Új gyártási részleg a Duslo vegyi üzemben

Vágsellye | Február végén megkezdték az új ammóniagyártó részleg építését a Duslo vegyi gyárban. Várhatóan 2017-ben helyezik próbaüzembe az új részleget. Eddig napi 1300 tonna ammóniát gyártottak, az új csarnokban napi 1600 tonna gyártását tervezi a beruházó.
Száz Ildikó

2016. március 1. 12:14

310 millió euróba kerül az új gyártási részleg megépítése, az egyik legjelentősebb beruházásról van szó a Duslo és az Agrofert társaság történetében. A beruházás húsz évre garantálja a vállalat versenyképességét.

A Čpavok 4 részleg építéséhez állami támogatást kapott a vágsellyei vállalat, és az Európai Bizottság további 58 millió euró adókedvezményt nyújtott a térség jelentős munkáltatója számára. A Duslo vezetése minden újabb beruházáskor lakossági fórumon tájékoztatja a vágsellyeieket és a régióbeli lakosokat a környezeti hatástanulmány eredményeiről.

Így volt ez 2013 augusztusában, amikor bemutatták az új ammóniagyártórészleg terveit, majd az anilingyártással kapcsolatban tartottak fórumot a városházán. Az első ammóniagyártó részleget 1963-ban adták át, és 1991-ig üzemelt. A második részleget 1968-ban helyezték üzembe és 2008-ig működött, az Ammónia3 1973-ban kezdte meg a termelést, és az új részleg megnyitását követően bezárják.

A lakosokat elsősorban a biztonság érdekli, mert már volt példa arra, hogy üzemi baleset történt a vállalatban. A szakértők szerint a korszerű gyártási technológia segítségével nemcsak a balesetveszély csökken, hanem a környezetszennyezés is. A Duslo jelenleg kétezer személyt foglalkoztat, és számos bedolgozó cége van. A cég kötelezte magát, hogy az új gyártási részleg üzembe helyezését követően sem csökkenti 1800 alá az alkalmazottak számát. Némileg módosított környezeti hatástanulmány került fel a napokban a város honlapjára, amelyet március 4-ig véleményezhetnek a lakosok. Ez a terv is a Duslo vegyi gyárral, az új ammóniatartályokkal kapcsolatos.

A Duslo a LAD granulált komplex műtrágya jelentős hazai gyártója, a fejlesztésekkel szeretné megőrizni versenyképességét a piacon. Az érintett részlegennegyvenhat alkalmazott dolgozik. Azért van szükség új tartályokra, hogy legyen két hétre elegendő nyersanyagtartalékuk, és folyamatosan gyárthassanak. Eredetileg két tartályban ammóniumnitrát-karbamidot, egyben karbamidoldatot tároltak volna. Változtattak az eredeti elképzelések, és két tartályban fognak karbamidoldatot tárolni. A város honlapján is olvasható környezeti hatástanulmányban az áll, hogy a legutóbbi piacfelmérések alapján ma már nagyobb a kereslet az oldat iránt, mint amilyen a projekt kidolgozásakor volt.

Támogassa az ujszo.com-ot

Rengeteg hírrel bombáznak minket különböző portálok, s nem könnyű felismerni a valódi- és álhíreket. Ezért is fontos, hogy olyan weboldalakról tájékozódjunk, amelyek megbízható, korrekt információkat nyújtanak.

Az ujszo.com szerkesztőségében minden nap azért dolgozunk, hogy Önök kizárólag ellenőrzött, valós híreket kapjanak weboldalunkon. Ennek biztosítása meglehetősen költséges. Mi viszont szeretnénk, hogy minden kedves olvasónk hozzájuthasson az ellenőrzött információkhoz, ez azonban az Önök anyagi segítsége nélkül hosszú távon nem lehetséges.

Ezért kérjük olvasóinkat, hogy járuljanak hozzá az ujszo.com működéséhez. Számítunk Önökre. Önök is számíthatnak ránk.

Ha támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra. Köszönjük.

Támogatom
Önnek ajánljuk
Igor Matovič
Frissítve

A kormány elfogadta a szakértők javaslatait

Az elzártságban még fontosabb a segítség

Az elzártságban még fontosabb a segítség

A lakóingatlanok négyzetméteréért 2020-ban 1762 eurót kértek.

A járvány alatt is drágulnak az ingatlanok

Zuzana Čaputová

Čaputová: Elengedhetetlen, hogy a kormány önreflexiót gyakoroljon

szegénység

Szégyenpír az arcon – már a magzatot is sújtja a szegénység

NB I

Véget ért a Puskás Akadémia győzelmi sorozata

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.