Óriásiak a különbségek a lakásárak között

Pozsonyban 120 ezer euró, Füleken 16 ezer. Mi az? Egy háromszobás, részben felújított panellakás ára. Mutatjuk a dél-szlovákiai árakat és durva különbségeket.
Mózes Szabolcs

2016. március 10. 12:00

Valahol egy életen át kell rá spórolni, máshol kétévnyi átlagfizetésből meg lehetne venni – ha lenne helyben elég munkahely. Meghökkentő különbségek vannak Dél-Szlovákia egyes régiói között az ingatlanok értékét tekintve. A pénzügyminisztérium háttérintézménye, a Pénzpolitikai Intézet (IFP) lakásárkalkulátorának segítésével megnéztük, milyen nagyok. 

Lekértük a dél-szlovákiai városok adatait, egységesen egy tipikus panellakás árát „generáltuk ki” (66 m2-es lakóterület plusz 5 m2-es balkon, részben felújított ház felvonóval, nem földszinti és nem is legfelsőbb emeleti lakás). Pozsonyban és Kassán egy-egy óvárosit és lakótelepit is. A lakásárak egyben a régiók gazdasági erejét is mutatják. 

A különbségeket grafikonba szedtük össze, az ár szerint öt kategóriába soroltuk a városokat: a sötétkék a legdrágább, a kék a drága, a zöld a mezőnyben átlagosnak mondhatót, a piros az olcsót, a fekete a nagyon alacsony értékű jelenti. (A grafikon alatt egy még érdekesebb görbe és egy térkép is van.)

Ha egy más típusú grafikonba rendezzük az adatokat, szinte kirajzolódik előttünk Dél-Szlovákia gazdasági és szociális térképe: Pozsonyban a legdrágább az élet, a vonzáskörzetében még mindig sokba kerül egy lakás. Nyitra és környéke a következő kiemelkedő pont, majd óriási zuhanás (Nógrád, Gömör). Végezetül Kassa lakásárai az átlag felé viszik a görbét (Gömör irányából Kassa felé közelítve nőnek az árak), míg a „keleti végeken” megint zuhan az ingatlanok ára.

Végezetül mindezt térképen is megmutatjuk: a pontra kattintva a város neve és az euróban kifejezett helyi átlagár ugrik elő. Az egyes rétegek pedig be- és kikapcsolhatók. 

A lakásárkalkulátorról itt írtunk: 
http://ujszo.com/online/gazdasag/2016/03/09/tudja-mennyit-er-a-lakasa

Támogassa az ujszo.com-ot

Nehéz időkben van a legnagyobb szükség gyors, megbízható tájékoztatásra. Jövőnkről, biztonságunkról, egészségünkről csak hiteles információk birtokában dönthetünk. Az ujszo.com ezért dolgozik. A gazdaság megroppanásával ugyanakkor hirdetési bevételeink csökkennek.

Ahhoz, hogy továbbra is fontos információkkal tudjuk segíteni olvasóink döntéseit, nélkülözhetetlen marad a szerkesztőség alapos, összehangolt munkájának fenntartása. Hisszük, hogy most van a legnagyobb szükség ránk.

Ezért kérjük olvasóinkat, ha lehetőségük van rá, támogassák az ujszo.com működését. Számítunk Önökre! Önök is számíthatnak ránk! Ha támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra! Köszönjük.

Támogatom
Önnek ajánljuk
Igor Matovič

Matovič bemutatta a kormány új intézkedéseit - ezek a boltok nyithatnak meg

koronavírus

Itt mutatták ki az új fertőzötteket pénteken

koronavírus

23 új fertőzöttet regisztráltak pénteken

a

VIDEÓ: LGT-slágerrel mondanak köszönetet magyar zenészek

koronavírus nagy-britannia

Meghaladta az ezret a halálos áldozatok száma Nagy-Britanniában

Érsekújvár

Válsághelyzetben is vitáznak a képviselők

Legfrissebb galériák
Olvasta már?

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

Új Szó logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.