Olcsóbb lesz a villanyáram

Pozsony | Egyre több jel utal arra, hogy a háztartási villanyenergia ára Szlovákiában az idei 7 százalékos csökkenést követően jövőre tovább eshet – adta hírül az Árszabályozási Hivatal (ÚRSO), amely tovább csökkenti a megújuló energiaforrások támogatását.
author
ÚJ SZÓ-ÖSSZEFOGLALÓ

2014. május 21. 19:10

Mivel a megújuló energiaforrások támogatására fordított költségeket beépítik a fogyasztói árakba, csökkenésük a háztartási árak alakulását is befolyásolja. A jövőre üzembe helyezett naperőművekben előállított villanyenergia felvásárlási ára megawattóránként már csak 88,89 euró lesz, szemben az idei 100, és a 2009-ben és 2010-ben fizetett 430 euróval. A szélerőművekben a megawattóránkénti felvásárlási ár az idei 70-ről jövőre 62,49 euróra esik vissza.
 
A villanyenergia ára azonban nem csupán a megújuló energiaforrásokra fordított költségek lefaragása miatt eshet vissza. Már az alternatív áramszolgáltatók is jelezték, hogy jövőre akár 10 százalékkal is csökkenhet a lakossági ár, ami az előzetes becslések szerint megawattóránként 5 eurós megtakarítást jelentene. A szolgáltatók ezt a villanyáram világpiaci árának a csökkenésével magyarázzák. Az alternatív szolgáltatók is elismerik azonban, hogy a tényleges ár az Árszabályozási Hivatal által meghatározott díjaktól függ.
 
A megújuló energiaforrások támogatására fordított összeg csökkentésének azonban megvannak a hátulütői is. A szlovák kormány ugyanis korábban vállalta, hogy az uniós szabályok szerint 2020-ig 20 százalékkal csökkenti az ország energiafelhasználását, ezzel párhuzamosan pedig 20 százalékra növeli a megújuló energiaforrások arányát. Márpedig a külföldi tapasztalatok azt mutatják, hogy hatékony állami támogatás nélkül ezt a célt csak nehezen lesz képes teljesíteni Szlovákia.
 
Régiónk országai közül mindeközben még mindig Szlovákiában a legdrágább a villanyenergia. Az Eurostat által vizsgált 31 európai ország közül Csehország a 12., Lengyelország a 13., Magyarország pedig a 15. legolcsóbb országnak számít a lakossági villanyenergia szempontjából, míg Szlovákia csak a 18. helyen van. (mi, SITA)
Támogassa az ujszo.com -ot

Úgy vagyunk az újságírással, mint a hivatásos zenészek: fellépünk naponta a „kőszínházban", elegáns ruhában a hűséges, bérletes közönségünk előtt, vagyis eljuttatjuk a postaládákba, árushelyekre nyomtatott napilapként a fizetős Új Szót. És mondhatjuk azt, hogy kiállunk a mélyen tisztelt publikum elé a korzón is, kicsit könnyedebben szórakoztatjuk, elgondolkodtatjuk a közönséget, érzelmeket kiváltva az erre járó tömegből. Ez az előadás pontosan olyan szenvedélyes, mint a kőszínházi fellépés, ugyanúgy sok munkával jár, mégis ingyenes. Ha tetszett, hálásan fogadjuk adományát, amit a jelképes hegedűtokba helyezhet. Eddigi felajánlásait is szívből köszönjük az új hangszerekhez, a zenekar bővítéséhez, a repertoár kiszélesítéséhez: az ujszo.com naprakész működtetéséhez.

Ha támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra. Köszönjük.

Támogatom
Önnek ajánljuk
f

Ebben az esetben a fizetése többszörösét is megkaphatja!

fico uhrík

Fico köszönetet mondott annak az Uhríknak, akit korábban fasisztának nevezett

A bőrön keresztül juttathatók be gyógyszerek a szervezetbe

Nem téríti meg az állam a rákbetegek életét megmentő gyógyszert

megerőszakolás

BORZALOM: Betört egy családi házba, majd brutálisan megerőszakolta a bent alvó 18 éves lányt

bérlakás

Tizenhat új bérlakás készül Komárom központjában

policia

Gázrobbanás történt Vereknyén

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.