Gazdaság

Szlovákia és Magyarország lesz 2019-ben Közép-Európa motorja

Pozsony | A közép-európai országok idén is dinamikus gazdasági növekedésre számíthatnak, Szlovákia pedig régiónkon belül is a leggyorsabban növekvő gazdaságok között lesz – állítják az UniCredit elemzői, a pénzintézet most közzétett előrejelzésére hivatkozva.
Molnár Iván

2019. január 17. 15:00

A kelet- és középeurópai országok többségében a bruttó hazai össztermék (GDP) növekedési üteme idén 3 százalék körül mozog majd. „Régiónk országai közül Szlovákia, Magyarország és Bulgária számíthat a leggyorsabb növekedésre” – nyilatkozta Ľubomír Koršňák, az UniCredit Bank elemzője. Régiónk országainak az előnye többek között az, hogy uniós forrásokhoz férnek hozzá és profitálnak a csökkenő nyersanyagárakból. A gazdasági növekedés fő korlátai között szerepel azonban a feszes munkaerőpiac, különösen Csehországban és Magyarországon, valamint az esetleges kemény brexit, amely a régiónk országainak az exportját és beruházásait visszafogó új kereskedelmi korlátozások miatt lenne káros.

A brexittel kapcsolatos hátrányok szempontjából Szlovákia és Csehország számít a leginkább sérülékeny piacnak.

A külföldi befektetések, amelyek a múltban az egyik fő motorját jelentették régiónk gazdasági átalakulásának, továbbra is fontosak lesznek, de nem olyan mértékben, mint az előző évtizedben. A régióban működő nemzetközi vállalatok szerepe ugyanakkor fontos marad: a külföldi vállalatok által megtermelt hozzáadott érték a teljes hozzáadott értéknek több mint 40 százalékát adja egyes országokban, így például Szlovákiában, Magyarországon és Csehországban is, amelyek egyben az európai értékláncba leginkább integrált országoknak tekinthetők. Az uniós források is fontos szerepet játszanak a régiós gazdaságokban. A 2014–20 közötti időszakban átlagosan a GDP 2,9 százalékának megfelelő összegű EU-forrás áramlik a régióba. (TASR, mi)

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk

MKP-összefogás Matovičcsal?

Jövőre biztosan drágul az áramszolgáltatás

Frissítve

Kočner Bödörnek: Fico a mi főnökünk

Olajpiac: enyhült a feszültség, mégis többe kerül majd a benzin

LISTA: Ennyit kell országonként dolgozni az új iPhone 11 Pro-ért

Frissítve

November 25-én választanak újra elnököt a Legfelsőbb Bíróság élére

Legfrissebb galériák
Olvasta már?