Gazdaság

Sok a fiatal állástalan

Luxembourg/Pozsony | Az egész Európai Unióban csökken az állástalanok aránya, Szlovákia azonban a visegrádi országok közül még mindig a legrosszabb mutatókkal rendelkezik.
Molnár Iván

2019. június 5. 18:00

A márciusival azonos szintű, 6,4 százalékos volt a munkanélküliség áprilisban az Európai Unióban – tájékoztatott kedden az Eurostat. 6,4 százaléknál alacsonyabb rátát a mérések 2000. januári kezdete óta nem regisztrált az unió statisztikai hivatala. Az Eurostat becslése szerint EU-szerte 15,802 millió fő keresett aktívan munkát az év negyedik hónapjában, 108 ezerrel kevesebben, mint márciusban, és 1,394 millióval kevesebben, mint egy évvel korábban.

2019 áprilisában is Csehországban volt a legalacsonyabb, 2,1 százalékos a munkanélküliség, majd Németország (3,2%) és Hollandia (3,3%) következett; a 3,4 százalékos magyar adat a negyedik, a 3,7 százalékos lengyel pedig a hatodik legalacsonyabb.

Szlovákia a középmezőnyben található, 5,7%-os munkanélküliséggel. Ez a 12. legrosszabb adat az EU-ban.

A legmagasabb, 18,5 százalékos munkanélküliséggel Görögország küzd, 10 százalék felett volt még a ráta Spanyolországban (13,8 százalék) és Olaszországban (10,2%) is.

A 25 éven aluliak közül áprilisban 3,213 millióan kerestek aktívan munkát; a fiatalkori munkanélküliek aránya Görögországban volt a legmagasabb (38,8 százalék, február) és Németországban (5,3 százalék) a legalacsonyabb. Szlovákiát e tekintetben is lekörözik a szomszédos országok. Míg a 25 éven aluliaknak Csehországban csupán a 6,9, Magyarországon a 11,3, Lengyelországban pedig a 10,6 százaléka állástalan, Szlovákiában ez az adat eléri a 12 százalékot. (mi, TASR, MTI)

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk

Átadták a Madách-díjat

Debrecenbe jöhet az AS Roma

Három oroszt és egy ukránt gyanúsítanak a maláj utasszállító lelövésével

Bíróság elé kell állnia Nicolas Sarkozy volt francia államfőnek

Két kamasz fiú brutálisan megkínzott és meggyilkolt egy 14 éves lányt

Ha újraválasztanak, megtaláljuk a rák ellenszerét - ígéri Trump

Legfrissebb galériák
Olvasta már?