Az egyik iskolában a folyosón sem kell a maszk, a másikban maszkban énekelnek

maszk az iskolában

Szinte nincs is két egyforma szabályozás a maszk használatát illetően az egyes iskoláknál, ez mutatja, hogy a rendelet mindennek mondható, csak egyértelműnek nem. Az egyik győri intézményvezető is azt mondta erről a Győr Új Szónak: nem létezik konkrét utasítás, viszont iránymutatás szinte napi rendszerességgel érkezik. Az utolsó mondat viszont mindig felülírja az egészet: „az intézményvezető döntése alapján kell alkalmazni”. 

Vannak iskolák, ahol a szigort látták jónak, órán sem vehetik le a maszkot a gyerekek például a Pannonhalmi Szent Benedek Általános Iskolában. Az igazgató Turbók Arnold Bertalan a kérdésünkre elmondta: zárt térben mindenkinek kötelező a használat. Egy könnyebbséget hagytak: ha a diák kimegy a táblához felelni vagy énekelni, akkor adott a szükséges távolság, és pedagógus dönt a maszkkérdésről, de a padnál maradó diákok maszkban beszélnek és maszkban is énekelnek. 

„Énekórára sem adtunk ez alól felmentést, a testneveléssel pedig az a szerencsénk, hogy viszonylag nagy a zöld terület és amikor csak lehet, a szabadban tartjuk az órát, s feloldhatjuk a tilalmat. De zárt térben az adott feladattól függően dönthet a tanár, például sorbanállás és eligazítás közben a maszk nem zavarja a diákokat – mondja az igazgató. 

A több mint 900 tanulót oktató Kazinczy Ferenc Gimnáziumban a közösségi terekben kötelezővé tették a maszkot – feleli megkeresésünkre Németh Tibor igazgató.  

„Azt kértük a diákoktól, hogy az órán is viseljék, s ezt szinte kivétel nélkül meg is teszik – mivel nagyon rendesek a diákjaink. Ha valakinek problémája van a légzéssel, jelezheti, és természetesen megengedik neki, hogy levegye. A tanároknak órán is viselni kell, tornaórán, felelés és dolgozat közben a tanulók mentesülnek alóla.” 

Az egyetem alá tartozó Öveges Kálmán Gyakorló Általános Iskolában az iskola közös helyszínen - a büfében, a folyosón – a hatéves és nyolcadikos is egyaránt maszkot visel. Amikor belép reggel a kapun, lázat mérnek, ellenőrzik a kézfertőtlenítést. De fent a teremben nem kell maszkot viselniük, ahogy a tanároknak sem. Akad, aki ennek ellenére felveszi – mondja Hutás Kinga igazgató.   

„A tavalyi útmutatások szerint jártunk el, a csoportok keveredését igyekszünk elkerülni. Ha esetleg valakinek a tesztje pozitív lenne, az osztálynak úgyis azonnal karanténba kell vonulnia, ez eddig szerencsére egyik osztályunknál sem fordult elő” – mondja. 

A megkérdezettek közül a Győrtől 30 kilométerre fekvő Gyömörén a legmegengedőbbek a kérdésben, egyelőre nem tették kötelezővé a maszkot az iskola területén – osztott meg információt erről a polgármester, Nagy Beáta. Érdeklődtünk arról is, jelent-e nehézséget, hogy decembertől a felnőttek csak védettségi igazolvánnyal léphetnek be.  

Nem. Gyömörén a szülő most sem lép be az iskolába – mondja Nagy Beáta, hozzátéve, hogy az elsősök kivételével a legtöbb diák eleve ahhoz szokott, hogy egyedül sétáljon be otthonról, mert falvakban ez könnyebben megoldható. Pannonhalmán már jó ideje csak védettségi igazolvánnyal és intézményvezetői engedéllyel lehet bemenni a kapun, ahogy a Kazinczyban is az üvegajtón kívül várakoznak a szülők. A „Gyakorlóban” szintén. 

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?