Gazdaság

Szlovákia továbbra sem becsüli meg eléggé a szakembereit

Pozsony | Szlovákia fordítja a legkisebb összeget a kutatás-fejlesztés támogatására régiónkban.
Molnár Iván

2018. november 14. 07:28

- Képarchívum

Szlovákiát korábban tömegesen hagyták el a jól képzett szakemberek a magasabb nyugateurópai fizetések miatt. A kormány az elmúlt időszakban ugyan megpróbálta hazacsalogatni őket, egyelőre azonban nem jártsikerrel.

„Hogy Szlovákiát tömegesen hagyták, hagyják el a jól képzett szakemberek, azon valóban nincs mit csodálkoznunk, a visegrádi országok közül ugyanis nálunk fordítjuk a legkisebb összeget kutatásra és fejlesztésre” – nyilatkozta Katarína Muchová, a Szlovák Takarékpénztár elemzője az uniós statisztikai hivatal, az Eurostat legfrissebb elemzésére hivatkozva. Eszerint Szlovákia 2016-ban bruttó hazai termékének (GDP) csupán a 0,79 százalékát fordította kutatás-fejlesztésre. „Csak összehasonlításképpen: Csehországban ez 1,68, Magyarországon 1,21, Lengyelországban pedig 0,97 százalék” – tette hozzá Muchová, aki szerint azonban a többi visegrádi országnak sincs mivel büszkélkednie, hiszen a 3 százalékos uniós céltól még mind lemaradnak.

2018. november 9. 12:23

Szeptemberben a legtöbb ágazatban nőtt a foglalkoztatottság

Szlovákia akkor sem szerepel a legfényesebben, ha a kutatásra és fejlesztésre fordított összeget a lakosság számához viszonyítjuk. Szlovákiában az egy főre számított éves kiadás ez esetben 118 euró, míg például Csehországban 281 euró. A visegrádi országok közül e tekintetben csak a lengyeleket hagytuk le, ahol ez 108 euró. „Ausztriában ezzel szemben az egy főre jutó kutatásfejlesztésre fordított éves kiadás 1255, Svédországban pedig 1537 euró” – mondta Muchová. A Szlovák Takarékpénztár elemzője szerint Szlovákia az elkövetkező időszakban sem lesz sikeres a szakemberek hazacsalogatásában, ha nem növeli a kutatás-fejlesztésre és az iskolarendszer átfogó reformjára szánt A kutatásra és fejlesztésre elenyésző pénzösszeg jut (TASR-felvétel) összeget. (mi, TASR)

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk

A felvidéki magyar politika és az énvédő torzítás

Eltűnnek a macskaköves utak Királyhelmecről

Viharokra és jégesőre figyelmeztetnek a meteorológusok

VIDEÓ: Helikopterről foglalták el az iráni kommandósok a brit tankert

Energiaitalok: Zacher Gábor nem látja értelmét a "riogatásnak"

II. Erzsébet szakácsot keres - ennyit lehet keresni a Buckingham-palotában

Legfrissebb galériák
Olvasta már?