Győr

Bevásárlóroham Szlovákiából: Ez a vonat elment?

Győr | Két héttel ezelőtt, amikor Szlovákiában a lockdown elkezdődött, megrohanták a határmenti Árkádot a felvidéki magyarok és a szlovákiai vásárlók. Igaz, aznap „Black Friday”-akció volt, de a magyar kereskedők abban reménykedtek, ez a helyzet állandósulni fog, s ha a szomszédban elrendelt lezárás esetleg karácsonyig kitart, akkor nekik idén nagyon jó forgalmuk lesz. Holnap újra nyit Szlovákia; megkérdeztük, bejöttek-e a számításaik?
author
Sudár Ágnes

2021. december 9. 16:26

adventi vásár
Két hét még van a karácsony előtti vásárlási időszakból, bármi lehet. Fotó: Sudár Ágnes 

A csütörtöki havazás nyilván nem hozta meg a kedvet egy jó kis kirándulásra, de azért így is voltak a győri Árkádban galántai, komáromi rendszámú autók kora délután. Nem annyi, mint legutóbb, de egy átlagos csütörtök délutánnál szerintünk többen lehettek. Minden huszadik autó szlovák rendszámú volt. A bevásárlóközpont földszinti és első emeleti parkolója gyakorlatilag megtelt, a második emeleten is sok autó állt, de hely azért akadt. Majdnem olyan látvány fogadott tehát, mint két hete – igaz, akkor nem a hó, hanem az eső ömlött.  

„Nem mondanám, hogy beváltak a számításaink. Inkább ellenkezőleg. Most kisebb a forgalmunk, mint egy átlagos karácsonyi időszakban. Érdeklődő valóban sok volt, s a legtöbben Szlovákiából érkeztek, így úgy tűnt, roham van. De ők csak megnézték a pultot – ahogy másét is -, s mentek tovább”- ezt annak a pólófestő kisboltnak a két munkatársa mondja, aki legutóbb is megszólalt riportunkban. Akkor azt gondolták, karácsony környékén a vevőkörüknek a fele olyan vásárló lesz, aki Szlovákiából érkezik. „Óvatosabb most mindenki a pénzével” – mondja a kis hely tulajdonosa, s ez igaz szerinte a magyarokra és a szlovákokra is. „Érhető, a járványhelyzet most mindkét országban úgy alakul, hogy senki ne kockáztat. Mi meg ezt érezzük a bőrünkön.” 

A hó takarásában is látni, hogy jönnek azért most is Szlovákiából vásárolni. Fotó: Sudár Ágnes 

Az elégedett kereskedő olyan, mint a fehér holló, nem igen lehet ilyennel találkozni – sem most, sem máskor - , de  ezt, amit a pólós bolt eladója mondott, említette más is. Pusztán panasznál tehát biztosan többről van szó. A Sparral szemben működő mobilos üzletben hasonlót állítanak: a forgalmuk elmarad a korábbiaktól, a mögöttünk hagyott szombat (december 4-e) volt az egyetlen, ami kiugró forgalmat hozott. De az is olyan volt, mint egy átlagosan jó karácsony előtti hétvége. „Látjuk azért, hogy a Sparban nagy a forgalom, vagyis jönnek oda vásárolni. Ők nagyok, könnyebb dolguk van.” 

Itt meg kell állni egy pillanatra, egyrészt azért, mert élelmiszerbolt Szlovákiában is nyitva volt eddig, tehát kenyérért, tejért, almáért nem kellett átjönni. Azok a vevők tehát, akiket a mobilboltból láttak, valószínűleg magyar vásárlók voltak. S azt is el kell mondanunk, hogy az Árkád „nagy”, tehát multinacionális cégeit csak központilag tudnánk kérdezni (általában Budapestről), adataik pedig a karácsonyi forgalomról mindig az érintett időszak után van csak, így tőlük hivatalos válaszunk nincs. Az Árkádon belül dolgozó eladók ugyanakkor beszélgetnek egymással, többen ismerősök már, s ők azt mondták, a „nagyok” azért jobban jártak a szlovákiai lock downból, a ruhaboltokban, elektornikákban nagyobb volt a vásárlási kedv, mint nálunk.  

adventi vásár
Sok vevőre számítottak a győri kereskedők, sok érdeklődőt, nézelődőt kaptak is, de ez nem mindenkinek elég. Fotó: Sudár Ágnes 

„Talán húsz százalék” – ennyiben saccolta meg a forgalomnövekedést az az ékszeres bolt is, amely szintén a bevásárlóközponban működik. „A piercingek miatt mi eleve monopolhelyzetben vagyunk, s évközben is sok a Szlovákiából érkező vendégünk. Nagy változást az elmúlt két hétben ezért mi sem tapasztaltunk, kicsivel nőtt a forgalom, amelyre külön nem építettünk, örültünk neki, ennyi.” 

