Gazdaság

Zöld gázolaj: elégedetlenek a gazdák az igénylés módjával

Pozsony | A zöld gázolajért járó állami támogatást idén 2213 gazda igényelte. A kérelmezés kizárólag elektronikus formában folyt. Az agrárkamara szerint több gazda éppen a technikai felszereltség és a kellő műszaki ismeretek hiányában nem jegyeztette be magát.
Susla Béla

2019. október 9. 10:02

Már nem igényelhető a mezőgazdaságban felhasznált gázolaj utáni jövedékiadó-visszatérítéssel összefüggő támogatás – jelentette be a földművelésügyi tárca, amely azonban egyelőre nem tájékoztatott arról, hogy együttesen milyen összeget osztanak szét a támogatás keretén belül a gazdák között. A minisztérium sajtóosztálya szerint a benyújtott kérvények adminisztratív ellenőrzését követően jelzik majd a támogatás végleges összegét.

Részletekkel nem szolgált a Szlovák Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Kamara (SPPK) sem. „Kamaránk a kérvények regisztrálásának kezdetétől fogva hangsúlyozta, hogy élni kell a támogatás lehetőségével, és hogy a gazdák jegyeztessék be magukat. Hangsúlyozni kell, hogy kezdetben nem voltunk elégedettek az igénylők regisztrálásával. Ugyanis sokkal nagyobb érdeklődést vártunk a gazdák részéről. Többek között azért, mert az előző kormányok intézkedései a mezőgazdaság területén sok esetben nem voltak rendszerjellegűek, és a szlovákiai termelők gyakran hallatták hangjukat az óriási mértékű gyümölcs- és zöldségbehozatallal kapcsolatban is” – hangsúlyozta Jana Holéciová, az SPPK szóvivője.

Több gazda elégedetlenségét fejezte ki a kérvény benyújtásának a módszere miatt. Például azt kifogásolták, hogy az agrártárca az állatok központi nyilvántartásából is hozzáférhet egy-egy gazda adataihoz, és ezzel elkerülhették volna a felesleges ügyintézést. Azt is több gazda nehezményezte, hogy miért csak elektronikus formában lehetett benyújtani a kérvényeket. Hozzáfűzték: vannak növénytermesztők és állattenyésztők, akik nem rendelkeznek megfelelő műszaki felszereltséggel, számítógépes és internetes ismeretekkel.

„Feltételezzük, hogy több gazda éppen a technikai felszereltség és a kellő műszaki ismeretek hiányában nem jegyeztette be magát a rendszerbe. Azt gondolták, hogy túlságosan bonyolult lesz az elektronikus bejegyeztetés”

– részletezte Holéciová.

Az SPPK továbbra is arra ösztönzi a gazdákat, hogy használják ki a zöld gázolaj projektet, amely 2021-ig működik majd. A legközelebbi felhívást az igénylésére nem egészen egy év múlva teszi közzé az agrártárca. „Az SPPK továbbra is annak a véleményének ad hangot, hogy élni kell a kínálkozó lehetőséggel. A zöld gázolaj projekt arról szól, hogy kizárólag azokat az ágazatokat lehessen támogatni, amelyek fellendítésére a leginkább szüksége van Szlovákiának: az állattenyésztést és a speciálisnövény-termesztést” – mutatott rá Jana Holéciová. 

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk

Minden vita a botrányokról szólt

Frissítve

Kapufás gólokkal nyert a DAC, szabályos találattól fosztották meg a ViOnt

Kevesen kapnak év végi prémiumot

Zsuzsová ügyészt gyilkolt volna

Örül, hogy most hazajön játszani

Bugár Béla is helyet kap az MKP és a Híd közös listáján

Legfrissebb galériák
Olvasta már?

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!