Gazdaság

Végre Szlovákiában is csökken a burgonya ára

Pozsony | Az elkövetkező hetekben elfogadható szintre csökkenhet a szlovákiai üzletekben a burgonya ára, amely az elmúlt időszakban történelmi csúcsokat döntögetett.
Molnár Iván

2019. június 13. 19:00

„A hazai termés ígéretesen alakul, elegendő burgonya áll a rendelkezésünkre, aminek köszönhetően fokozatosan az ára is csökken. Már az elmúlt két hétben is 10–15 centes áresést regisztráltunk, és ez a trend az elkövetkező időszakban is folytatódik. Júliusra már stabilizálódhat az árszint” – nyilatkozta Juraj Mačaj, a Szlovák Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Kamara (SPPK) elnökségi tagja. Szlovákiában az elmúlt időszakban a kedvezőtlen időjárás miatt húsz éve nem látott csúcson volt a burgonya ára. Míg tavaly áprilisban egy kilogramm krumplihoz az üzletekben átlagosan 60 centért juthattunk hozzá, a Statisztikai Hivatal szerint idén áprilisban ugyanezért 95 centet kértek, ami az egy évvel korábbihoz képest is csaknem 60%-os árugrásnak számít. Eva Sadovská, a Szlovák Gazdaszövetség (SFD) agrárholding elemzője szerint a szárazságon kívül a termesztéssel is gondok vannak. Míg húsz évvel ezelőtt több mint 32 ezer hektárról takaríthatták be a burgonyát Szlovákiában, mára ez 7,5 ezer hektárra zsugorodott. Emil Macho, az SPPK elnöke szerint Szlovákia teljes önellátásához legalább 11–12 ezer hektáron kellene termeszteni a burgonyát. „Hogy ezt elérhessük, nagyobb támogatásra lenne szükségünk az állam részéről, ez utóbbiban azonban már régebben lemaradunk a környező országoktól” – tette hozzá Macho, aki szerint a feltételek javítása esetén a gazdák biztosíthatnák az ország teljes burgonyaellátását. (mi, TASR)

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk

Nyitrán javíthat a DAC

Viharokra figyelmeztet az SHMÚ

A DAC meccse a tévében

Csak a hulladékelhordást bíznák külsős cégre Párkányban

Percekkel a házasságkötése után halálos balesetet szenvedett egy amerikai pár

Vonzóbbá tennék 
a felsőoktatást

Legfrissebb galériák
Olvasta már?