 A kérdés már csak az, hogy az egyszer már Győrbe csábított szlovákiai vásárlók visszatérésében bíznak-e a győri eladók. „Később biztosan”, mondják, vagyis nem készülnek külön akcióval a határon túli vásárlókör számára. „Két hét még van karácsonyig, sokan az utolsó pillanatban kapcsolnak, vagy akkor van idejük vásárolni. Ebben bízunk és szerintem még jönni fognak Szlovákiából. Ha csak nézelődni jönnek vagy átélni azt az érzést, hogy itt nincs zárás, lehet valamit csinálni; így jártunk. Lett egy közepes vagy annál kicsit gyengébb karácsonyi forgalmunk. De két hét még csodát tehet – olyat, amilyet egyébként a mögöttünk hagyott két hétre gondoltunk” 

Kifelé menet végül még egy galántai családot szólítunk le, nem tudhatják, mit mondtak a kereskedők, de ők megerősítik az elmondottakat. Egyetlen táskát pakolnak be a kocsiba, az egy ismert ruhabolt márkája: „Úgy jöttünk, hogy körülnézünk, s ha valami jót találunk, jó áron, akkor megvesszük karácsonyra. Azt sejtettük, hogy üres kézzel nem megyünk haza, de mindenáron nem akartunk pénzt költeni. Az ajándékok nagy része már megvan, már csak a „habot” kerestük a tortára. Otthon is körülnézünk még, mivel nyitnak a boltok, ennek semmi akadálya nincs. A győri túrát inkább kirándulásnak szántuk, s úgy megyünk haza, mint az okos lány: viszünk is ajándékot, meg nem is… Egyet azért viszünk.” 

adventi vásár
Fotó: Sudár Ágnes
Támogassa az ujszo.com -ot

Úgy vagyunk az újságírással, mint a hivatásos zenészek: fellépünk naponta a „kőszínházban", elegáns ruhában a hűséges, bérletes közönségünk előtt, vagyis eljuttatjuk a postaládákba, árushelyekre nyomtatott napilapként a fizetős Új Szót. És mondhatjuk azt, hogy kiállunk a mélyen tisztelt publikum elé a korzón is, kicsit könnyedebben szórakoztatjuk, elgondolkodtatjuk a közönséget, érzelmeket kiváltva az erre járó tömegből. Ez az előadás pontosan olyan szenvedélyes, mint a kőszínházi fellépés, ugyanúgy sok munkával jár, mégis ingyenes. Ha tetszett, hálásan fogadjuk adományát, amit a jelképes hegedűtokba helyezhet. Eddigi felajánlásait is szívből köszönjük az új hangszerekhez, a zenekar bővítéséhez, a repertoár kiszélesítéséhez: az ujszo.com naprakész működtetéséhez.

Ha támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra. Köszönjük.

Támogatom
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk
Matej Mišík szerint elképzelhető, hogy újra kötelező lesz védőmaszkot viselni. (TASR-felvétel)

A minisztérium nem készül újabb lezárásokra, de a maszkviselés kötelező lehet

Igor Matovič Richard Sulík

Az OĽaNO rendkívüli elnökségi ülést tart a koalíciós válság miatt

Eduard Heger Igor Matovič

Heger nem zárta ki, hogy leváltják Matovičot

Igor Matovič Vladimír Lengvarský

Matovič két emberről is tud, aki helyettesíteni tudná Lengvarskýt

Jaroslav Naď

Naď szerint értelmetlen Kollár választási időszak lerövidítésére vonatkozó javaslata

Hamran István

Eddig 15 személyt hallgattak ki annak a polgármesternek ügyében, akinek felgyújtották az autóját

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.