Több pénzzel tartozunk, mint amennyit megtakarítunk

Pozsony |

<p>Szlovákia dinamikus gazdasági növekedése egyelőre nem látszik meg a lakosság megtakarításain: Ukrajnát leszámítva mára az összes környező országban nagyobbak a lakosság megtakarításai, mint Szlovákiában. Ezzel párhuzamosan ráadásul egyre gyorsabban nő az adósságunk.</p>

Szlovákia lakosságának a tartozásai – az ország dinamikus gazdasági növekedése ellenére – még mindig a legnagyobbak közé tartoznak a régiónkban – derül ki az Allianz biztosítótársaság 53 ország magánháztartásainak a vagyonosodási és eladósodási dinamikáját elemző Globális vagyonosodási jelentéséből (Global Wealth Report). Michael Heise, az Allianz vezető közgazdásza szerint Szlovákia minden egyes polgára 6160 euróval tartozik, ami a felével nagyobb, mint például a lengyelek tartozása, és kétszerese a magyarokénak.

Fordult a kocka

A kelet-közép-európai régióban az egy főre jutó átlagos tartozás csupán 3360 euró. Az elmúlt három évben Szlovákia lakosságának az adóssága évente több mint a tizedével nőtt. A tartozásaink az elmúlt tíz évben így a háromszorosára emelkedtek, miközben a megtakarításaink csupán a kétszeresére.

[[{"type":"media","view_mode":"media_original","fid":"289481","attributes":{"alt":"","author":"","class":"media-image","height":"501","title":"","typeof":"foaf:Image","width":"300"}}]]

„Míg korábban Szlovákia lakossága arról volt ismert, hogy jóval nagyobbak a megtakarításai, mint az általa felvett hitelek összege, mára fordult a kocka” – mondta Heise. Az egy főre jutó megtakarítás már csupán 6150 euró. Kathrin Brandmeir, az Allianz most közétett elemzésének az egyik társszerzője szerint Szlovákia lakosságánál több pénzt sikerült megtakarítaniuk már a lengyeleknek, a magyaroknak, sőt a bolgároknak is, a csehekről már nem is beszélve. Nyugati szomszédunknál az egy főre jutó megtakarítás eléri a 12 630 eurót. Ami ennél is rosszabb hír, hogy a szerény megtakarításaink több mint 60 százalékát bankszámlán tartjuk, ami ma már szinte alig biztosít valamilyen hozamot.

Rekord vagyon

Globális szinten a tavalyi év rendkívüli politikai viharait a magánvagyonok meg sem érezték: a 2015-ös gyengébb teljesítmény után a pénzügyi eszközök az elmúlt évben ismét 7 százalékkal nőttek, ami többé-kevésbé megfelel a válságot követő időszak átlagának. A globális pénzügyi vagyon rekordmagasságba, közel 170 billió euróra nőtt. Michael Heise szerint a növekedés tavalyi felgyorsulása elsősorban az iparosodott országoknak köszönhető, ahol a növekedés megkétszereződött, s elérte az 5 százalékot. A leggazdagabbaknak továbbra is az amerikaiak, a svájciak és a japánok számítanak, az 53 vizsgált ország közül pedig idén is Ukrajna a legszegényebb. Az Allianz elemzése szerint a vagyonok növekedésével párhuzamosan nőtt azonban a felvett hitelek nagysága is. Tavaly globális szinten 5,5 százalékkal nőtt a lakosság eladósodottsága, ami a leggyorsabb növekedés a gazdasági válság 2008-as kirobbanása óta.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!