Gazdaság

Ráfázik, aki gázzal fűt

Pozsony | Az előzetes várakozásokkal ellentétben a Szlovák Gázművek (SPP) ügyfelei már a jövő hónaptól többet fizetnek a gázért. A gázszolgáltató átlagosan 6 százalékos áremelést jelentett be, az egyes háztartások között azonban komoly különbségek lesznek.
Molnár Iván

2018. november 3. 07:54

Az elmúlt hetekben arról folyt a vita, hogy januártól mennyivel drágul a lakossági gáz, az Árszabályozási Hivatal (ÚRSO) azonban korábban meghozta a döntést, mire a gázművek úgy határozott, hogy már decembertől emeli az árát. „Átlagosan 6 százalékos drágulásra számíthatnak az ügyfeleink” – nyilatkozta Ondrej Šebesta, az SPP szóvivője. A domináns gázszolgáltató a korábbi években a gázárak csökkentését jó előre beharangozott sajtótájékoztatón jelentette be, a mostani drágulásról szóló hírt ezzel szemben a november elsejei államünnep előestéjén, egy sajtóhírben juttatta el a szerkesztőségeknek.

 

Gázár december 1-jétől

Fogyasztói kategória/Havi fix díj (euró)

D1 3,34 0,0544

D2 6,91 0,0400

D3 10,37 0,0398

(Forrás: SPP)

Šebesta is figyelmeztetett, hogy a 6 százalékos emelés csak az átlag, vagyis az egyes szolgáltatókra és háztartásokra lebontva ennél nagyobb változások lehetnek. Azoknak, akik a gázt csak főzésre használják – vagyis a D1-es fogyasztói kategóriába (1000 kWh-s fogyasztásnál) tartoznak –, az éves költségeik Šebesta szerint 14 euróval nőnek. A vizet is gázzal melegítőknek (D2, 10 ezer kWh-s fogyasztásnál) 9,60, aki gázzal fűt (D3, 30 ezer kWh-s fogyasztásnál), annak átlagosan 79 euróval nő az éves kiadása. „A drágulás miatt nem növeljük automatikusan az ügyfelek által fizetett havi előleget, a számlákat a számlázási időszak végén postázzuk” – mondta Šebesta. Nem kell várni a gázóra-leolvasót sem, az SPP a fogyasztás alapján megbecsüli a gázóra november végi állását. Aki ezzel nem elégszik meg, december 3a és 14-e között, munkanapokon reggel 7 és este 8 között telefonon (0850 111 363), e-mailben (zakaznickalinka@spp.sk) vagy az SPP ügyfélszolgálati központjában jelenthetik be a gázóra állását. Aki a júliustól érvényes árcsökkenésről aprólékosabban szeretne tájékozódni, ezt az SPP honlapján (www.spp.sk) teheti meg. Az alternatív gázszolgáltatók ügyfelei saját társaságuknál érdeklődhetnek a változásokról.

Az ÚRSO már korábban figyelmeztetett, hogy a gáz piaci ára az elmúlt egy évben 16 százalékkal drágult, amire 2006 óta nem volt példa. A gázszolgáltatás esetében a gáz piaci árának részesedése a fogyasztói árból nagyjából 50 százalék. Ľubomír Jahnátek, az ÚRSO elnöke szerint a fogyasztói ár egyéb elemeinek módosításával enyhíthetik a drágulás ütemét, de a világpiaci árak most olyan mértékben nőttek, hogy látványos korrekcióra nem képesek.

 

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk

Fodor Attila: A pedagógusoknak
több változásra is fel kell készülniük

Komáromban is alacsony a részvétel, inkább az idősebbek mentek szavazni

Hoki-vb: döntősök a kanadaiak, lelépték a cseheket

Integráció nem, folklór igen

Egy amerikai nő mindenáron szavazni akart Pozsonyban

Öt sárgamellényes a választás megszüntetését követelte Pozsonyban

Legfrissebb galériák
Olvasta már?