019 szilveszterén két autót vett be, majd februárban ugyanettől a férfitől egy teherautót is, s kapott 2 és fél milliót, hogy további autókat vegyen eladási céllal. Aztán nem lett belőle se autó, se pénz, csak a kár, mégpedig 10,5 millió forintos.
 13.  Egy hölggyel megállapodott abban, hogy behoz külföldről és forgalomba helyeztet egy kocsit, az 1 milliós vételárelőleget a hölgy a gyanúsított édesanyjának számlájára utalta. Csakhogy Dávid nem hozott be kocsit, az előleget pedig megtartotta.
 14. Aztán 2020 decemberében egy férfinek megígérte, hogy vásárlási céllal felkutat egy 1.5 millió értékű autót, eladott neki egyet 650 ezerért, de műszaki problémák adódtak vele. Dávid elvitte a járgányt azzal, hogy majd beszámítja egy újabb kocsiba, s biztosítékként hozott is a férfinek egy drágábbat. Majd szólt, hogy a kocsit másfél millióért el tudja passzolni, kiszedett a sértettből félmillió különbözetet, s - ez az igazi szemtelenség - kölcsönbe még 50 ezret, hogy alkatrészt vehessen. Az autóról azonban az adásvételi megkötésének másnapján kiderült, hogy szintén műszaki bajok vannak vele, a sértett elvitette az autót, de a másfél milliót nem látta viszont.
 15. Ezen a májuson egy sérült, de működőképes teherautót is átvett azzal, hogy megjavíttatja, alkatrészt is kapott hozzá, de inkább eladta a kocsit. A kár 1,2 milliós és nem térült meg.
 16. Híressé vált tettei közül a festményügy is: 2020 őszén bizományba vett át egy eredeti, 6 millió forintot érő Vaszary János képet egy budapesti kereskedőtől, s ígéretet tett a 16. századi belga festő, Hendrik van Balen 7 és fél milliós tájképének továbbadására is. Nem adta vissza őket és vételár sem lett belőle, de a jogos tulajdonostól tudjuk, hogy a rendőrség lefoglalta és azóta visszakerült hozzá a két alkotás.
 17. A cégének hitelszerződése volt 22 és millió forintról, kérte a futamidő növelését azzal, hogy 34 milliós új szerződést kötött a tartozás visszafizetése és az átmeneti pénzzavar rendezése érdekében. Megegyeztek, felvett 10 milliót a keretből és szépen eladta a céget. 
 18. Már 2021 telén, a botrány kirobbanása előtt járunk: februárban átvett egy eladásra váró tehergépkocsit, aminek nyoma veszett s az 1,6 millió forintot sem adta vissza.
 19. Januárban pedig 1.050.000 forintot kért egy győri férfitől, a határidő lejárta előtt 1,4 milliót csalt ki belőle, vissza nem fizette.
 20. Egy másik bizományos ügyben 23 milliós árral ültette fel a kocsi tulajdonosát, akitől még 6,5 milliós értékben vett át további autókat. A kár nem térült meg. A dolog pikantériája, hogy ez a gyanú szerint 2021 júniusában történt, amikor már börtönben ült.
 21. Az adósságspirálban vergődve a legnagyobb kárt egy banknak okozta 2020-ban. Hozzátartozója nevére vett egy céget januárban, mert sajátjára - hitelképtelensége miatt - nem irathatta. Nem sokkal később a cég 73 milliós kölcsönt vett fel, s a pénzből az énekes 71 milliót adogatott oda az őt szorongató károsultaknak. Az átutalásokat ő is intézte, rokonát nem tájékoztatta a részletekről.
 22. Az erkölcsileg legsúlyosabban elítélendő tette a gyanú szerint pedig az volt, amikor adósságokban vergődő cégét 30 ezer forintért átruházta egy rákos betegre, pontosan tudva, az illető végstádiumban van, így bizonyosan nem működtetheti a kereskedést. Azóta a férfi meg is halt.

Itt tart most a lajstrom, az elkövetési érték e szerint 356 millió forintra rúg. Fekete Dávid letartóztatásáról január 6-án fognak újabb döntést hozni.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?