Gazdaság

Új szintet lépett a kereskedelmi háború

Peking/Washington | Kína nem akar kereskedelmi háborút az Egyesült Államokkal, ugyanakkor nem is riad vissza tőle – állítja a kínai kormány. A súrlódások hátterében szerinte az USA alaptalan vádaskodása áll.
Molnár Iván

2019. június 3. 20:30

A hivatalos kínai állásfoglalást, valamint a kereskedelmi tárgyalások menetének és a kereskedelmi konfliktus alakulásának krónikáját tartalmazó fehér könyvet vasárnap Vang Suo-ven kínai kereskedelmi miniszterhelyettes és Kuo Vej-min, a kínai Államtanács információs osztályának miniszterhelyettese ismertette. A dokumentumkötetet egy nappal azt követően adták ki, hogy szombaton életbe léptek a több ezer amerikai importcikkre kivetett kínai pótvámok, amelyeket Peking május 13-án jelentett be válaszlépésként az amerikai pótvámokra.

2017-es beiktatása óta az új amerikai vezetés pótvámok és egyéb büntető intézkedések bevezetésével fenyegeti legnagyobb kereskedelmi partnereit – írja a kínai kormány, hozzátéve: az Egyesült Államok által 2018 márciusától egyoldalúan kezdeményezett gazdasági és kereskedelmi összetűzésre válaszul Kína kénytelen volt szigorú intézkedéseket hozni, hogy megvédje országa érdekeit.

Vang Suo-ven a Donald Trump amerikai elnök által gyakran kifogásolt kereskedelmi deficit kapcsán megjegyezte:

az amerikai és a kínai kereskedelmi minisztériumok közös felméréséből kiderült, hogy az amerikai fél jelentősen túlbecsüli a Kínával szembeni kereskedelmi deficitet, mely a valóságban 153,6 milliárd dollárra tehető, szemben az amerikai tisztviselők által gyakran említett 410 milliárd dollárral.

A dokumentum kategorikusan elutasítja a szellemi tulajdon lopásának vádját is, melyet Washington rendszeresen említ Kína kapcsán.

Arra is kitérnek, hogy az amerikai pótvámok, bár Kínát célozzák, de számos más piaci résztvevőnek is károkat okoznak, ráadásul az Egyesült Államok számára sem előnyösek.

A büntetővámok miatt jelentősen emelkedtek az amerikai cégek gyártási költségei.

Az amerikai Trade Partnership agytröszt februárban közzétett felmérésére hivatkozva például azt írták: amennyiben Washington minden kínai importcikkre bevezeti a 25 százalékos pótvámot – melynek előkészítésével Donald Trump május 10-én megbízta Robert Lighthizer kereskedelmi főképviselőt – úgy az Egyesült Államok GDP-je 1,01 százalékot csökkenhet, 2,16 millió amerikai veszítheti el a munkáját, és az amerikai háztartásoknak évi 2294 dollár többletkiadással kell számolniuk.

Az Egyesült Államok és Kína közötti kétoldalú kereskedelmi tárgyalások azt követően torpantak meg, hogy az amerikai fél szerint Peking visszalépett a kidolgozás alatt álló megállapodásban korábban közös megegyezés alapján rögzített egyes pontokban.

A kínai kereskedelmi miniszterhelyettes újságírói kérdésre nem erősítette meg, hogy Hszi Csin-ping kínai elnök találkozna Donald Trumppal a június végén Japánban megrendezett G20-as országcsoport csúcstalálkozóján, melyet azonban amerikai részről már számos alkalommal említettek, többek között maga Trump elnök is. (MTI, TASR)

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk

Emelkedik a szegénységi küszöb

Elfogadta a parlament a Lex Harabint

Iskolaügyi témák terítéken Gútán

Karácsony Gergely nyerte az ellenzéki előválasztást

Buffon visszatérhet a Juventusba

Miért viszket a fejbőr?

Legfrissebb galériák
Olvasta már?