Gazdaság

Uniós támogatás a raktárbővítésekre

Pozsony | A szlovákiai gyümölcs- és zöldségtermesztők képesek lennének növelni a termelésüket, a lehetőségeiket azonban behatárolják a silány raktározási kapacitások. Ezen próbál meg most segíteni a szaktárca a legújabb felhívásával. A speciálisnövény-termesztésben erre a célra 15 millió euró jut.
Susla Béla

2019. július 31. 18:30

„Szlovákia átlagos éves gyümölcstermése nagyjából 50 ezer tonna körül mozog, az országban található gyümölcsösök azonban 70 ezer tonna feletti termés előállítására is képesek lennének. A gond csak az, hogy a raktárak kapacitásai csupán 20 ezer tonnányi gyümölcs tárolására elegendők, vagyis a helyzet e tekintetben rendkívül súlyos. Olyan gyümölcstárolókra lenne szükségünk, amelyekben a friss gyümölcs egészen a következő évi termésig kitart. Például a ribizlit minden bizonnyal Nyugat-Európában tároljuk majd karácsonyig” – mondta el lapunknak Marián Varga, a Gyümölcstermesztők Szövetségének az elnöke.

Hasonló gondokkal küszködnek a hazai zöldségtermesztők is. Hiányoznak a megfelelő tárolókapacitások, elsősorban a gyökérzöldségre, 
a vöröshagymára, valamint a káposztára. A zöldség-, a burgonya- és a gyümölcstermesztők mintegy 140 ezer tonnányi termés raktározására igényelnének tárolókapacitásokat.

„Ha önellátó szeretne lenni Szlovákia burgonyából, csaknem 60 ezer tonna krumpli tárolására kellenének új raktárak. Ez nagyjából 24 millió eurós befektetést igényelne. Sőt, ha a feldolgozott burgonyamennyiséget is figyelembe vesszük, mintegy 78 ezer tonnás kapacitásbővítésre lenne szükség”

– hangsúlyozta Juraj Mačaj szenckirályfai zöldség- és burgonyatermesztő.

A földművelésügyi tárca előzetesen azzal számol, hogy a raktárak bővítésére benyújtott kérvények száma száznál kevesebb lesz. Az Agrárkifizető Ügynökség (PPA) egy-egy projektre minimum 10 ezer eurót folyósít, a felső határ pedig 2 millió euró lehet. A támogatásra kijelölt összegből 10 millió euró jut a kevésbé fejlett régióknak. „Aggódunk, hogy az egész támogatási összeget kimerítik-e az igénylők. Az ilyen jellegű befektetést ugyanis huzamosabb ideig kell előkészíteni, ráadásul kritikus időszakot tudhatunk magunk mögött. Az orosz élelmiszer-embargó, a tavaszi fagyok, az alacsony felvásárlási árak miatt olyan helyzetbe kerültünk, hogy a termelők pénzhiánnyal küszködnek” – erősítette meg Varga. A tárolókapacitások bővítésével kapcsolatos támogatási kérvényeket egyébként október 1-jétől 17-éig lehet majd benyújtani az Agrárkifizető Ügynökségnek. A szaktárca reméli, hogy ennek a támogatásnak köszönhetően is több hazai élelmiszer kerülhet majd a szlovákiai üzletekbe. A támogatásról az érdeklődők az Agrárkifizető Ügynökség és a földművelésügyi tárca honlapján szerezhetnek bővebb információkat.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk
Frissítve

Hivatalos: Cséfalvay kilép a Hídból

Elejtett telefonja buktatta le a táskatolvajt

Indul az országos mellrákszűrés

Frissítve

Baleset történt a pozsonyi Sitina-alagútban

Korai szívbetegség fenyegeti a túlsúlyos gyerekeket

Új-Zélandon télen is mezítláb járnak

Legfrissebb galériák
Olvasta már?