Gazdaság

Richter célja a 4,5%-os munkanélküliség

Pozsony | Márciusban – az egy évvel korábbihoz képest fél százalékponttal – 5,03 százalékra csökkent az állástalanok aránya Szlovákiában, a munkaügyi tárca szerint a munkanélküliség akár már idén 4,5 százalékra zsugorodhat.
Molnár Iván

2019. április 25. 08:00

„Az elmúlt hónap végén 138 ezer olyan állástalan volt az országban, akik egy kedvező ajánlat esetén azonnal munkába tudnának állni. A számuk az egy évvel korábbihoz képest csaknem 16 ezerrel csökkent” – nyilatkozta Marián Valentovič, a Munka-, Szociális és Családügyi Központ (ÚPSVR) vezérigazgatója. Márciusban már 36 olyan járás volt az országban, ahol a munkanélküliek aránya a 4 százalékot sem érte el. A legjobb adattal ezúttal a Trencséni járás szolgált, ahonnan 1,7 százalékos munkanélküliséget jeleztek, míg a legrosszabb helyzetben továbbra is a Rimaszombati járás található, 16 százalékot is meghaladó munkanélküliséggel.

„Számításaink szerint akár már áprilisban 5 százalék alá csökkenhet az országos adat. A cél a 4,5 százalékos munkanélküliség. Örülnék neki, ha ezt már idén sikerülne teljesítenünk”

– mondta Ján Richter munkaügyi miniszter. A munkanélküliség csökkenésével párhuzamosan nő a szabad álláshelyek száma is. A munkaügyi hivatalok március végén 88 ezer szabad álláshelyet kínáltak, csaknem 2 ezerrel többet, mint egy hónappal korábban.(mi, TASR)

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk

Klímasztrájk és tüntetés

Ma kezdődik a pozsonyi Nepela Memorial

Birkózó-vb a tévében

Mondák, legendák és régi történetek egy zárt közösségből

Egy kutatócsoport szerint lehetséges felére csökkenteni az üvegházhatású gázkibocsátást 2030-ra

Tizennégy ország íjászai versenyeznek Marcelházán

Legfrissebb galériák
Olvasta már?