Gazdaság

Szlovák tej: élet, erő, veszteség

Pozsony | Két évvel a tejválságot követően a szlovákiai felvásárlási árak továbbra sem fedik a termelők előállítási költségeit. 
A tízezer embernek munkát adó ágazat emiatt egyre súlyosabb problémákkal küzd, több vállalkozás is a bezárást fontolgatja.
Susla Béla

2019. február 27. 14:00

Az elmúlt időszakban némileg ugyan nőtt a tej felvásárlási ára, ám még ez sem fedezi teljes mértékben az előállítási költségeket. „Az átlagos előállítási ár eléri a 40 cent/kilogrammot, miközben tavaly az őstermelőknek 32 centet fizettek a felvásárlók egykilónyi tejért” – nyilatkozta Margita Štefániková, a Szlovákiai Tejtermelők Szövetségének (SZPM) az ügyvezető igazgatója. Szerinte a szlovákiai tejtermelők az államtól és az Európai Uniótól egy kilogramm tejre együttesen 5 centes támogatásban részesülnek. Ennek köszönhetően a hazai őstermelők kilogrammonként 3 centre csökkentették a veszteségüket. „A szerencsésebb agrárvállalkozások, amelyek növénytermesztéssel is foglalkoznak, a veszteséget a terméseladásból pótolják. A kevésbé szerencsések ugyanakkor azt fontolgatják, hogy befejezik a tejtermelést” – állítja Štefániková.

A piaci kilengések ellenére több szlovákiai vállalat korszerűsítette a termelését, és ennek köszönhetően versenyképes maradt. „Évente ellátogatunk európai tejtermelő kollégáinkhoz. Ők sem képesek olcsóbban előállítani a tejet, mint a szlovákiai gazdák. Az előállítási költségeket tekintve versenyképesek vagyunk, az értékesítés és a támogatások szempontjából azonban nem” – mondta Alexander Pastorek, a tejszövetség elnöke. Szerinte a felvásárlási áraknak legalább a termelők költségeit fedezniük kellene.

„A jelenlegi, kilónként 3 centes veszteség 800 millió kilogrammra átszámítva 24 millió eurós kiesést jelent az ágazatnak”

– tette hozzá Pastorek. A szlovákiai tejágazat az elmúlt tíz évben három tej- és egy vajválságot élt meg, ami alaposan megtizedelte a tehénállományt. A fejőstehenek száma egy évtized alatt 37 százalékkal csökkent. „A szlovákiai tejágazat az óriási piaci kilengések miatt leépült. Az élelmiszer-biztonság és a foglalkoztatottság érdekében mindent meg kell tenni a stabilizálása érdekében, az ágazatnak ugyanis nagyjából 10 ezer alkalmazottja van” – jegyezte meg Štefániková.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk

Helsinkiben díjazták az alakítását

Meggyilkoltak egy 38 éves nőt Rimaszombatban, a feltételezett elkövető is meghalt

Tragikus baleset: egy 18 éves lány vesztette életét

DAC: nem elég dominálni, gól is kell

Merénylet történt egy kabuli esküvőn, nagyon sokan meghaltak

Képernyőn a DAC

Legfrissebb galériák
Olvasta már?