Gazdaság

Olcsóbb lehet a benzin, bár nem sokkal

Kismértékben csökkenhetnek az üzemanyagárak, mert a januári drágulás után az utóbbi hetekben lefelé mozdultak az olajárak a nemzetközi piacon. A benzin literje újra 1,30 euró alá bukhat.
ÚJ SZÓ ONLINE

2018. február 26. 07:18

- Fotó: Matej Jankovič/Plus jeden deň

Pletser Tamás, az Erste Bank olajipari elemzője elmondta: a külpiaci olajárakat elsősorban az húzta lejjebb, hogy a napokban napvilágra kerültek az észak-amerikai kitermelési adatok, amelyek szerint az Egyesült Államokban óriási mértékben növekedett az olajfelhozatal. Így a korábbi hordónkénti 70 dolláros szintről 65 dollár közelébe esett az árszint az Európában referenciatípusnak számító Brent olaj esetében. Nem tudni, hogy az áresés meddig tarthat, ugyanis a Kőolaj-exportáló Országok Szervezete (OPEC) és a vele szövetségre lépő országok továbbra is szigorúan betartják a közösen vállalt olajkitermelési önkorlátozást, ami megfékezi a jegyzésárak további esését. Emlékezetes: az OPEC tavaly november végén döntött úgy, hogy a korábban kijelölt idén március helyett ez év végéig hosszabbítja meg a kitermelés korlátozását. Az OPEC-tagállamok megállapodásához csatlakoztak a kartellen kívüli nagy olajexportőr országok is. Így visszafogják a termelést például az óriási mennyiséget exportáló Oroszországban is. 

Tavaly nyáron a 95-ös oktánszámú benzin literje még 1,10 euró alatt mozgott, sőt 2016-ban 1 euró alá is bukott, ám az elmúlt hónapban felkúszott 1,34 euróra. Viszont az amerikai olajkitermelés, ami az 1970-es évek óta nem tapasztalt szintre ugrott fel, újra lefelé nyomja az üzemanyagok árát, ezért az elkövetkező hetekben fokozatos, literenként 1-2 centes áresés várható. „A gázolaj ára 1,15 euró körül mozoghat” – mondta Stanislav Pánis, a J & T Banka elemzője. A mérséklődés ellenére a két évvel ezelőtti olcsóság nem tér vissza, ugyanis a világgazdaság lendületben van, ami automatikusan magasabb energiafogyasztást von maga után. (MNO, PR, só)

Önnek ajánljuk

Államfőválasztás
 a déli városokban

Három évig harcolt a kórral Baló György

Ha a közönség neveletlen

Az Iszlám Állam bosszúval fenyeget a mecsetek elleni támadásért

Kevéssé ismert tények a spermiumról

Bugár Béla műtétre készül

Legfrissebb galériák
Olvasta már?