Rezsicsökkentés utólag

Pozsony |

<p>Határtalanul bőkezű a Fico-kabinet a közelgő parlamenti választások előtt: a tavalyi gázdíj egy részét azoknak is visszatéríti, akik be sem fizették.&nbsp;</p>

A kormány még tavaly döntött úgy, hogy az első szociális csomag utolsó intézkedéseként a gázszolgáltatók ügyfelei által éves gázdíjként befizetett összeg nagyjából 6 százalékát visszafizeti a lakosságnak… Határtalanul bőkezű a Fico-kabinet a közelgő parlamenti választások előtt: a tavalyi gázdíj egy részét azoknak is visszatéríti, akik be sem fizették. A kormány még tavaly döntött úgy, hogy az első szociális csomag utolsó intézkedéseként a gázszolgáltatók ügyfelei által éves gázdíjként befizetett összeg nagyjából 6 százalékát visszafizeti a lakosságnak. Az elemzők egybehangzó nyilatkozatai szerint a Fico-kabinet ezzel a kormánypárt népszerűségét szeretné növelni a közelgő választások előtt, gyakorlati jelentősége ugyanis nincs. Az emberek többségének a pár euró alig jelent valamit, az 1,4 millió embert érintő intézkedés ugyanakkor 48 millió eurójába kerül az államnak. „A gázdíj visszafizetése ráadásul egyáltalán nem motiválja a fogyasztókat a takarékosságra” – nyilatkozta Jozef Badida, az energieprevas.sk szakportál elemzője. Az elemzők szerint az intézkedés legfelháborítóbb pontja azonban az, hogy a gázszolgáltatók azon ügyfeleinek is fizet az állam, akik be sem fizették a gázdíjat a szolgáltató számlájára. A kormány ezzel szemben semmi kivetnivalót nem lát az egészben, arra hivatkozva, hogy a feltételek között nem szerepel az, hogy az ügyfélnek nincsenek tartozásai. Részben az államnak ad igazat a Szlovák Gázművek (SPP) is. „Sok fogyasztó önhibáján kívül nem tud fizetni. Elég, ha gázszivárgás van a gázóra utáni csőrészen, elromlik a gázkazán, vagy egyéb műszaki probléma adódik, és máris nagyobb a fogyasztás, mint amennyit a havi előleggel befizet az ügyfél” – nyilatkozta Michal Holeš, az SPP szóvivője. Az ügyfelek adósságait ráadásul mindenképpen behajtják, függetlenül attól, hogy most kapnak-e vissza pénzt vagy sem. A visszafizetést nem kell igényelni, az erről szóló értesítéseket, az összeg felvételére feljogosító csekkel együtt január második felében postázzák. A pénzt hatvan napon belül lehet felvenni a postán, aki ezt elmulasztja, annak a visszajárót már külön kérvényben kell igényelnie a pénzügyminisztériumtól. Csak azok számíthatnak a pénzre, akiknek legkésőbb tavaly november elején érvényes szerződésük volt valamelyik szlovákiai gázszolgáltatóval, és az éves fogyasztásuk nem haladta meg a 68,573 MWh-át. Az intézkedés így kizárólag a D1-es, D2-es és D3-as fogyasztói kategóriákat érinti. Akik a gázt csak főzésre használják, vagyis a D1-es fogyasztói kategóriába tartoznak, azoknak egységesen 10 eurót fizet vissza az állam. A vizet gázzal melegítőknek (D2) és a gázzal is fűtőknek (D3) a tavalyi éves befizetésük 6 százalékát, minimum 14, legfeljebb pedig 165 eurót juttatnak vissza. (vlv, SITA)
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!